2006. március 17.

uBook: az összes geoláda és POI leírás a PDA-n

Milyen jó lenne egy útikönyv a PDA-n? Milyen jó lenne az összes geoláda leírás a PDA-n? Amíg gusty megfejti, hogyan lehet könnyen offline hordozgatni egy baromi nagy adatbázist magunkkal, amit mindig be kell frissíteni, addig is közreadom a másoktól lesett jelenlegi megoldást az összes geoláda bejegyzés, leírás cipelhetőségének, könnyű olvashatóságának módszeréről. A lenti bejegyzést még tavaly írtam, most ide is átmásolom.

A megoldás

2005 év végén szembesültem egy tök' hasznos dologgal. A www.geocaching.hu oldalról 1db html file-ba le lehet tölteni a POI listát tartalom jegyzékkel és teljes megjegyzés leírással. Text formátumban is lejön, csak akkor nincsen tartalom. (Megjegyzés: azokra a POI-kra gondolok, melyeket innen tölthetsz le.)

A geoláda (GC) html file 5MB, elég nagy. Felmerül a kérdés, hogyan olvasható el ez PDA-n? Az uBook Reader (link lejjebb) képes olvasni akár .zip file-ból is elég gyorsan ezt a hatalmas adat tömeget. Beállítás után leveszi a formázásokat is, és használja a tartalomjegyzékéből a POI leírásra ugrás html linkjét is szövegen belül. Amíg nem megoldott az Aeromap-ben az automatikus sortörés a POI "megjegyzés" fülén, ez az uBook lehet jó megoldás szerintem részletes POI adatok kezelésére AZOKNAK IS, akik nem geoládáznak. Amúgy sem lenne egészséges, ha az Aeromap POI file azért óriási, mert sok-sok adat terheli, és ezért akadnak ki esetleg a program.Külön file-ba leszedhető a geoláda adatbázis és a POI adatbázis is. Tehát külön nézegetheted csak a geoláda leírásokat, és külön a fontos pontok részletes leírásait. Mindegyik tartalmazza azokat a html tag-eket, melyekből egy POI konverter képes lehet kiszedni minden fontos adatot az Aeromap számára. (Erre tett már kisérletet GYS online letöltésre, ami elég időigényes. Ez azonban sokkal gyorsabb lehet, hiszen a leszedett html file gyorsan kezelhető.)

 Jól megfér egymásmellett az SD-n a Biblia és a GC és POI adatbázis.
Megjegyzem, a Biblia.doc verzióban kifagy PC-n Winword alatt.
Itt simán lapozom...

Leírások letöltése

Az alábbi linkekről a "Fájlformátum:" lenyíló listájában a "Klasszikus ládalista html-ben" menüt kell választani, minden más beállítás maradjob eredetiben.

A GC mérete 5.4MB, a POI mérete 2.5MB (2005.10.28-i adat alapján). A kettő együtt .zip-ben 2.5MB, elfér az SD-n. Az uBook gyorsan olvassa így is. Kirpóbáltam MS Reader féle .lit file típus kezelését, azonban az egy halál ilyen méreteknél.

  • Az uBook demo verziója letöltése - A demo is elfut bármeddig!!!

Használatakor néha felugrik egy regisztrációt javasló felirat. Felugrás után eltűnik azonnal, ha a PDA gombjaival lapozol. A progit nem árt beállítani (ne legyen skin, lehet magyar menü annak letöltése után, arial kontrasztos kis betü beállítás, stb...). Leszedi a formázást elég jól. Van keresés funkció. Kicsit néha várni kell, hogy beolvassa a tartalmat. A linkek működnek benne, így a tartalom műxik a lista elején. Bár biztos jót tenne egy html formátum ritkítás a file méretnek, és így a keresési sebességnek is. Csak az már macera lehet. Nnna, ismét tettünk valamit az emberiségért.

Linkek összefoglalva

Amennyiben most mentettem meg az életedet, vagy végre örülsz neki, hogy a Bibliát viheted a PDA-n is vasárnapokon, vagy bármi, akkor írj bátran a fórumba!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése