2006. március 10.

lfGPSMap - új térkép szoftver születik

Voltál már apás szülésen? Próbáld ki! Hihetetlen boldogító érzés egy emberi élet születéstől számított kezdetét meglátni. Ha nem is ilyen, de szintén bizsergető az, amikor látod, hogyan jön létre egy új alkotás, még akkor is, ha az éppen nem emberi élet. Egy PDA-ra szabott GPS térkép szoftver születését követheted nyomon az egyik fórumban. Majdnem az első pillanattól kezdve sikerült bekapcsolódnom a vajjúdás folyamatába. Most egy kis beszámolót írok a szülőszobáról.

A GPSMap szoftvert szgt fejleszti. Nagyon ráér. Úgy döntött, hogy olyan szoftvert készít magának, mely szkennelt térképeket képes kezelni (hasonló az Ozi Explorer és a GPS Tuner is). Egy PC-n futó kalibrátort is gyorsan írt hozzá. Amint kitalálja az ember, hogyan működik a program (nekem kellett egy kis segítség, de ez nem jelent semmit), abban a pillanatban könnyen és gyorsan kezelhető az egy file-ból álló kis alkalmazás.

Aki azonnal nekiesik, itt vannak a fő dolgok:

A grafikus motorja hasonló a TomTom vagy olyan alkalmazásokéhoz, melyek képernyőjét nem lehet screencapture-rel csak úgy leszedni. Emiatt az itteni képeim elég vacakok. Cserébe mocskos gyorsan pörgeti a bejövő GPS jel határásra a képernyőt a fordulókban a több éves iPAQ H3970 PPC2003 gépem is. Jelenleg igazán csak Pocket PC 2003 verziótól felfelé fut, 2002-n nem fut. Bár lehet, hogy befordítja a kolléga arra is.

Rövid ismertető

Nincsen túlvariálva, egy újjal elkezelhető. Van pár főbb képernyő. Már kalibrált térkép nélkül is fut, és vele is kalibrálhatsz terepen térképet. Nem részletezem, hogyan. Erre az inkább jelenleg csak menü ismertetős manual elolvasása adhat iránymutatást. Ja, meg a fórumon ugye ott a fejlesztő, lehet zaklatni.

A kalibrátor indítása után betöltesz egy jpeg szkennelt képet. Bejelölsz rajta két távoli sarokban egy-egy GPS koordinátát (három féle alakban is megadhatod). Ha van arról a területről .mps file-od (Garmin tracklog, de a Russa is ilyet állít elő), akkor azt rátöltheted a képre, és behúzhatod rá. Ebben az esetben is a tracklog legalább két pontját rá kell kattintani a képre. Ha ez megvan (bármelyik kalibrációs mód legyen is az), akkor elmentheted a képet. Lesz két file-od. Egy jpeg-t kapsz, melynek a file név végződése A0.jpg lesz (A1, A2, ... ha túl nagy és darabol), és lesz egy .xlf file is, mely a kalibrációt tartalmazza. Nna, ezeket másold a PDA-ra a GPSMap.exe mellé.

MapCalibrator kalibráció közben.

A PDA-n egy könyvtárba bemásolt GPSMap.exe és a jpeg és a hozzájuk tartozó .xlf file-ok nem baj, ha egy helyen vannak, hogy később ne kelljen variálni sokat. Hamar úgy juthatsz betöltött kalibrált térképhez, ha legalább egyszer megérteted a programmal a kalibrációs file-okat. Tehát nem a képet kell betölteni, hanem a kalibrációs file-t kell hozzáadni az agyához. Ezután a jobb felső X-szel klipsz, és GPS vétel esetén azt a kalibrált térképet tölti be a program, ahol éppen vagy. Részletek a használati útmutatóban.

Ha terepen szeretnél kalibrálni, azt is megteheted. EKkor a képet kell betölteni, és a betöltést követően szerkesztő módban kint a terepen bemozgatod a térképet a megfelelő helyre. A jobb felső piros/sárga/zöld kör-gomb segít ebben. Részletek a használati útmutatóban.

  • Otthoni teszteléshez javaslom a GPSGate programot. Van egy pár napos verziója. A terepen felvett NMEA log-t betöltötd otthon, és lejátszod, és a térképen követed otthon a korábbi mozgásod. Megéri megvenni, állat hasznos.
  • Szkennelt térképek hiányában javaslom a Google Earth ingyenes műholdkép kezelő program használatát GPS TrackMaker programmal együtt, főleg ha vannak Garmin tracklog-jait, vagy letöltesz tracklog-t a http://www.turistautak.hu/ oldalról.
  • Ez esetben pl. nagyon jól megoldható, hogy a lementett műhold képre rátöltöd a letöltött tracklog-t, és azzal kalibrálod be. A műhold képek nagyon látványosak, a turistautak pedig nagyon pontosak.

Képek a kézikönyvből

A sebesség képernyő és a mű hód képernyő. Aranyosak a kis hódok.
Egy szkennelt térkép nagyüzemben. A GPS beállító képernyő.
A file kezelő képernyő.

Én is készítettem képeket a fényképezőmmel, amint éppen megy egy Google Earth-ból kikapott, korábban GIS Russa-val rögzített tracklog alapján GPS TrackMaker-rel kalibrált térkép mászkál. Jól összetaperolt a képernyő...

Sok sikert a fejlesztőnek. A többieknek jó tesztelést kívánok!

Megjegyzések

A következő módosítások jelentek meg a fenti cikk megírása óta:

  • Nem lép ki bármilyen gombra.
  • Nyelv kiválasztás a régió beállítás alapján.
  • Színek állítási lehetősége.
  • A napló írását a programból is lehet kapcsolgatni.
  • A file-kezelő ott nyitott, ahol utoljára volt.
  • GPS.TXT néven a PDA gyökérbe mentett NMEA log file hatására teszt üzemódba rakható a GPS.
  • Demo térkép kipróbáláshoz: http://sancho.hu/files/more/lfgpsmap-example.zip

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése