2019. március 13.

cloud-drive-daemon.exe CPU zabálás megszüntetése

A Synology NAS szinkronizálását segítő Synology Drive rettenetesen fogja a CPU-t, a gép emiat indokolatlanul lassan indul el. A probléma évek óta fennáll, a gyártó nem tesz semmit. Azonban nekem sikerült megoldanom, hogy a jelenség megszűnjön.


A probléma hátterével az alábbi archivált topik hosszan foglalkozik, a linkelt kommentben van némi műszaki háttér is arról, hogy wtf.

https://community.synology.com/forum/17/post/97106?reply=328977

A megoldás két lépésből áll:

  1. csökkenteni a szinkronizáló program processzorhoz jutásának prioritását
  2. minden induláskor beállítani ezt

A Windows Feladatkezelőben kézzel is beállítható az alacsony prior:


Namármost ezt nem jegyzi meg örökre a Windows, ezért be kell állítani, hogy minden újraindításkor tudja ezt. Az egyik módszer, hogy létrehozol egy új Parancsikont, azaz jobb egérgomb, új Parancsikon, majd copy/paste ezt, majd adsz neki egy nevet és kész.

C:\Windows\System32\cmd.exe /c wmic process where name="cloud-drive-daemon.exe" CALL setpriority 64

Ez már az:

Aztán indíthatod kézzel, ha kedved van. Azonban ennél szebb, ha magától indul el. Mivel ugye előbb el kell indulnia a processnek ahhoz, hogy lehessen priort állítani, ezért azt a megoldást választottam, hogy a belépést követően 1 perc múlva induljon el.

Keresd meg a Feladatütemező nevű programot. Aztán a jobb menüben "Feladat létrehozása..." menü, adj nevet, majd az "Indítás" fülön "Új..." segítségével "Feladat megkezdése: Bejelentkezéskor", majd "Feladat késleltetése eddig: 1 perc", majd "OK". Aztán a "Műveletek" fülön "Új..." segítségével a "Program/parancsfájl" menübe küzdjed be a fenti parancssort, majd "OK".

Ha jól oldottad meg, akkor el fog indulni a belépést követően valamikor és leszedi a priort, és kezelhetőbb lesz a vas, mint korábban.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése