2006. március 1.

Zenekészítés és a PDA IV. - Z4Soft Z4Music

A szövegcentrikus (értsd botfülű) zenészeket is izgatja az a kérdés, hogy vajon ha beszerezünk egy PDA-t, akkor azon lehet-e zenét írni? A botfülűbbnél kicsit értőbbek talán rá is keresnek a fórumokban és a keresőkben a témára "music creator for pocket pc", aztán végigklikkelgetik a programokat, melyeket megtalálnak. Jómagam is ebbe a körbe tartozom. Így akadtam jó pár zenekészítő programra, melyekről tapasztalataimat közre adom egy cikk sorozatban.

Minimál, főleg techno és dnb alapok gyártáshoz hasznos utazó sequencer. Kevés erőforrás igénye van, és gyors az ablakkezelése. Cserébe nincsenek sampler paraméterek, effektek, virtuális hangszerek, se paraméterváltozás, csak hangerő.

A leglátványosabb képernyője a programnak

Olyasmi a működése, mint a Fruity Loops v1.2 ősrégi dob editornak, csak ez a program nem fog ebben a tempóban kifejlődni FL Studio v6 produkciós környezetté. Mindennek ellenére az árából egy nagyon olcsó sampler-t kapunk, melybe szabadon tölthetjük be SD kártyánkra mentett wave file-jainkat. A kiválasztott pattern-re beütögethetjük ceruzával az adott ütemre a hangjainkat, melyek hangmagassága beállítható. A pattern hosszúsága is beállítható. Így triolás és egyéb perverz ütemhosszok is összehozhatóak. A hangerő és a balansz paraméteren mellet már csak a tempót variálhatjuk.

A túlvezérlés elkerülésére egy hangerő LED-sor szerűség áll rendelkezésünkre. A szerkesztést segíti, hogy a loop elejét és végét kijelölhetjük. Ezzel könnyen megszerkeszthető egy kisebb részlet, miközben szól körbe-körbe, idegesítve a buszon mellettünk ülőket. A kész nótát elmenthetjük, és exportálhatjuk wave formátumba a remekművet. Van egy Save new version menünk, mely nagyon hasznos a gyors mentéshez olyan formában, hogy megmaradjon az előző projektünk, de azért egy mentésünk legyen a jelenlegi állapotról. Így nem kell bepötyögni mindig az új file nevet, ha verziókövetést szeretnénk.

Nincs túl sok ablak.
Doboljunk, azt kész.

A Liveact mode ad lehetőséget arra, hogy lejátszás közben variálhassunk a dalunkon. Például összejövünk egy unalmas házibulin, ahol van egy gitáros és egy gitár, és a PDA-t erősítőre dugva valami alapot kezdünk összerakni, a gitáros meg rájátszik. Ha nem vagyunk bénák, a halgatóság még élvezheti is. Na jó, táncolhat is.

A nem túl erős PDA-kon jól jön a CPU indikátor, mely jelzi, ha már szaggatna a lejátszás hangja. Bár ezt úgy is hallani lehet. Ki tudja? Lehet, hogy annyira performanszos a zenei a történet, hogy fel sem tűnne; ekkor tényleg jól jöhet. Beállítható egy rendszerkésés (latency) paraméter is. Aki gyakorlott zenész PC-n, tudja mennyire jól jön ez gyengébb gépeken, vagy nagyon sok számítási igényt követelő műveknél. Ha a CPU indikátor rendszeresen jelez, és már semmi féle program nem fut a háttérben, akkor a latency idő értékét kell megnövelnünk. Így a zene indításától számítva később szólal meg a dal, viszont nem fog recsegni, mert van ideje kiszámolnia a processzornak a hangszerek együttes hangzását, és átadnia a PDA hangkártyájának.

Főleg liveact zenészeknek ajánlom, akik sokat gondolkoznak utazás közben a dob loop-jaikon. :-)

  • Verzió: v1.5
  • Licenc: Trial
  • Ár: $14,-

Elérés: http://www.z4soft.com/z4music/

Az eredeti

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése