2013. március 7.

Windows Mobile PDA üzemeltetés akkumulátor nélkül

Szeretném folyamatos üzembe állítani a Windows Mobile PDA-mat, a régi HTC Kaiser telefonom. Azonban egyelőre nem sok sikerrel. Nyitottam erről egy Google+ posztot, de ezt sokan nem látják, ezért gondoltam, hogy felviszem a blogomba is. A projekt még nem ért véget, hiszen nem jártam egyelőre sikerrel.



Újra webszervert csinálok a HTC Kaiser Windows Mobile telefonomból.

A projekt anno elég jól futott, aztán a folyamatos csepptöltés miatt az akku meghalt, felpúposodott. Azóta vettem bele újat, egy után gyártott Duino változatot, de biztos vagyok benne, hogy valami más megoldásra lesz szükség a tápellátásnál. Maga a rendszer frankó, a Windows Mobile 6.1 ha nincsen széttúrva, az alapjait alkotó WinCE stabilan teszi a dolgát.

Mint ahogy arról itt http://goo.gl/cgfQE írtam, a Kaiser nem működik csak töltőről, akku nélkül. Ki kell mérnem, hogyan kapja meg a tápot a saruról (elég-e a +/- bekötése, vagy valami átkötés kell-e még).

Anno a túltöltés egyik oka volt az is, hogy melegedett a cucc. Minimális fényerővel ugyan, de folyamatosan ment az LCD. Pedig létezik registry hack, amivel a lekapcsolt kijelző mellett tovább működhet a wifi. A routerem és a netem sem volt a legjobb akkoriban, ezen is sokat változtattam. Így új megvilágításba helyezve a dolgokat belevágtam újra a fejlesztésbe. Bővítettem első körben a szoftveres távirányíthatóságot, és még dolgozom a tápellátáson.

Első körben az alábbiak újbóli beüzemelése történt meg:
✔ Sphinx-soft Windows Mobile webserver http://goo.gl/mfch7 (paid)
✔ Mocha FTP Windows Mobile server http://goo.gl/iTJHj (free)
✔ EfonVNC server http://goo.gl/vsjEN (free)

Ahhoz, hogy a wifi akkor is menjen, amikor a PDA kijelzőjét kikapcsolom, kellett egy registry hack, mely elcseszhető. Ennél biztosabb beállítási lehetőséget ad az Advanced Configuration Tools 3.3 http://goo.gl/Sg1y7 program.

A Sphinx-soft Windows Mobile webserver jól bevált anno, és a korábbi blogbejegyzésem óta okosodtam is belőle. A statikus html oldalakat egyszerű előállítani bármivel. A Mocha FTP Windows Mobile server pedig segít távolról is frissíteni a kódot. Mivel a Sphinx rendelkezik DynDNS-sel, ezért az IP-t sem kell tudni. A Sphinx még arra is jó, hogy a készülék pár gombját távolról vezéreljem (nem sokat, csak alap szinten), és az aktuális screenshotot leszedjem, lássam. De ez elég nehézkes így. Ennél sokkal jobb egy normális VNC server is. A EfonVNC tökéletes, nagyon jó, gyorsan frissít távolról is.

Jelenleg, ahogy írtam, a külső tápellátással harcolok. Hiába a készülékhez szerviz könyv (http://goo.gl/pJzpi), nem érek vele semmit. Nem úszom meg a mérések elvégzését, a boncolást... :D

(Kérdés volt: a PDA tripod egyik beszerzési módja: http://goo.gl/kJ1DB)

Szeretném beállítani mini webszervernek a régi HTC Kaiser Windows Mobile 6.1 alapú készülékem. Azonban a folyamatos akkumulátoros működés miatt melegszik, és ezzel még pár éve felpúposítottam egy akkut. Szeretném egyszerűen USB töltőről üzemeltetni akku nélkül. Ha kiveszem az akkut, nem indul el a cucc.

Előzmények:
Próbálkozás a BSI átverésével

Az akku négy sarus, a két szélső a "+" és a "-" (azaz GND), míg a két középső egyike a BSI, a másik a TEMP. A BSI annyit jelent, mint Battery Status Indicator vagy Battery System Indicator, ahogy tetszik. Azaz ezen derül ki, hogy kompatibilis-e az akkud a telefonnal. A TEMP jelzi, hogy mennyire melegedett fel.

Két módszert próbáltam az akku átverésre.

A szétszedett akku, és a belső elektronika

1.) BSI emuláció
Elvileg a GND és a BSI közé egy 50kΩ értékű ellenállást berakva a készülék elhiszi, hogy ott az akku. Mivel sehol sincsen általam elérhető módon dokumentálva, hogy melyik a BSI, ezért mindkét lábra rátettem a kívánt ellenállást. Előállítottam 3.7V-t, és ráadtam a megfelelő pontokra, de nem indult el a telefon. Levettem, és az USB-n toltam be a szokásos 5V-t, de ezzel sem lehetett elindítani a telefont. Sőt, azt is megnéztem, hogy megy a 3.7V az akku sarukon és az 5V az USB-n. Nem jártam sikerrel. Az egyik lábra kötve a telefon indítás után bekapcsol, de nem írja ki a jobb alsó sarokba a radio verziókat, és bootloop jön. A másik esetben villog a zöld LED párat.

2.) akku szétszedés
Szétkaptam teljesen a képen is látható módon az akkumulátort. Leforrasztottam a fekete és vörös vezetékeket, és a helyükre egy 3.7V-t kötöttem, beletettem a tokot így. Azt gondolta volna, hogy a PDA elindul. De nem jártam sikerrel. Az 5V-t is megpróbáltam alulról, de ott sem jártam sikerrel.

A belső elektronika másik oldala, mely a PDA-hpz csatlakozik

Visszaszereltem az akkut, és visszatettem a helyére, és minden megy tovább. Szóval az akku áramköre és a telefon is hibátlan. Azonban átvernem nem sikerült. :)

Még...

Sebiferinek köszönöm a szakmai segítséget!

Kapcsolódó bejegyzések:
Kapcsolódó Google+ kommentek...

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése