2010. december 6.

SSD csere és bővítés az Eee PC 901 netbookban

Az ASUS Eee PC 901 netbookban két darab SSD meghajtó van. Azonban az egyik túl kicsi egy Windows XP tisztességes futtatásához (4 GB), a másik írási sebessége pedig fele akkora, mint az olvasási (12 vagy 16 GB). Régóta kerestem költségkímélő megoldást arra, hogy a processzorához méltóan végre gyors is legyen a gép, és jusson elég hely az operációs rendszernek. A prohardver.hu fórumán találtam meg azt az SSD-t, mely ezen a feltételeknek megfelel.

Az új KingSpec 16 GB mini PCIe SSD SATA meghajtó

Gercsa ajánlása alapján az Amerikai eBay-en át rendeltem Kínából egy 16 GB méretű SSD-t, mely  ráadásul kétféle tokozású egyszerre. Azaz alap állapotban olyan, mint a beépített lassú 12 vagy 16 GB-os mini PCIe SSD, azonban ez egyrészt SATA (azaz BIOS frissítés szükséges lehet, hogy lássa a vas), másrészt letörve a végét belemegy a 4 GB helyére is. Ez utóbbit nem próbáltam, mert ahhoz nem elég a gép hátának leszerelése, jobban neki kellene esni. Továbbá kérdés, hogy a BIOS látja-e a mikro (vagy ultra mini?) PCI-e csatlakozás helyén a megrendelendő alkatrészt. Amúgy is elegem volt abból, hogy a nálam 16 GB méretű SSD lassú, ha írok rá, és emiatt a fájlműveleteknél simán akadozott a gép. Így azt cseréltem ki egy ugyanakkora méretű, de jóval nagyobb sebességű új SSD-re.

A jobb széle letörhető, így elvileg(!) beszerelhető a kisebbik SSD helyére is.

A beszerelés után a BIOS-ba benézve ráadásul az új SSD már nem a secondary, hanem a primary helyen ült be. A Windows XP külső USB DVD meghajtóról telepítve így gond nélkül települt a 16 GB-osra. Korábban akármit csináltam, az XP mindenképpen feltett egy-két a bootoláshoz szükséges fájlt a 4 GB-osra, és csak variálás árán volt hajlandó a 16 GB-os a "C:" meghajtó lenni. Az új SSD-vel nincsen ilyen gond, minden a nagyobb és gyorsabb SSD-re került egyből, mely meghajtó egyben az elsődleges lett.

Igényes csomagolás Kínából.

Az új SSD nagyon gyorsan megérkezett. November 25-én rendeltem meg, és december 3-án már meg is érkezett a postai értesítő a csomagátvételről. A szállítási költséggel együtt bruttó 12.479,- Ft volt a váltás utána a végár ($44.99 a termék ára és £28.62 a szállítás). A csomagolás ultrabiztonságos volt, a sérülés veszélye kizárva.

KingSpec

Azért esett a 4 GB + új 16 GB összeállításra a választásom, mert a 4 GB megmarad install meghajtónak. Ezen vannak a telepítéshez szükséges fájlok, és ide tudok rendszer backup-t készíteni az esetleges gyors visszaállításhoz. Ha ennél több helyre lenne szükségem, akkor nem 16 GB-osat rendeltem volna. Megjegyzem, ez Eee PC nálunk egy második gép, azaz nem lát el más feladatokat, mint a netezés vagy esetleg YouTube videó nézés, és egyben ez az utazó netbook. Azaz nem tettem rá extra dolgokat korábban sem, mint Google Chrome, Winamp, GOM Player, Avast és IrfanView. Néha került rá ez-az, ami kevésbé fontos alkalmazás. Eddig az volt a gond, hogy a 4 GB már nagyon szűkösen volt elég, a lassú írási sebességű SSD pedig hiába volt 16 GB-os, használata rettenetesen megakasztotta a működést. Próbáltam Windows 7-tel is, mert úgy valamelyest gördülékenyebb a működés, virtuális SSD gyorsítással is próbálkoztam, de nem érzékeltem a használatban valódi javulást. Az új SSD sebessége azonban érezhetően jobb, mint az előző "nagyé". A swap is rátehető lenne a 4 GB-osra, de nem ez alapban ki van kapcsolva, mivel az 1 GB RAM memória elég a működéshez, nem szükséges a lapozófájl használata.

Lássuk a sebességeredményeket! Két korábbi mérésem egy korábbi bejegyzésemből való, mikor azzal foglalkoztam, hogy mennyi az olvasás és írási sebessége a gyári SSD-knek. A korábbi sebességtesztemről és az alkalmazott tesztszoftverről itt olvashatsz bővebben:
Az új 16 GB-os SSD látható, hogy az átlagos fájlméreteknél 91 MB/s sebességgel olvas és 25-27 MB/s sebességgel ír.


A fizikailag és kapacitásban is kisebb méretű 4 GB-os SSD olvasási és írási sebessége is 32-34 MB/s körül mozog. Azaz írásban jobb, mint az új 16 GB-os új, de az olvasási sebessége harmad akkora. Érdemes lehet a 4 GB-osra tenni a swap fájlt, ha valaki nem kapcsolja ki alapban.


A régi 16 GB-os SSD olvasási sebessége ugyan 30 MB/s körüli, azonban az írása már csak 13-14 MB/s. Ez a szűk keresztmetszet! A 4 GB-os írási sebessége ennél majdnem két és félszer jobb, az új 16 GB-os írási sebessége pedig kétszer jobb. Az új SSD olvasási sebessége mindent ver, mert háromszor jobb a másik két gyári SSD-nél.


Kapcsolódó oldalak:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése