2010. június 8.

Vízben fotózás és a jó szél - Keszthely és Szigliget között


Tegnap Badacsonyból Keszthelynek, majd ma vissza Szigligetnek vettük az irányt a Vüncsi vitorlással. Ma jó szelünk volt, azonban Keszthely felé órákig szélcsend fogadott minket, és az a kicsinyke is hátulról jött, a pillangózáshoz is kevés volt. A dolphin 28 hajóosztály sem képes a csodákra, így simán megfürödtünk a szinte maga körül forgó hajó farvizének nyomán.

A Szigligeti vár lyukas foga - órákon át láttuk Keszthely felé menet

Szélcsend

Badacsonynál kitettek tavaly óta egy úszómólót, amit meg kell kerülni (lásd a tiltótáblát a fehér nyíllal a piros csíkok között). Egy eszeveszett átment a jelzésen, a vízi rendészet egyből megtalálta, és figyelmeztette. Napnyugta előtt olyan simán átment a tilos jelzésen visszafelé, hogy csak úgy csobogott. Balfék!


Az új Badacsonyi úszó móló és a tiltó jelzés


Kihagyhatatlan, aljas dolog a dolgozó néppel szemben :o)

Vízből fotózás Garmin Oregon 550 GPS-szel 

Szigliget várát minden évben nyugat felé haladva sokáig látjuk, és rendre fürdőzést rendezünk. Az egyik hajókötélre rákötjük az egyik babát, további csomókat rá kapaszkodónak, ha netán hirtelen jönne egy 3-5 km/h-ás szél, és irány a víz. A vízbe bevittem a fürdőnacimra kötött Garmin Oregon 550 GPS-emet, és készítettem egy-két fotót távolabbra úszva. Az IPX7-es tokozás egyik dolga a vízhatlanság (fél óra fél méter mélyen). A halszem optika azonnal bepárásodott a forró gépház és a hideg víz miatt. Kicsit vártam, majd ismét lőhettem a képeket.

Most már elhiszed, hogy vízből fotózok? :)

Még igen hűvös volt, de miután megszokta a testünk, többször is megmártóztunk Béhával, Misi csak a lábát lógatta bele, majd tovább aludt. :) Egyébként ilyen hőségben mást nem is nagyon lehet. Kaja után beájultam, és a Keszthelyi Phoenix kikötő előtt beindított hajómotorra ébredtem. Míg álmodtam valamit, a szél is beindult...

Hol itt a vendéghely? - még mindig nem táblázták ki

Úszómóló bőröndfüles kikötéssel

MÁV, Keszthely

A kikötő kezd kicsit lepukkanni a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt. Mindenesetre még mindig az egyik legjobb Mahartos. Este ettünk és sétáltunk egy jót Keszthelyen, majd egy ismerősünk, akivel minden évben összefutunk, visszagurított minket a hajóhoz. Reggel jólesett a sonkás tojásrántotta, majd a hirtelen elálló és újra nekilóduló szélben Szigligetnek vettük az irányt.

Patinás turistajárat

Isten létezik

Körpanoráma Béhá fején

Badacsonyi pára

A szél jó negyedes volt, ebbe az irányba ezen a szakaszon mindig ilyet kapunk ki. De nem volt túl erős, és folyamatosan forgott, így egy szép ívben kerültük a Balatonba benyúl földnyelvet. Szépen préseltünk, ahogy a kapitányunk, Béhá mondta. A végén kellett csak egy-két takkot váltani, azaz befordulni és másik irányba venni a szelet, mely kezdett egyre inkább szembe fújni.
Szépen ívelünk Keszthely felé

Béhá - nem, nem a Balatoni Hajótársaság miatt ez a beceneve :)

Ismét a lyukas fog, most más szögből

Préselünk - bár látványos ez a fajta kormány, a hagyományos rudas sokkal jobb.
Ugyanis ezzel nem érezni a hajót, minden műszert figyelni kell.

A kikötő csendes, a szúnyogok csípnek.

Őrült kánikula lett délutánra, nekivágtunk a Szigligeti dombnak. A vár lábánál a templom után bementünk egy étterem udvarába, és feltöltöttük fókazsír tartalékainkat sok-sok folyadékkal. A napszemüveg helye odaégett a fejemre, mint egy síelőnek. Holnap vakítom magam, ne röhögjenek majd a kollégák a jövő héten. :)
Hangyafarm, idén már sárga a homlokzata

Kőhalom

Ott a vár, most megy fel a fene!

Közeledik az ebéd

Misi, Béhá, Sancho

Víziszony

Söriszom

Vendéglátás

Badacsony oldalról

Panorámakép a Twitter-en (forrásom)

A kikötőbe visszaérve ez a látvány fogadott minket:


A tegnap előtti nap emlékei:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése