2009. január 7.

iGO telepítése PNA-ra

Tilos! - kezdhetném így is. Egy nagyon hasznos blog bejegyzést olvastam HBK-tól iGO telepítés témában. Folyamatos probléma a fórumokban, hogy legálisan szeretnék megoldani a PDA-hoz megvásárolható iGO My Way navigációs szoftver PNA-ra történő telepítését. Ez azonban csak illegálisan lehetséges.

iGO fut ezen is?

Az említett blog bejegyzés itt olvasható: http://pdaplus.hu/content/view/3184/72/

Annyit fűznék még HBK soraihoz, hogy megkérdeztem az egyik Nav N Go munkatársat, tervezik-e a PNA-kon futtatható iGO.exe PDA-s SD kártyára történő telepítését, és azt a határozott választ kaptam, hogy NEM.

Hogy miért nincsen jogunk PDA-s iGO-t PNA-ra hegyezni, és azon futtatni, ez a pár sor foglalja jól össze, amit HBK is kiemelt a blogjában:
"A Felhasználónak nem áll jogában ... módosítani, bővíteni vagy átalakítani a szoftverterméket (vagy annak egy részét), azt részekre bontani, más termékkel kombinálni, más termékbe telepíteni, más termékben hasznosítani, még más készülékkel való interoperabilitás érdekében sem."
Sokan hangoztatják a fórumokon, hogy 1.) de hiszen a warez verziók milyen jól futnak a PNA-kon, 2.) üzletileg érdeke lehetne a NNG-nak a PNA-s .exe PDA-s verzió mellé telepítése. Ez kívülről így látszik. Azonban support oldalon nehezebb a történet. Míg egy kis Sygic Drive szoftvert fejlesztő cég bevállalja, hogy támogatást ad a Windows CE alapú PNA-kon is elindítható szoftverére, addig egy jóval nagyobb érdeklődéssel körülvett termék esetén ez veszélyes. Ráadásul az iGO felépítése komplexebb, mint egy Sygic Drive esetén. Megjegyzem, a Garmin-féle Mobile XT sem támogatja a WinCE gépeket. Ha pedig utána olvasunk az említett warez verzióknak, láthatjuk a fórumokban, hogy azért elég sokat szívnak az adott szutyok kínai PNA-ra történő iGO-varázsolással. Ha ezt hivatalos támogatás megléte mellett lehetne megtenni, akkor már nem szép varázsolás, hanem gányolás lenne. Ugyanis ami feltört, az izgalmas, amiért pénzt ad ki valaki, azzal szemben már jogai és elvárásai vannak a felhasználónak, és dühösen veri az asztalt, ha nem megy elsőre a cucc.

HBK által jól összefoglalt írás tükrében továbbra sem támogatom a warez iGO telepítést PNA-kra. Még akkor sem, ha az adott iGO-szutyok támogatását a brand-elő cég megszüntette, és nem adta át a jogokat a támogatásra a NNG-nak a Naviextras.com oldalra.

Érdekes lehet:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése