2012. április 4.

Instagram Android - megjelent! (teszt update)

A legnagyobb okostelefonos fotós közösséget magáénak tudható Instagram ma megjelent Android platformra is. Ezentúl már nem csak az Apple iPhone tulajok villoghatnak az effektezett képekkel, nem csak a PicPlz-re lehet csatlakozni másokhoz az Android alatt. Első nekifutásra nem minden készülék támogatott, de egy biztos, Samsung Galaxy S GT-i9000 2.3.6 XXJVU alatt minden rendben vele! :) Update: közben frissítettem a bejegyzést az első tapasztalatokkal.


A fotós alkalmazás érdekessége, hogy gyakorlatilag a weboldalukon alig érsz el funkciót. A regisztrációt és a megosztást, a beállításokat a legjobb, ha az appól indítva végzed el.

Képernyőfotók az Instagram Android változatáról:









Mivel betegen fekszem itthon, ezért az első kép ennyi, de majd alakítok még. :)

"Valaminek a kezdete az egyben valami másnak a vége..."

Update: nézzük, mit tud és mit nem!

  • A négyzet alakú képeket csak kivágással engedi létrehozni, nem hajlandó a kép teljes méretét meghagyni esetleg konstans színkitöltéssel. Nem tudom, hogy iPhone alatt is így ment-e, de Android alatt a korábbi képek felhasználhatósága, és a készülék saját fényképezőjének használhatósága miatt ez zavaró tud lenni egy droidosnak. Pláne annak tükrében, hogy ilyen képarány megkötés a PicPlz-ben és a Flickr-ben sincsen. A beállítások menüben azért lehetőség van arra, hogy átváltsuk az app saját fényképezőjére, mely eleve kivágással fotóz. Ez azért nem default, mert a sok Android változatra mind portolni kéne, ahol egyedi, esetleg nem szabványos a kamerakezelés.
  • Az effektek nem jobbak vagy rosszabbak, mint más jobb fotós/effektes Android appokban. Cserébe kötöttebbek, nem lehet paraméterezni. Arra ott van egy halom másik app. Szerintem ez nem hátrány, hiszen az Instagram lényege nem a sok paraméter, hanem az egyszerű kezelhetőség és a közösségi élmény.
  • A közösségi élmény jobb az Instagramban, mint bármi más fotós appban. Megkockáztatom, hogy még a Tumblr is tanulhatna telefon alkalmazás tekintetében. Itt valahogy minden gyors és könnyen kezelhető, átlátható.
  • A szoftver erősen bétás, nem 100%-os a funkcionalitása. Így hiányzik belőle a fejlesztő által is elismerten például a tilt shift effekt. Vagy például a geotag adatokat törli a fotók Exif sorából.
  • Egyes modelleken a frontkamerával gond van, túl kicsinek mondja az app a képet, miközben esetleg a valóságban a frontkamera nagyobb felbontású, mint egy iPhone-ban.
  • Túl nagy várakozás előzte meg az appot, így sokan csodát várnak tőle. Attól, hogy Instagramot használsz, nem fogsz jobban fotózni, nem változik meg az életed, semmi nem történik! :)
  • Azt se várd, hogy egy iPhone 4-ben lévő nagyon jó minőségű kamerához képest az alsó kategóriás Android modelles jobban teljesítsen. Ahhoz egy felső kategóriás droid konkurens kell, melynek fényképezője hasonló szintet képvisel.
  • Nem fog tetszeni az app, ha csodát vársz, ha több effektet vársz, ha a PicPlz-nél nagyobb élményt vársz!
  • Tetszeni fog, ha a PicPlz vagy a Tumblr közösségi élménye bejött, hiszen itt nagyobb az online közösség.
  • Az iPhone vs Android vitába nem szállnék be, arra itt egy vidám poszt:  http://tschyllagh.posterous.com/118696759 :o)

... azaz szerintem maradok ennél, és a PicPlz-t hanyagolni fogom.

A korábbi fotóimat innen indítva is eléred:
Egy bő bejegyzés arról, milyen okostelefonnal fotózni:
Instagram Android letöltése:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése