2009. július 10.

Ékezetes hardver billentyűzet és a HTC Touch Pro2

A HTC Touch Pro2 első ROM változata nem tudja az ékezetes beírást a QWERTY billentyűzeten. Az AE Keyborad (AEKMap) szoftvert nem akartam telepíteni, gondoltam utána járok, mi a módja a kódtábla átírásának. Az Xda-Developers megadta a választ.


Ebben az Xda-Developres fórum hozzászólásban lecserélik egy átírt németre a kódtáblát: [link] Gyakorlatilag "mindössze" át kell írni a eT9.Rhodium.040e.kmap.txt nevű fájlt a "\Windows" mappába. A .txt-t átírtam saját billentyűzet kiosztásos elképzeléseimnek megfelelően, innen letöltheted, és csomagolhatod a .zip fájlból:
A "\Windows" mappában lévő eredeti fájlról és biztonság kedvéért a teljes gépről készíts egy biztonsági mentést, ki tudja, mit szúrsz el a nagy izgalomban. ;) Aztán ha a helyén van a fenti fájl ékezesített változata, indítsd újra a Pro2-t, hogy érvénybe lépjenek a módosítások. Ezzel ékezesíthető a HTC Touch Pro2 hardver billentyűzete. A kapcsolódó Xda topikban lévő ékezetes karaktert táblát fel ne tedd, mert megkavarodsz, mint maci a málnásban!

A kódtábla azt tartalmazza, hogy az adott gomb mit jelenítsen meg Fn gombbal lenyomva. Így néz ki például a német QWERTY billentyűzet első sora:
// Row 1
{1 1 1 ! ! 0xff}
{2 2 2 " " 0xff}
{3 3 3 # # 0xff}
{4 4 4 $ $ 0xff}
{5 5 5 % % 0xff}
{6 6 6 & & 0xff}
{7 7 7 * * 0xff}
{8 8 8 ( ( 0xff}
{9 9 9 ) ) 0xff}
{0 0 0 ^ ^ 0xff}
Azaz például az angol (040e) kiosztás helyett a "2" gomb Fn gombbal együtt nem "@" lesz, hanem idézőjel. Ennek megfelelően az "O" gomb már foglalt, ugyanis igen zavaró lenne, ha a billentyűzeten a "-" helyett más jönne elő. Azonban szabad a lenyomva tartott üzemmód az "O" gombbon, és szabad még az "Y" gomb is. El kell dönteni, mi legyen a módja az "óöő" és "ÓÖŐ" ékezetes karakterek beírásának. Létre lehetne hozni egy 040e kiosztás helyett egy magyar 0409 kódtáblát is, de ehhez két helyen át kellene írni a registry-t, amitől mindenkit megkímélnék.
Nekem a lenyomva tartott mód aktiválása még nem sikerült, így sok választásom nem volt, és az Fn gombbal még le nem fedett szabad billentyűkre tettem ékezetes bevitelt, ami persze szabadon átírható.

A fenti saját magyar ékezetes kiosztás a következő lett:
á : Fn + A
é : Fn + T
í : Fn + Y
ó : Fn + D
ö : Fn + F
ő : Fn + G
ú : Fn + C
ü : Fn + V
ű : Fn + B
TAB : Fn + Q (nem valódi TAB, csak 4 db szóköz)
Természetesen a nagybetűk Shift gombbal együtt nyomva Fn-nel ugyanígy előjönnek. A logika az volt, hogy az "á" eleve adott, az "é" és az "í" elég gyakori, középre kerültek, majd az "o" ékezetesei egymás mellé, és alá az "u" ékezetei.

Egyéb amúgy is létező trükkök:

A Ctrl+C és a Ctrl+V illetve a Ctrl+X másoló funkciók itt is élnek, akár egy asztali gépen. A ritkán elérhető karakterek az Fn+, gombbal jönnek elő, ahol a fel/le és jobbra/balra gombok segítenek mozogni. A Shift+kurzor illetve Ctrl+Shift+kurzor segít kijelölni egy szöveget másoláshoz. A Ctrl+kurzor szavanként ugrál egy szövegben. A CallEnd melletti vissza nyíl az OK gomb nyitva is. A Call gomb sokat lenyomva tartva TouchFlo 3D alatt előhozza a Windows klasszikus Start menüjét. A CallEnd sokat lenyomva tartva előhoz egy rejtett, egyszerűsített Comm Manager ablakot. A Shift és az Fn is 2x lenyomva benyomva marad (értsd CapsLock).

Kapcsolódó linkek:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése