2006. március 11.

Zenekészítés és a PDA V. - Pocket Clanger Theremin

A szöveg centrikus (értsd botfülű) zenészeket is izgatja az a kérdés, hogy vajon ha beszerezünk egy PDA-t, akkor azon lehet-e zenét írni? A botfülűbbnél kicsit értőbbek talán rá is keresnek a fórumokban és a keresőkben a témára "music creator for pocket pc", aztán végigklikkelgetik a programokat, melyeket megtalálnak. Jómagam is ebbe a körbe tartozom. Így akadtam jó pár zenekészítő programra, melyekről tapasztalataimat közre adom egy cikk sorozatban.
Határeset. Ha lenne a zenekészítő eszközök között olyan kategória, hogy "idegesítsd halálra környezetedet", akkor ez lenne az egyik, ami besorolható lenne oda. Ráadásul ingyenes teljesen. Leírni a hangját olyan, mint festészetről táncolni. Azért megpróbálom. Fogod a PDA cerkád, és a képernyőn huzogatod egy rácson. A rács helyzetétől függően a PDA egy vinnyogó hangot ad ki különböző frekvenciákon. A beállításoktól függően visszhangzik a vinnyogás. Nézzük azért részletesen; hátha most alakít erre a Pocket Clanger Theremin hangszerre szóló karriert.

Kis történelmi kitérő!
Mi az a Theremin?
Idézet az eredeti hangszerről: "A Thereminen úgy kell játszani, hogy kezünket két fém antenna közelében mozgatjuk: az egyik a hang-magasságot, a másik a hangerőt szabályozza. Az antennák két oszcillátor frekvenciáját változtatják. A hang egy rögzített s egy változtatható hangmagasság-oszcillátor közötti különbség felerősítése révén jön létre."
Lev Termen orosz fizikusról, és Leon Theremin amerikai fejlesztőről bővebben a Google segít a témában tovább okosodni.
Nna, akkor ez most húrós, billentyűs, vagy milyen hangszer?
Használat
Telepítés és indítás után megjelenő felületen két fő rész látunk. Állítsuk be a hangzásunkat. Mindegyik állító gomb cerka fel/lehuzogatásra reagál. A felső csíkban van pár belőlük. Alatta található a rácson a hangkeltést segítő felület.
A kütyü állító mezőben fent a visszhangosító ismétlési időközét, és a visszhang lecsengési mértékét lehet beállítani (DELAYTIME és DELAY FBK% ahol FBK=fadeback). A CLR törli az éppen nagyon sokáig vinnyogó hangot. A FEED kikapcsolása után pedig csak addig szól a megszólaltatott hang, amíg taperoljuk a képernyőt. A jobb szélen látható két kis ikon közül a bal oldali funkcióját tényleg zenészek "érzik" csak. A kotta jelképecske bekapcoslásakor a frekvencia változás félhangonként, nem folyamatosan történik. Azaz diszkrét lépésekben történik a hangmagasság kezelés. Magyarán ki/bekapcsolja a bundokat. A kis emberkés ikon egy emblémát kapcsol ki/be.

A második kezelő sorban lévő LOW FREQ és HIGH FREQ állítja be a kezelő felület bal és jobb széle közötti frekvencia átfogási tartomány beállítását teszi lehetővé. A RESP minimum értékben lágyabb felfutást és lecsengést, maximum értékben durva indítást és lecsengésmentes hangzást ad. A DEPTH és RATE tekerők a tremoló (lebegtető) hangzás beállításáért felelnek (tremoló mélység és sebesség).
Az alsó, rácsos rész felel azért, hogy ha balról jobbra húzzuk a PDA cerkát, akkor mélyből magasba vándoroljon a frekvenica. Amennyiben a PDA alsó részén nyúlunk a táblához, akkor halkabb jelet kapunk, míg feljesbb haladva hangosodik a jelünk.
FIGYELEM! A PDA saját hangszórója nem képes 30..50Hz alatti frekvenciákat hallhatóan leadni. Így a LOW értéket felesleges 0-ra letekerni. Már csak azért is, mert amennyiben hangfalra kötjük a kimenetet, az 50Hz alatti hangok tönkre vághatják a mélysugárzónkat, fejhallgató esetén pedig a fülünket! A HIGH értéket amennyiben 1000 fölé húzzuk (ez már 10x 1000 = 10kHz!), nem tudjuk jól kihasználni a taperoló teret. Ugyanis 10kHz felett már régen nincsen zenei hang. A kis kotta gombot ha bekapcsolva tartjuk, akkor nem is mászik feljebb a hang! Ha kikapcsoljuk a kis kotta gombot, akkor feljebb mászik, és maxmumim azzal szórakozhatunk, hogy hány kHz-t hall még a fülünk. Hangfalra kötve tönkretehetjük a magas sugárzókat ezzel! Ugyanis annyira béna az ember, hogy ugyan nem hallja, de jól felhanogosítja az erősítőjét. Pedig az iszonyat hangerőn dolgozik a denevéreknek. A magas pedig kiég...
Én szóltam!
Jó idegesítést kívánok mindenkinek! Ha sikerült valaki felidegesítened, és ez tetszett Neked, írd meg!
  • Verzió: v1.02
  • Licenc: Freeware
  • Ár: -
Elérés: http://www.pocketpcfreewares.com/en/index.php?soft=1127

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése