2009. július 22.

Ki mit használ PDA-s YouTube-ozásra?

A mobil készülékeken futó böngészők sok esetben nem, vagy csak korlátozottan alkalmasak a netes videók lejátszására. A YouTube, mint a legnépszerűbb videómegosztó tartalmát Windows Mobile készülékeken többféle módon is megtekinthetjük online, konverzió mentesen.

YouTube-ozás PDA-n

Az igazán hardcore megoldásokat félredobva inkább az átlag felhasználó számára is elérhető változatokat szedtem egy csokorba. Lássuk, ki mit használna YouTube lejátszásra, ha tudná, hogy lehet ilyet is? A képen látható HTC Touch Pro2 gépen a kézenfekvő poént a blogbejegyzés végén lövöm le. :)

Google YouTube Player

Régóta elérhető opensource projekt keretein belül fejlesztett Windows Mobile lejátszó szoftver a Google-től létezik, hogyne létezne, mégis csak ővék a YouTube. A funkcionalitása alapszintű, elforgatja a kijelzőt, hogy lejátssza a videót, működik, ingyenes, nem kér enni, fel kell telepíteni.

Korábban írtam róla a blogomban:
Hivatalos weboldal és letöltés:

HTC Streaming
Media

A HTC úgy oldotta meg a problémát, hogy a www.youtube.com oldal anyagai helyett a m.youtube.com anyagait tette lejátszhatóvá. Ha kapsz egy YouTube linket, az elején a "www." részt cseréld ki "m."-re, és máris a mobil változatot látod.

Opera Mobile alatt az m.youtube.com
Itt még nem játszunk le semmit.

Innen indítva a videólejátszást a HTC PDA-kon az előre telepített Streaming Media alkalmazás ugrik fel, mely kisebb sávszélességigénnyel, azaz gyengébb minőségben (RTSP 3GP tömörítéssel), de simán lejátszik nekünk szinte minden YouTube videót.

Puritán, teszi a dolgát a HTC szoftvere

Sok helyen elérhető a nem HTC készülékekre is az egyszerű Windows Mobile alkalmazás, tessék rákeresni:

HTC YouTube Player

Ezt is a HTC főzte, és ez már natív játszik a YouTube oldaláról videókat. Ráadásul nagyon kimunkált a felülete, és nagyon sok funkciója van, mely segít az eredeti videós oldal eszközeinek elérésében. Gyorsan fut, skálázható a sávszélessége, csak abban tud kevesebbet a CorePlayer-nél, hogy a saját YouTube csatornánk kedvenceire nem tudunk belépni.

A legjobb beépített natív lejátszó

Ezt is kikapták a ROM-ből a srácok, így például az Xda-Developers fórumán is elérhető itt:

CorePlayer


Fizetős médialejátszó alkalmazás. A post írásának pillanatában éppen nem támogatja a YouTube lejátszást. Ennek az lehet az oka, hogy lejárt a licencük, és még nem vettek újat a Google-től. Amint kijön az új változat, ismét támogatni fogja a funkciót. Az ingyenes TCPMP-ből fizetőssé kinőtt lejátszó mindent visz, finoman skálázható, sokat tud, sokféle formátumot támogat videó- és hangfájlokból is. Ami igazán tetszik benne, az az, hogy beléphetek a saját YouTube csatornámra, és itt böngészhetem az összegyűjtött kedvenceimet.

Állat, de éppen ma nem megy

Azonban csak a YouTube támogatás miatt nem szabad megvenni, pláne, ha előretelepített lejátszónk van a PDA-n, vagy a fenti szoftverek bármelyike megfelel a célnak.
Erről a funkcióról amúgy korábban írtam már két postomban is:
A hivatalos gyártói weboldal:

Adobe Flash Lite támogatás


Kezdőknek nem ajánlom! Az Adobe mikor kiadta a Windows mobile platformra a 3.1-es Flash Lite változatát, lehetővé tette, hogy a YouTube és más flash alapú videó is lejátszható legyen elvileg a PDA-kon. Azért elvileg, mert a Pocket Internet Explorer minden második esetben ébred csak rá, mit is kéne tennie, ha éppen nem fagy bele. Az Opera Mobile 9.5-höz valami hack kell, amitől elindul, de a gép rendesen belassul tőle.

Pocket Internet Explorer - tetü rajta a YouTube!
Vagy lajátszik, vagy látom a teljes kéeprnyőt

A jelenlegi Opera Mobile 9.7 erősen bétás böngésző pedig teljesen befagy egy idő után. Szóval kísérletezni lehet vele. A feladatot tovább nehezíti, hogy az Adobe minden népszerűbb oldalról és fájlmegosztóról leszedette az Adobe Flash Lite 3.1-t arra való hivatkozással, hogy problémás. Szerintem a módszer jelenleg felejtős. Azonban ígéretes, hiszen a böngésző ablakban látjuk a videólejátszást, és nem csak a YouTube indul be tőle.

Skyfire Mobile

Majdnem úgy működik ez a mobil böngésző, mint az Opera Mini. Azaz szerver oldalon hozza létre a tartalmat, és a telefonra már csak a kész, tömörített tartalmat kapjuk meg. Azonban amíg az Opera Mini 4.2 jelenleg nem képes még egy flash bannert sem megmutatni, addig a Skyfire alig mutat meg kevesebbet, mint egy asztali gép böngészője.

Skyfire - öröm vele böngészni a videókat!

Sajnos, QVGA felbontásra tervezték, ezért egy 480x800-as kijelzőn olyan homályos lesz a teljes kép, mint a fenti képernyőmentésen. Ettől függetlenül a gyors tartalommegtekintés garanciáját adja, mellékesen a YouTube is simán megy rajta, vele, benne; ahogy tetszik. Natív oldalböngészéshez bármilyen videós tartalom esetén a Skyfire-t javaslom. Sávszéelsség takarékosabb, mint egy natív YouTube lejátszó, igaz a kapott minőség is gyengébb, de a teljes oldalt látjuk. Már ha ez előny.

Korábban itt írtam a Skyfire-ről:
Ja, ez a böngésző még PNA-kra, azaz WinCE alá is feltehető egy kis trükkel. :)A fejlesztőcég oldala és letöltés:
Valakinek valami jobb ötlete van még, ami nem bonyolultabb, mint a fentiek, és Windows Mobile-ra nyújt megoldást online YouTube lejátszásra? :) A fenti blogbejegyzést Georgio barátomnak ajánlom, akinek a címet köszönhetem. ;)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése