2009. július 1.

Garmin Dakota - az olcsó kültéri GPS-bogár

Elég keveset ír a hazai navigációs sajtó a Garmin Dakota GPS-ről, egyetlen tisztességes anyagot a GPSGames.hu rakott csak össze. Ez a kültéri sportokhoz készült, úgynevezett outdoor kategóriába sorolható típus azoknak készül, akik nagyon sokat nem akarnak rászánni a második, de vízálló GPS-re.

Garmin Dakota 20,
mintha egy bogár háta lenne a hátlap.

A Garmin Oregon és Colorado ára alá belőtt Dakota 10 és 20 modellek vélhetően a Garmin Vista sorozat kiváltói lesznek (nettó 299,99 USD, azaz kábé nettó ~65.000,- Ft lesz a Dakota 10). Azaz nem a hardcore geocacher őrültek, hanem a koca amatőrök fognak lelkesedni a GPS-ekért. Érintőképernyősek, kicsit kisebb a kijelzőjük, mint az Oregoné, a kisebb tudás miatt akár 20 órát is elbír az agyuk egy pár AA akkuval, a 10-esben nincsen microSD hely, csak belső memória (850 MB), a 20-asban pedig van barométer és 3D elektronikus iránytű is. Azaz függőlegesen tartva is tudja álló helyzetben, merre az arra, akár csak a nemsokára megjelenő beépített fényképezős Garmin Oregon 550 GPS. A 20-assal át lehet küldeni Oregon és Colorado modellekre vezetékmentesen egyes GPS tartalmakat. Azonban a képnézegetés mindegyikből kimaradt.

Garmin Dakota 10,
sárga, mint a Vista.

Ja, és az USB kimenet sem használható NMEA kimenetnek, a kijelző átló pedig 1 cm-re kisebb az Oregon sorozathoz képest, mely azzal is jár, hogy 240x400 pixel helyett csak 160x240 pixel jut a térképek megjelenítésére. Azaz kevésbé szép a kép, de sokat spórolunk az akkun a kevesebb grafikai számítás miatt. Egyébként mindkét modell alkalmas lehet NaviGuide Magyarország autós térképpel az útvonaltervezésre, de ezek sem beszélnek, ahogy egyik outdoor modell sem, csak csipognak.
Kisebb kijelző kisebb felbontássalA 20-asban van iránytű
és légnyomásmérő is.

Lelőve Mozo poénját: nem lesz rajtuk előretelepített Dakota közmondásgyűjtemény. :-D

Mindegyik tudja az extra szöveges geoláda leírások megjelenítését, de kimarad belőlük a WhereiGO játékszoftver. Az árakat össze lehet vetni a Garmin angol nyelvű webáruhazában USD-ban megadva. Az alábbi linken együtt láthatjuk a Garmin GPSMAP 60CSx, az Oregon 300 és a két Dakota modellt:
FCC élő fotók a Garmin Dakota 20-ról:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése