2009. július 27.

Oh, ez egy bébi Oregon! - Garmin Dakota 20 GPS tapasztalatok

A GPSFix bloggere lehozta első tapasztalatát a Garmin Dakota 20 szabadidős GPS-ről. Mikor első alkalommal meglátta a teszter lánya, ennyit mondott: "Awwww, ez egy bégi Oregon!"

Garmin Dakota 20 GPS

Valóban, mindenben kisebb, mint a nagy tesók, és talán éppen ezért fogják sokan a Dakotát választani, ha a hazai ára is elfogadható lesz az Oregonokhoz képest. A szinte eTrex méretű készülék érintőképernyős, IPX7 víz- és porálló tokozást kapott. A 160x240 kevesebb pixel ugyan, azonban így már 20 órát is bírja két darab AA ceruzaakkumulátorral a masina. A térképeknek 850 MB belső memória és microSD foglalat van (a Dakota 10-ben ez utóbbi nincs). Kezel 2000 geoládát teljes leírással, 1000 útvonalpontot, 50 útvonaltervet, elment 200 tracklog-t. A 20-asban van 3D iránytű, így fejjel lefelé is megmondja helyben állva, merre kell menni. A 10-esben ez sincs, és wireless átvitel sem más Oregon, Colorado és Dakota modellekhez. A barometrikus magasságmérőt is csak a 20-as kapta meg. A 20-as a többi tesóhoz hasonlóan csipog, a 10-es nem, így abban nincsen ébresztőóra. Van rajtuk előre telepített domborzati modell, útvonaltat terveznek (turn-by-turn), és gyorsan fog a GPS-vevőjük. A külvilágból a pontokat és térképeket USB csatlakozón át fogadja (csak USB 1.1 szabványos, így nem fog száguldani a nagyobb IMG fájl a PC és a Dakota között). A képnézegetés és pár haszontalanság egyikben sincsen benne.

Elemek alatt a microSD (10-esben nincs)

A készülékház masszív, akár csak az Oregon esetében. Hasonlóan kézre állóan "vastag", mindössze a hossza lett kisebb, az eTrex-hez hasonló még a Dakota súlya is. a hátlapon ugyan nem fém csat fut, de minden adapter kiegészítő stimmel az Oregon és Colorado modellekkel. A hátlap egyszerűbben levehető, mint a Colorado esetében, de még az Oregonnál is egyszerűbb. Az AA akkuk helye itt is a microSD alatt található. Az USB portot jól eldugták, talán így az átlag felhasználó véletlenül sem hagyja nyitva a gumifedelet vízbemerülés előtt. Talán a bekapcsoló gomb megnyomása kicsit nehezebb lehet sötétben, mint az Oregon esetén, mert az is kisebb lett, és felkerült a gép tetejére.

Eldugták, hogy tuti ne menjen bele víz

Amíg a Garmin GPSMAP 60CSx modellen meg volt a lehetőség a külső GPS antenna használatára, addig az Oregon és Dakota modelleken már nem. Míg egyes modellek MTK GPS-chipet kaptak, addig a Dakotába a STMicroelectronics Cartesio került bele. Az első igazi tracklog-elemzős tesztekre még várni kell, hogy kiderüljön, ez mit jelent, de nagy nagyon nagy eltérést eddig a GPSFix nem tapasztalt. Az 1 GB belső memóriából a gyártó 850 MB elérését szavatolja, a gép 950 MB-t mutat a tracklogokat tartalmazó GPX fájlok szabad tárterületének. Biztos a Garmin nettó értéket számol, vagy a GiB/GB váltást vették nagyon komolyan. A beépített gyorsulásmérő teszi lehetővé, hogy al elektronikus iránytű 3D, azaz minden irányban érzékelni tudja, merre van Észak. Ennek érdekében kalibrálni kell ezt is, akár csak a többi modellt, de a Garmin Oregon 550-hez hasonlóan mindegyik axisra meg kell ezt tennünk. Az első tesztek azt mutatják, hogy mindkét modell esetén érezhető változás állt be az iránytű használatában és pontosságában a többi Garmin elektronikus iránytűvel szerelt modellhez képest, és a 3D nem csak marketingszöveg, hanem valódi tartalom a masszív tokozásban.

A Dakota 20 belseje

A kijelzőn is spóroltak, vagy inkább visszafogtak, hiszen a felbontás mindössze 160x240 pixel, mely egy fél QVGA felbontásnak felel meg. Azonban nem Flickr videókat fogunk nézni a kijelzőn, így a 65K színfelbontás is sok lene a térképek megjelenítéséhez. Az eTrex HCx modelleknek van ekkora felbontású kijelzője, azonban a Dakota esetén 40%-al nagyobb a felületünk. Azonban az Oregonhoz képest kisebb képernyőméret itt 15%-kal kisebb szoftvergombokat eredményez, így kicsit nehezebben kezelhető a szövegbeírás miatt az érintőképernyő, mint a nagy tesón. A gombok szélességével nincsen gond, de a magasságuk lett kisebb.


Garmin GPSMAP 60CSx, Dakota 20, Oregon 550t, Oregon 400t
forrás: GPSFix

A Dakota háttérvilágítása közel sem olyan erős, mint a testvér gépeké. Erre rásegít a kisebb méret is, bár elvileg a hasonló felületre kitett kevesebb pontszám nagyobb kontrasztot hoz létre, azért meg kellene nézni napfényben is a masinákat. A fenti képen az látható, hogy mennyire térnek el a maximális háttérfények a különböző Garmin modelleken.

Kilóméteróra

Térképnézet

Főmenü

Teljes geoládaleírás


A GPSFix szerint érzetre gyorsabb a Dakota menürendszere, mint az Oregoné. Ennek az lehet az oka, hogy a jóval kisebb képernyőfelbontás miatt itt is sokat nyer a processzor, nem csak a fogyasztásban, és gyorsabban kiszolgálja a végfelhasználót az érintőképernyő másik oldalán. Azonban ugyanannyi idő alatt bootol be a masina, mint a többi Oregon. Az iránytű nagyobb nyilat kapott, így egész jó lehet látni, a műholdképernyő kicsit zsúfoltabb lett. A háttérkép cseréje helyett háttérszín cseréje lehetséges csak, és a fehér nincsen közöttük. A Whereigo játék szoftver ezen már nincsen rajta, sem 3D domborzatos térképnézet, térképárnyékolás sincsen, nem cserélhetőek a szövegmezők szabadon, és a képnézegető is kimaradt. De van persze teljes ládaleírás mutatása és légnyomás- illetve magasságdiagram is.

Magasság diagram

Iránytű

Kalibráció

Még nem volt alkalmam kipróbálni a UserDataSync funkciót, mely a Dakota és az Oregon 550 modelleknél jelent meg. A MapSource alkalmazást talán a jövőben teljesen kiváltó BaseCamp térképszoftverrel szinkronizálja a GPS tartalmát a szoftver. Meg kell várni, mit tud ez a gyakorlatban, és mi lesz a valódi haszna a többi adatátviteli módhoz képest.

Hogy érdemes-e várni a Dakota sorozatra, nem tudom. A GPSFix a képernyő olvashatóságára panaszkodott, és a
STM Cartesio GPS chipsettől sem túl boldog, amihez nem tudok mit hozzátenni. Ugyanis míg az MTK a Sirf Star III chipsethez képest pont a fák között, a verődő jelekből tud jól építkezni, addig az STM állítólag gyenge ebben. De az is lehet, hogy mint az MTK esetén, az STM is átesik a gyermekbetegségeken, és szoftveresen feljavítják a működését, ahogy azt a Garmintól megszoktuk.

A teljes GPSFix teszt erre olvasható angol nyelven:
Egyéb:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése