2006. március 6.

MobSync - Szinkronizálj bármilyen file-t!

Egy ideje kerestem már a megoldást arra, hogyan lehet file-t szinkronizálni nem \My Documents könyvtárban. Menneisyys adott egy frankó tippet, mely nagyon jól beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A MobSync alkalmazást javasolta céljaimra. A PC-n futtaható egyszerű program nem tesz mást, mint az ActiveSync mintájára file-okat szinkronizál. Bármilyen Pocket PC könyvtár tartalmát képes egyeztetni, konvertálni a bármilyen Windows PC könyvtárral.

A program letöltését kicsit megnehezítette, hogy számos oldalon a letöltés kérésekor nem jön semmi. Más oldalon japán vagy kínai karakterkészlet fogadott. Sőt! Volt, ahol a legújabb verzió már shareware verzióban érhető csak el. Végül sikerült megtalálnom egy viszonylag friss (v1.0.2) trial változatot, mely 30 napig működik. Persze a Google segített ebben szokás szerint. Én innen töltöttem le: http://doosoft.up.seesaa.net/files/MobSyncSetup102.exe Az a fura, hogy az oldalon más nincsen, csak ez a file. Ehhez a verzióhoz az ActiveSync 4.1 verzióját javasolják. Az 1.0 alatti verziók még freeware-nek tűnnek. Találtam olyan verziót is, amit nem kellett telepíteni, csak simán egy .exe volt az egész, és azonnal indult dolgára. Szóval letöltöttem, telepítette, nna.

Egy saját példán keresztül bemutatom, hogyan is működik a MobSync. A telepítést követően az itt látható főképernyő ugrik fel, mely erősen hasonlít az ActiveSync képernyőre. Annyira nem, hogy össze lehessen keverni őket. A Tools > Options menüben (az itt látható verzióban szétesett kicsit a képe) beállítható a szinkronizálás gyakorisága; a szinkron start késése; az automatikus csatlakozás készülék dokkoláskor; a programból kilépés dokkolás megszüntetésekor. Külön fülön beállítható, hogy a kukába bekerüljön-e a törlésre kerülő file; PDA esetén pedig egy PDA könyvtár állítható be lokális kukának.

Szinkronizálásra beállítva az Aeromap PDA és PC verziói
Szétcsúszott beállítás ablak

A Job menüből hívható meg az Add menüvel az a funkció, mely segít hozzáadni szinkronizációs mappákat a MobSync-hez (CTRL+A). Egész ügyes kis relációkat készíthetünk. Egy korábbi verzióban még a kizárást kell megadni, itt azonban már külön fülre tették azt. Miután beállítottuk, mely PC könyvtárat mely Pocket PC könyvtárral fogunk szinkronizálni (SD hely is lehet!), akkor tovább finomíthatjuk a hangolást. Így beállítható mondjuk az, hogy az Aeromap VR3 szoftver tracklog file-jai közül csak a 2006 kezdetűeket szinkronizálja a PC-re telepített Aeromap PC térkép szoftver tracklog-jaival. Lehetne még más relációkat is állítani. Pl. 2003-asokat igen, de azokat ne, aminek nem .trk a végződése. Szóval lehet trükközni. Az Exceptions fül segíti ezt a bővítést. A szinkronizálás módját is be lehet állítani a két gép között (Action fül), ahogy azt az ActiveSync is megengedi. Továbbá konverziókat is megadhatunk (Conversion fül). Azt is beállíthatjuk még, hogy az adott esemény mindig lefusson időzítés szerint, vagy csak akkor, ha kérjük. Ezt jelzi a fenti képen a MAP könyvtár kis kék/sárga almája. Mert ugye, mi a hóhérnak szinkronizáljunk mindig térkép file-okat?

Vad bőven állítási lehetőség a file-ok frankó szinkronizálására
Eksön!

  • Milyen a stabilitása? Kicsit hülyült még az elején, aztán elmúlt. Valami miatt a 'Retrieving Subdirectories' beállítástól behülyültek az esemény beállítások. Biztos azért, mert nem volt alkönyvtár az adott helyen.
  • Mennyire gyors? Amennyire az ActiveSync.
  • Tényleg figyeli, ha módosítok egy file-t? Mint a szél. Én pont arra kerestem megoldást, hogy ha egy POI adatot az Aeromap PC verzióban kijavítok, vagy felveszek, akkor az az Aeromap VR3-ban gond nélkül megjelenjen. Tesztelve, műxik oda-vissza. Akár az ActiveSync.
  • Mielőtt nekiesel a tesztelésnek, azért a fontos adataidról készíts mentést!
  • Arra figyelj, hogy ne szinkronizálj az ActiveSync-kel azonos könyvtárban!
  • A file-jaid dátumai ha fontosak, akkor ne engedd rá a MobSync-t!
  • ...és különben is!

Sok sikert!

Ha segítettem, vagy nem, akkor kommmentáld lécci a fórumban értékes hozzászólásaiddal a világ és béke alakulását. Meg hova tovább!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése