2006. március 21.

trk2emf - Aeromap precíziós tracklog konverter

Mi van a GPSDATA.TXT* file-ban? Egy lelkes Aeromap felhasználó (atejes) programozási mellékterméke egy olyan konverter, mely a precíziós tracklog (nyomvonal) file-t képes átkonvertálni többféle megtekinthető formátumra. Mire jó is ez azon túl, hogy meglessük, melyik prec.log file-t akartuk elküldeni a fejlesztőknek? Hogyan láthatjuk gyorsan és könnyen akár Google Earth-ben korábbi precíziós útvonalainkat?

* Az Aeromap két féle tracklog file-t tud rögzíteni. A \trk könyvtárba kerülő nyomvonalakon túl a precíziós rögzítés bekapcsolását követően a PDA gyökér könyvtárjába egy GPSDATA.TXT file kerül rögzítésre. Ezt a fejlesztők és ügyes felhasználók tudják csak értelmezni. Alap esetben arra jó, hogy elküld a .trk file-okhoz képest sokkal precízebb és több adatot tartalmazó jó nagy file-t a hibabejelentőre (terkep kukac navsys pont hu), hogy jelezd, hogy abban a file-ban hol van lerögzítve úthiba a térképen.

A trk2emf három féle formátumba képes konvertálni a Trk2Emf.exe könyvtárába rakott GPSDATA.TXT file-t. A "Művelet" menüben EMF, Bitmap, és GPS TrackMaker formátumokat választhatunk. A kiválasztás után felugró ablakkal kell kiválasztani a GPSDATA.TXT file-t. Fontos, hogy a file tényleg legyen a trk2emf saját könyvtárában! Amennyiben EMF vagy Bitmap képformátumot választunk ("Emf" és "Bmp" almenük), meg lehet adni, hány pixel legyen egy szélességi illetve hosszúsági fok. Ahogy növeled az értéket, úgy nő a konvertált kép mérete.

A konverter főablaka
Az EMF és Bitmap formátum esetén a beállító ablak

A "Gtm" almenü GPS TrackMaker ingyenes verzióban is letölthető (a Pro verzió fizetős) térképszerkesztő GPS-ek által támogatott formátumába fog konvertálni. Ide betöltve ha kijelöljük egérrel egy adott nyomvonal szakaszt, akkor Google Earth-ben akár 3D-ben is megnézhetjük a hegyek közötti autókázásunk, túrázásunk eredményét.

GPS TrackMaker GPSDATA.TXT útvonallal feltöltve.
A Google Earth gomb a baloldali gömb,
megnyomásra a kijelölt pontokat megjeleníti.
Klikk a képre!
Piros vonallal a Google Earth-ben a GPSDATA.TXT eredménye,
2005 nyarán Erdélyben jártunk 2400m magasan.
Ugyanez anim gif-ben:

5MB, ezért lehet, hogy lassan tőltődik be!

Hogy mire jó az EMF és Bitmap formátum kimenetnek, ne kérdezd! A GPS TrackMaker formátummal már több mindent kezdhetsz. Például:

  • Hamar kideríthető, melyik GPSDATA.TXT file az, amelyikben az a bejárásod volt, melyről hibabejelentőt szeretnél küldeni a térképet fejlesztőknek.
  • Elveszett, sérült .trk file eredményét előszedheted a tutibiztosan rögzített prec.log file-ból.
  • Megrajzolhatod saját térképedet képes beszámolóval együtt (lásd Google Earth és GPS TrackMaker képes/térképes mentési lehetőségek).
  • Gyönyörködhetsz a műholdképekben úgy, hogy közben látod, merre mentél.

Amúgy az összes korábbi GPSDATA.TXT file-od egybemásolható egy "copy /b GPS*.TXT EGYBE.TXT" művelettel. Kipróbáltam, a trk2emf megeszi az akár 4MB-os prec.log file-t is egy pillanat alatt. Mivel a GPSDATA.TXT kézzel javítható, ezért egy nagyobb GPSDATA.TXT file-ból ügyesen kinyesett darabot külön is megnézhetsz. Pl. csak egy kis részt akarsz elküldeni a fejlesztőknek belőle, mert a többi út titkos, mert Te titkosügynök vagy valójában, és csak jófejségből küldesz javításokat a térképet fejlesztő részére.

Ha tetszik a konverter vagy nem, akkor is kommentáld a fórumban!

Az eredeti

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése