2010. február 15.

Korszakváltás - Windows Phone 7

Mikor megnéztem a mai Microsoft bejelentést a Windows Phone 7 operációs rendszerről, nem vágtam hanyatt magam. Pedig most sem iPhone-om van, hanem egy Windows Mobile alapú PDA-t nyúzok. Mégis jobban felcsigázott az Apple iPad bejelentése, mint a WP7-esé.

Steve Ballmer szerintem nem egy a korábbi fejlesztési irány kijavítását, hanem egy teljesen új op.rendszert jelentett be.

Windows Phone 7 Series - erre várunk három éve!


Azaz a régi mehet a kukába, azok a PDA-k, amik raktáron csücsülnek WinMo 6.1-gyel, selejtezhetőek, a frissen piacra került WinMo 6.5-ösök még az Xda-Developers önkéntesei által egy darabig el lesznek látva érdekességekkel, a most gyártósoron lévő WinMo 6.5.3 alapú PDA-k pedig gyakorlatilag teljesen feleslegesen kerülnek piacra. Karácsonyra megjelennek a jelenlegi koncepciótól teljesen eltérő módon és elven működő WM7 alapú modellek. A régi szoftverek mehetnek a kukába, a fejlesztők tanulhatnak valami teljesen mást, a letöltő oldalak, szoftverwebáruházak forgalma visszaesik, bekerülnek a "minekvan" kategóriába. Olyan az egész Windows Phone 7 megjelenés, mintha a Windows 3.1 után azonnal a Windows 7 jött volna.


Tényleg szenzációs, pontosabban varázslatos a felhasználói élmény. Ezt kellett volna már 3 éve nyomnia a MS-nak felénk. Az persze teljesen más kérdés, hogy életképes lesz-e a váltás? Nincsen elkésve? Van türelme a fejlesztőknek ehhez? Van türelme a gyártóknak ehhez? Ki fogja eladni a vevőknek, hogy ezt kell venni? A Windows Vista után a Windows 7-t is majdnem magyarázni kellett, most az Internet Explorer 6 törlést és helyette az IE8 telepítést kell magyarázni, miközben jönnek az alternatívák. A mobil operációs rendszer piacon sincsen ez másként. Komplett üzleti modellek vonulnak fel, lásd az iPhone mögött az AppStore-t, vagy az Android mögött a Google húzásait. Kell majd nekünk az Xbox Live a tenyérben? A Zune szerű telefon minden hardvergyártó álma lesz? A fejlesztők ettől jobban fognak majd Silverlight-ra gyúrni, ha úgy sem kerül bele az Adobe Flash? Ha ennyire zárt lesz, cserébe tényleg könnyebb lesz majd a Marketplace-be szoftver fejleszteni, vagy horror marad?

Ujjal kezelhető felület és multimédia

Csak az op.rendszert kapjuk készen, meg egy kvázi üres webáruházat (huhh, most lesarkítottam rendesen). Ezt még vasra kell gyúrni, szoftvereket kell rá fejleszteni, éreznie kell a piacnak egy határozott karaktert az eszközből, ami most nulláról indul. Nem, nem nulláról, hiszen azt a fehér lapot, amivel indul most a WM7, korábban összefirkálta egy rossz mobil böngészővel, az op.rendszer upgrade hiányával (ne nevezzünk 1-2 gép esetén megjelenő frissítést tömeges frissítési lehetőségnek, és ne kenjük a hardvergyártóra, hogy nem vette igénybe a MS-tól), de rossz pont volt maga ez a WinMo 6.x vonal legyilkolása is. A Microsoft rendre OEM fejlesztő, amit kiad, azt mások adják el, mások csomagolják be. Az Apple komplett megoldást kínál, bármihez nyúl. A Google szintén OEM-szerű, cserébe "tökre ingyen" nyomja. A Microsoft fizettet a fejlesztővel, a gyártóval és a végfelhasználóval is, miközben mindenkinek ki kell találnia, miért is jó ez neki. Persze, leegyszerűsítettem a modelleket, lehet ezen vitázni.

Social Media Support és Bing Maps

Szkeptikus vagyok, pedig szerettem volna többet belelátni a megjelenés pillanatában. Nem megy. Pedig aki ismer, tudja, mennyire tudok lelkesedni újdonságokért. Tévedés ne essék, tuti biztos varázslatos lesz kézbe venni egy Windows Phone 7 alapú kütyüt. Tuti, lenyűgöz majd az, amikor egy Windows 7-es notebookra dugva pikk-pakk felugrik a WM7 tartalma 3D lapozással. A HTC is biztos vagyok benne, olyan vasakat rittyent alá, amitől szédül majd a konkurens PDA vonal. A HP is talán magára talál, és a vállalati környezethez alkalmazkodó látványos támogatás lenyűgözi majd újra a vállalati szektort, mint egykoron az iPaq Pocket PC család. Szép. Csak kérdés, hány százalékot nő a piaci részesedés? Nő majd ettől, hogy szinte nulláról indít a Microsoft ezen a fronton is?


Ebben az utolsó videóban azért kijön, hogy még akad kicsit az animált menü kezelése (lásd 2:18-nál mégsem akar menüt tolni), és nem egyértelmű a funkció megtalálása (lásd telefonhívás bénázása 3:00-nál). Továbbá a videóban nekem nem tűnik annyira táltosnak a menü, mint Ballmer demóemberénél a színpadon. A HTC Touch Pro2-mre feltett egyik új Rhodium_AF 6.5.3 is van ennyire táltos már. Az biztos, hogy új korszak kezdődik a Microsoft mobil életében. A Pocket PC szerű Windows Mobile kihal, és jön a Windows Phone varázslata. Nekem meg savanyú a szőlő és a bort szeretem... :)
Akit a részletek jobban érdekelnek, essen neki ennek a nagyon jó Q&A összefoglalónak!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése