2010. november 22.

Weboldal felolvasása magyar nyelven Android alatt

Három dolog telepítése és egy kis beállítgatás után az Android alkalmassá tehető arra, hogy magyar nyelven felolvasson akár egy egész weboldalt. Kell a Classic Text to Speech beszédszintetizátor, az SVOX Hungarian magyar nyelvű TTS készlet és a GeoLinx Speak.

FIGYELEM! Az SVOX Classic jelenleg nem kompatibilis az Android ICS 4 rendszerekkel (4.0.1 és 4.1.1 alatt sem működik). Ne vásárold meg az alkalmazás magyar nyelvi fájlját. Android 2.3.6 alatt még teljesen jó.



(Ebből kettő app fizetős, azaz szükséges lesz a Market Enabler használatára is; ebben az esetben ez már négy, no meg a készülékfüggő root az öt...)



A lényeg annyi, hogy telepítened kell sajnos egy új beszéd szintit azért, mert csak ehhez van eddig - tudomásom szerint - Android alatt más alkalmazások által is elérhető TTS, azaz Text-To-Speech (szövegből beszélő) készlet magyar nyelvre. (Van egy másik TTS is magyar nyelven, ez az ingyenes eSpeak, de annyira rossz a kiejtése, hogy nem érdemes foglalkozni vele.) Mellé még telepítened kell egy olyan alkalmazást is, ami a vágólapról a bemásolt szöveget VAGY a bemásolt link mögött található teljes weboldal szöveges tartalmát felolvassa.



Classic Text to Speech ha nem vette észre, hogy megvetted mellé a SVOX Hungarian készletet, akkor ezt úgy jelzi, hogy az elindítása után a listában hazánk zászlaja mellett még mindig a "Buy" felirat virít. Sebaj, nyomd meg, majd a Marketben válaszd ki a már megvásárolt TTS-t, és azon is nyomj "Open"-t. Így már rájön az új beszéd-engine, hogy ezt a TTS-t is megvetted.

GeoLinx Speak indítása után természetesen beszéd szintetizátornak az SVOX-t válaszd ki, mert az Android alapban használt engine-je nem tud mit kezdeni az SVOX féle magyar TTS-sel.

A beszéd minősége tűrhető, érthető, megszokható, és utána már kellemes. Elsőre felolvastattam vele egy origo.hu cikket, és teljesen megértettem úgy, hogy félig figyeltem oda rá. Értelemszerűen a felolvasó alkalmazás mindent leolvas az adott lapról, így érdemesebb link esetén olyan lapokat beadni felolvasásra, ami mobilra optimalizált. Ha sok a felesleges szöveg az adott weboldalon, másold a cikket a vágólapra, és azt olvastasd fel.

A Samsung Galaxy S alatt a TTS közép hangereje teljesen megfelelt, de tovább növelhető az SVOX beállításaiban. Az SVOX alkalmas arra is, hogy a "Beállítások" alatt a "Kisegítő lehetőségek" menüben aktivált "TalkBack" funkcióhoz aktiváljuk (előtte a "Hangkimenet és -bemenet" menüben a "Szövegfelolvasó beállításai" alatt az "Alapértelmezett motort" váltsd át "Pico TTS"-ről "Svox Classic TTS-re"). Ezzel minden funkciót, eseményt felolvastatunk a géppel. A szolgáltatás vicces, hiszen bemondja az akku szintre, hogy "negyven percent", vagy képernyő kikapcsolásakor, hogy "szkrínof", de a pontos idő már megint magyar, és a képernyőhöz érés már "click", ahogy írom. :) Ez nem a felolvasó app hibája, hanem az adott Android ROM nem tartalmaz minden magyarítást a "láthatatlan" menükben.

Tapasztalatok
  • A felolvasó alkalmazás elég fapados, így sokat ne várj el tőle.
  • Nem jelzi ki, mikor egy weboldal szövegét tölti be, így várnod kell, hogy megszólaljon.
  • Egyes weboldalak kódolását nem ismeri fel, így elkezdi esetlegesen a php kódokat felolvasni, ez elég vicces.
  • Nincsen sajnos benne a Speak alkalmazás a megosztás menüben, így nem lehet simán ráküldeni egy kijelölt szöveget, mindenképpen copy/paste szükséges. Ugyanez vonatkozik a lap url-re. Az új változat már ezt is tudja.
  • A beszúrt szöveg ha hosszabb, mint maga a kijelző, ekkor a "Speak" gomb kilóg a képernyőből, és hardveres "lefelé" gomb nélkül el sem érhető. Így hosszabb szöveget jelenleg bajos a gombszegény képeken felolvastatni vele, mint a Samsung Galaxy S. Ezt javította közben a fejlesztő.
  • Ha sok alkalmazás fut a háttérben, a felolvasás akadozhat. Ez szerintem nem a program, hanem a TTS igénybevételének a problémája.
  • Egy időben támogatta az SVOX TTS-se a Google Navigáció (Brut változatát) is. Azonban a Google fogta, és átírta a beállítást, így kifejezetten érzékeny a Navigáció arra, hogy mind a gép nyelvi beállítása, mind a TTS beállítása azonos legyen. No mármost hazánkban a Navigáció még nem támogatott, csak Brut változattal, ami meg valójában angol. Azaz magyar TTS-sel nem megy, hiába lehetne az SVOX a TTS motorja. Így ezzel kár próbálkoznod.
Nem bántam meg, hogy megvettem a felolvasóhoz a két appot, használni fogom. :)

A közben frissült GeoLinx Speak szoftverről külön is írtam egy posztot:

A szükséges alkalmazások:
(Ha átvennéd a bejegyzést, kérlek, max 1-200 karaktert csak, és a többire hivatkozz linkkel. Köszi!)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése