2006. március 15.

Szintvonalas turista térkép és a Russa

A GIS Russa szoftverbe hogyan szerkesszük be a http://www.turistautak.hu szintvonalas turista térképeit? Egy új módszert írok le, mely segít a gyors konverzióhoz. Vannak más eljárások is, más felhasználási módokra. Tehát nem ez az etalon! Azonban minden lépés fontos!

Nemrég egybefésülték a Garmin szintvonalas térképet a turistautak térkép szelvényekkel. Így jelentősen megkönnyíti a Russa felhasználó életét azok felhasználásra történő előkészítése. Ja, és kiszedték a geoláda adatbázist is a térképből.

Az új térkép konverzió menete

  • A letöltött térképszelvényeket egy helyre kicsomagolod egy " \maps" nevű könyvtárba.
  • A GPSMapEdit telepítése után a ConvertToRus script-et a "\maps" könyvtártól egyel kijebb kicsomagolod (tehát ahol a "\maps" van, de ne tedd bele a \maps"-ba).
  • Elindítod a script-et (lehet, hogy a Windows védelmi rendszere a futtatáshoz engedélyt kér, add meg nyugodtan).
  • Ha jó helyen vannak a file-ok, akkor a script elindítja a háttérben a GPSMapEdit-et konvertálásra. Ezt láthatod lent a tálcán, hogy egy példány fut éppen belőle. Lassabb gépeken perceket is elvihet a konverzió!
  • A konvertálás ha kész, üzenetet kapsz: "Converting maps is completed!"
  • Az .img file-ok mellett a "\maps" könyvtárban megtalálod a .rus file-okat is.
  • Az összes .rus file-t bemásolod a PDA-dra egy könyvtárba, és Atlaszt készítesz belőlük a Russa megfelelő menüjével.
  • Megnyitod az elkészített atlaszt az Atlasz menüből, és jó esetben ezt látod nagyítgatásnál:
Animáció betöltése folyamatban...
Animált GIF a 2006.03.13. napi
turistautak térkép frissítésről.
  • A geoládákat (www.geocaching.hu) kiszedték az új térképekből, és külön kell letölteni. Russa alá a legpraktikusabb ezt megtenned .mps formátumban. Az aktuális adatbázist innen töltsd le.
  • Keresd a "Pontok letöltése különböző formátumokban" menüt a lap közepén.
  • A "Fájlformátum" lenyíló listában keresd az ".mps Garmin MapSource" menüt.
  • Nyomd meg a "Letöltés" gombot.
  • A letölött file-t mentsd PDA-ra.
  • Nyisd meg Russa-ban az "Útpontok..." menüt, és importáld be a lementett .mps file-t.
  • Így már látod a GC adatbázist is az új térképen.

Amennyiben nem tetszik a módszer, vagy az eredménye, olvasd el a régi eljárásomat. Abból kisilabizálhatod, mit kell tenni akkor, ha pl. nem akkor jelenik meg egy adott nagyításon az országhatár, amikor szeretnéd (lásd level átállítás).

Szerintem az új térkép sokkal szebb lett. A konverziója is sokkal könnyebb, és így a kezelése is. Érdemes gyakran frissítgetni, mert a srácok már a betonozott utakat rajzolgatják befelé!

Irány kirándulni!

A régi leírás

Forrás file a Turistautak weboldal Garmin .img file-jai: Kattints ide
(Már nincsen fent külön a szintvonalas és a turistautas szelvény, ezért kicsit értetlen lehetsz, ha ezt elolvasod!)

Fogom a szintvonalakat (ezt egyszer kell megcsinálni, mert ez ugye változatlan), és betöltöm a GPSMapEdit-be. A Map Properties menüben a Levels fülön ellenőrzöm, hogy 3db layer van, melyek közül a 21-t 22-re, a 23-t 24-re állítom át. Ezután elmentem .mp formátumba, és lezárom.

Ha nem a hazai szintvonalakat nézed, az a lényeg, hogy ne legyen több 4-5 layer-nél, és vagy páros, vagy páratlan layer-ek legyenek, attól függően, hogy a térkép majd páros vagy páratlan lesz, ugyanis azonos layer-eken kell lenniük, hogy nagyításnál egyszerre tűnjenek elő. A hazaiban nem, de más esetén előfordulhat, hogy az utolsó layer nem számít, azaz nem is tudod törölni, de ez nem baj, maradhat. Ez maradhat az 5. layer.

Fogom a térképet, térkép szeleteket, megnyitom, és ugyanazt megteszem, amit a szintvonalakkal. Esetünkben a páratlan layer-eket törlöm (úgy is sok van). Max. 4-5 layer maradjon, és mindegyik páros legyen. Ezután elmentem .mp formátumba, és lezárom.

Ezután a szintvonal és a térkép .mp file-okat egyszerre nyitom meg együtt (ugye a szintvonalakat már nem kell megcsinálnom, mert korábban elkészítettem, és azt nem kell mindig újra készíteni, csak ennél a lépésnél betölteni). Leellenőrzöm, hogy mikor elkezdek zoom-olni, viszonylag rendben jelennek meg a dolgok. Pl. mindig a Balaton északi partján lévő dombokkal tesztelek. Egy bizonyos szint után megjelennek a turistautak, majd jönnek elő sorra a szintvonalak, és nem tűnnek el.

Ha ez működik, akkor ezután elmentem külön file-ba az egészet .mp formátumba, és lezárom(!).

Fel kell szeletelni két részre az egész file-t, mert a GPSMapEdit csak 16MB-os .rus file-t képes kezelni. Ezért megnyitom az előbb lezárt file-t. Az olló ikont választom a toolbar-ról. Csinálok egy kijelölő négyzetet a bal alsó sarokból a 19° jobb felső sarkáig; azaz kijelölöm levágásra a kép bal oldalát. Hogy pontosan vágjak, lent nézem a koordinátákat, és a négyzet jobb szélének finom húzogatásával utólag beállítom E19.000352°-ra. Képernyő felbontástól függően ez az érték változhat, az a lényeg, hogy könnyen megjegyezhető legyen ez az érték, mert majd a másik felét is le kell vágnod. Ezután a kijelölt területen jobb egér gombot nyomok (ha a bal szélre és felső és alsó szélekre is kihúztam a négyzet széleit a kijelöléshez), és a Trim Outside menüt választom. Ekkor letörli a kijelölés körüli területet. Az egészet elmentem más néven (pl. 20060118a) .rus formátumba. Lezárom a file-t, és újra betöltöm az egybe .mp file-t, és levágom a jobb oldalt is a E19.000352°-ra beállítva.

Ezután ez a két .rus file (pl. 20060118a.rus és 20060118b.rus) már betölthető Atlaszként a Russa-ba.

Valami ilyesmire gondolok

Hajrá!

Ui.: Akinek ez alapján nem megy, inkább ne szerkesszen még ilyet.

Az eredeti

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése