2009. március 4.

Garmin ecoRoute, azaz üzemanyag spórolás a GPS-szel (teszt videó)

Hihetetlen jó szoftvert kezdett el GPS-eihez telepíteni a Garmin. Az ecoRoute bekéri a gépjármű városi és autópályás fogyasztási adatait, és a mozgásunk függvényében figyeli fogyasztásunkat, valamint útvonal naplót is vezet.




Az ecoRoute minden egyes megtervezett útvonal esetén kiírja, hogy nekünk ez előreláthatóan mennyibe fog kerülni. További extra a belső kis játék, melynek aktiválása után a képernyőre kikerül egy kis levélke egy számmal. A levél annak függvényében vált piros, sárga és zöld színek között, hogy az adott útszakaszon megengedett sebességhez viszonyítva mennyivel megyünk. Így a túl lassú és túl gyors tempót is bünteti az ecoRoute. Ha elérjük a maximális 100 értéket, akkor az azt jelenti, királyok vagyunk. Az út végén vagy akár közben is megnézhetjük, mennyire voltunk jók. Külön feltünteti a gyorsulási, lassítási pontszámot is a szoftver. Igen, az is számít, hogy nagypapás lassúsággal, vagy őrült módjára nyomjuk-e a gázpedált. Így letesztelhetjük magunkat, mennyire vezetünk gazdaságosan.




A szoftver tesztjeim alapján sajnos nem veszi észre, hogy emelkedőn vagy lejtőn megyünk. Érdekes módon autópályán nem foglalkozik vele, hogy 130km/h a megengedett sebesség, a 105km/h körüli érték volt az ecoRoute szoftvernek az optimális. Félelmetes nézni, mikor állunk a dugóban, hogyan fogy az üzemanyag a tankunkból. Ugyanis az ecoRoute ekkor is ketyeg.





Az alábbi videóban a Garmin videó blog szakembere meséli el és mutatja be nekünk, mire is jó az ecoRoute. A szoftver szerintem nagyon jó ötlet, és a környezettudatosság mellett különösen örülök annak, hogy a legolcsóbb Garmin Nüvi 205 modellre is rákerült. Amint el tudom csenni nejemtől a GPS-t, csak az ecoRoute szoftverrel együtt használom. : )


Kapcsolódó oldalak:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése