2011. május 8.

Garmin Edge 800 teszt - érintőképernyős GPS kerékpárra

Garmin GPS-fanatikusként a bejelentése óta vártam a gyártó első érintőképernyős kerékpáros navigációs edzőtárs készülékét. Az Edge sorozat csúcsmodellje logikus lépés volt a palettán, hiszen a kirándulós Garmin GPS modellek közül a gombmentes, tapizós változatok nagyon népszerűek lettek. Persze, kerékpáron azért más a világ, de haladni kell az ájfónos igényekkel. :)

Akik rendszeresen tekernek, és edzésre használják a bringát, olyan igényekkel állnak elő, amit nem képes teljesíteni egy sima GPS készülék. Nem elég a navigáció, sőt az nem is annyira fontos, hiszen sokszor a bejárt útvonal minden döccenőjét ismeri már a sportember. Edzőtárs kell, mely figyeli a sebesség adatok mellett a pedálütemet, a szívverést és méri a teljesítményt. Emellett nem árt, ha figyelmeztet a határértékek átlépésekor, vagy az előre megtervezett edzőprogramot betartatja velünk. A Garmin Edge modellek erre készültek, még ha nem is mindegyik tud a felsoroltakból mindent. A Garmin Edge 800 a mindent tudó változat!

Garmin Edge 800 - vázra vele! :)

A kijelző talán nem annyira jól látható, mint a korábbi Edge modelleken, de még mindig jobban mutat full napsütésben, mint az okostelefonok kijelzője. Természetesen alkalmas útvonaltervezésre, és csipog, ha kanyarodni kell. Mindemellett a gyártó szabadidős és edző modelljeihez hasonlóan ez is víz- és porálló, bírja a strapát. A Garmin Oregon és Dakota kirándulós modellekhez hasonlóan a 800-as is érintőképernyős, azaz nem pár gombbal kell szüttyögni a menükben, hanem szépen begépelhető akár egy hosszabb célpont neve is. A térkép lehet bármi, mivel microSD-vel bővíthető a vas. Én a belső memóriára toltam fel pillanatok alatt egy turistautak.hu térképet. Ebben ugyan nem lehet keresni az utcanevekre, csak a POI-kra (érdekes pontokra), de rajta van majdnem a teljes hazai úthálózat, no meg ingyé' van.

Ha elkerülöd a főbb útvonalakat,
akkor tényleg a kerékpározásra alkalmasabb utakon tervez.

Kerékpáros tartó, szívritmus szett és pedál/kerékfordulat mérő jön a készülékkel, no meg egy 230V-os töltő. Az Edge 800 belső, nem cserélhető akkuval szerelt. Erre nem volt panaszom, a gyári 15 órás érték hozható vele, ha ügyesen állítjuk be (útvonaltervezés ki, automatikus képernyő kikapcsolás be, fényerő le). Edzéshez ez bőven sok idő. Ha egész napos túrára megyünk, akkor nem árt odafigyelni, főleg ha gyakran nézegetjük a kijelzőt az útvonaltervezés miatt. Ekkor 8-12 órára csökken a gyári üzemidő. Azonban megfelelő külső töltésről gondoskodva USB porton át elüzemel akármeddig.

Balra: a hátlap speciális, de nem kell tőle megijedni.
Jobbra: a memória microSD-vel bővíthető, és USB-n át megy a PC illetve töltő csatlakozás.

Autós navigációra erős megkötésekkel alkalmas csak. Bár a beállítási lehetőségek engedik, azonban a tervező algoritmus vagy erősen a főutakra vinne fel, vagy a nehezen járható kis utcákba is bevisz. Azonban arra tökéletes, hogy eljutva egy vidéki településre odataláljunk a célhoz. Nem árt hozzá venni ekkor egy NaviGuide Magyarország térképet, ha gyakran tesszük ezt. Ha nem, akkor elég a már említett turistautak.hu térkép is. Terepen is tervez, ha van térképünk. Geoládázni nem ez a legjobb modell, mivel a ládaleírásokat nem lehet rá feltölteni, és a rárakható pontlista is korlátozottabb, mint a túrás modelleken, azaz mindössze 200! Ez arra elegendő, hogy egy hosszabb túránk főbb pontjait bejelöljük, és azon tervezve menjünk. A memóriát a gyártó az 1000 rögzíthető edzés körnek tartogatta. A pontkorlát tudatos lehet, ahogy azt a Garminnál már megszoktuk. Így biztosítja azt, hogy a kerékpáros GPS az kerékpáros GPS maradjon, és a geoládászok továbbra is a kirándulós modellt keressék a termékpalettán.

   
Gumigyűrű hegyek és adapter az oldható rögzítéshez.

A kormányom már tele volt... :)

Az edzéseinket PC-n a Garmin Training Center szoftverrel, vagy a GPS-en is megtervezhetjük. Ez utóbbit azoknak ajánlom, akik már rutinosak, a kezdőknek nem árt az átláthatóság miatt előbb számítógépen átlátni, mi is fog történni, majd rátenni azt az Edge 800-ra. A gyártó pár angol nyelvű edzéstervet is rendelkezésünkre bocsájt a szoftverrel, így érthető meg igazán a működés. Ez egy fájó pont nekem jelenleg. A Garmin annak ellenére, hogy amerikai, és ügyel az egyszerű kezelhetőségre - sokkal jobban, mint egy európai gyártó, - az edzésprogramozás bonyolult. Talán túl sok mindent állíthatunk, vagy azt a sok mindent nem kézenfekvően tálalja a gyártó? Ezen van még mit finomítani. Mindenesetre ha szükségünk van a rendszeres edzéseinken erre a tudásra, kis nekifekvés és enyhe angol tudás után menni fog minden. Ugyanis bár az Edge 800 magyar menüvel is rendelkezik, a tréner szoftver a PC-n angol menüs, és a készülékhez kapott útmutató nem tér ki ilyen részletekre se angol, se magyar nyelven.

A gyári gyorskötegelő fekete, csak a teszthez nem akartam elszúrni...

Kicsit nehéz volt belőni az érzékelőt.

A pedálütem és a kerékfordulat érzékelője egy kütyü.

A gumigyűrűk felrakása egyszerű, pláne ha van egy abroncs leszedéshez jó szerszámunk.
Ennek segítségével az ujjunk odavágása nélkül ráemelhető a gumigyűrű a helyére.

Akinek már volt dolga korábbi Edge modellekkel, el fog ájulni a könnyebb kezelhetőségtől. :) De komolyan! :) Aki sok adatot akart eddig kitenni a kijelzőre, most megteheti. Ráadásul sokkal gyorsabb a setup-olás, mint a csak gombbal kezelhető elődökön. Bár a 800-ason is van hardveres gomb (lásd Lap/Reset, Start/Stop és On/Off, illetve ezek nyomva tartott funkció), azért óriási kényelem az ujjal elhúzható és görgethető menü. Egytől falnak mentem azonban. Nekem egy Garmin Oregon 550 geofotós túrázós GPS-em van. Ezen tekerés közben is könnyen kicserélek egy műszerértéket (pl. a maximális sebességet mutató mezőt a naplemente értékére). Ez az Edge 800-on nehezebb, mivel a beállítások menüben kell megkeresni a kijelzőn megjelenítésre kerülő műszerértékeket. Szerencsére a sokcsillió menüelem nem egy listába kerül bele (horror lenne, ha minden ABC sorrendben lenne), hanem logikusan összegyűjtve almenükben kereshetjük a mérendő értékeket. Szóval az Edge 800 kezelhetősége jobb, mint egy régebbi Edge modellé, de nem annyira király, mint egy Oregoné. :)

A tréning szoftver egyik kényelmes, "gyerekkel tuningolt" tekerésünk kiértékelése közben.

Webre is feltölthető a tracklog, csak az a gáz, ha éppen nem 100%-os a szerver.

connect.garmin.com oldalon így néz ki egy tekerés
és annak lejátszható részletei.
A nagyításhoz kattints a képekre.

Az Edge 800 felcsatolása a kerékpárra sajátságos megoldással lehetséges, akár az 500-asé (1). A gumigyűrűkkel a kormányra vagy a váz bármely részére felszoríthatunk egy kör alakú kis dokkolót. A készüléket 90°-kal elfordítva tesszük rá erre és derékszögben elforgatjuk, ekkor kattan be a helyére. Első félelme az lenne az embernek, hogy ez nem tart stabilan. Nem próbáltam meg vele esni, de állítólag nagyon jó így a cuccnak a helyén. A speciális hátsó kialakítása miatt azonban semmilyen autós tartóba nem rakható bele stabilan a 800-as. Ezzel is célozhatott a gyártó arra, hogy nem oda való, ott nem lehet edzeni. Vagy fussunk vele, vagy szereljük fel egy kerékpárra, vagy egy szobabicajon a helye, de nem autóban és nem motoron. Mondjuk, azért egy befűző lyuk lehetne rajta, hogy egy csuklópánttal kiköthessük csak a megnyugtatás kedvéért, vagy akkor, ha futunk vele. Egyébként tok kapható hozzá, de opció.



A szívritmus érzékelő (1,2,3,4) az általános Garmin megoldás, mely használható más kompatibilis gyártói GPS-ekkel is. A pedálozás ütemét és kerék fordulatszámát mérő érzékelő (GSC10) is ugyan ilyen. Ez utóbbi felszerelésével megküzdöttem. Ugyanis a képen látható módon ha a pedálhoz közel van a cucc egyik fele, akkor a küllőkre szerelhető kis fémdarab már a kerékpárom vázkialakítása miatt messze lesz. Két lehetőségünk van: vagy nem mérjük a kerék fordulatszámát (ezt igazán csak szobabiciklin vagy alagútban tekerve szükséges), vagy kihajtjuk kicsit az érzékelőt a pedál felé. Problémámmal nem voltam egyedül, miután rátaláltam a neten pár angol fórumra, ahol hasonlóan nehezményezték, hogy a CatEye típusú hasonló érzékelők sokkal messzebbről is érzékelnek. Küzdelmem után siker következett, az Edge 800 mindent mért. :) Ja, és cserébe vezeték nélküli a megoldás, nem igényel kábelezést! A magyar leírás egyébként hibás, mert szó szerinti értelmezésben a lánc felőli oldalra szereltetné velem az érzékelőt a jobb oldalra. Az pedig nem egészséges, mert ledarálja a kütyüt.


A Garmin Edge 800 egy érzékeny és precíz műszer. A GPS pontossága durván jó, bőven elég egy kerékpárra, a kisebb kanyarokat is a helyükön rögzíti. Akiket eddig idegesített, hogy a régi Edgéjük magasabban érkezik meg, mint ahogyan elindul, pedig ugyanaz a kezdet és a cél, a 800-as esetén nem lehet panaszuk. A magasságmérés pontosságát, stabilitását a barometrikus érzékelő garantálja. A hőmérséklet is rögzítésre kerül, mivel hőmérséklet mérő is van benne. Ez utóbbit irigylem, mivel az Oregonokban ilyen nincsen.

 


Sőt, a túrás modellek némelyike ugyan rögzíti a szívritmust és a pedálütemet, azonban kiolvasni egyszerűen nem lehet belőlük. Az Edge és egyéb tréning modellek kompatibilis csak a Training szoftver. Persze, vannak hack-ek, amivel kinyerhető a többi gépből is ez az adatfolyam, de minek, ha nem tudjuk a határértékeket figyelni? Hasznos tud lenni, ha csak alap szinten is, de figyeltetjük a pedálütem átlépést vagy a pulzusunk vagy a kalória(!) túl alacsony vagy túl magas értékeit. A beállítástól függően az Edge 800 csipogni kezd, mikor figyelmeztetnie kell valamire minket. Erre a túrázós modellek csak útvonaltervezéskor képesek, a mért adataink túllépésekor nem.


Kinek ajánlom a Garmin Edge 800 GPS-t? Szigorúan azoknak, akik vagy a régi Edgéjüket szeretnék érintőképernyősre tuningolni, vagy kemény edzéseket nyomnak kerékpárral. Aki inkább túrázni szeretne és alapvetően igaz, hogy sokat teker, de inkább a geoládázás fontosabb neki, mint egy edzésterv, azoknak az Oregon és Dakota modelleket javaslom. Az Edge 800 tudása nagyon nagy, de edzésben, és nem a túrázásban, tehát sportolók előnyben. Azoknak azonban kötelező darab a versenyre felkészülésre és a szinten tartáshoz! :-)


További képek még...

Ajánlom figyelmedbe Péter és Péter Edge 800 tesztjét. Egyikőjük elismert GPS szakértő és a geocaching egyik atyja. Másikuk Edge tulajdonos, aki egy pár napos teszt után lecserélte régi modelljét 800-asra és ezzel nyomja edzéseit azóta.
A Zergén jelent meg az alábbi teszt:
Egyéb fontos oldalak:
A Garmin Edge 800 ára a szettől függően jelenleg 119.000,- Ft és 154.900,- Ft között mozog:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése