2009. június 12.

TomTom: az iPhone-ban rossz a GPS

Tessék csak jobban megnézni, miért ad a TomTom majd az Apple iPhone-hoz nem csak navi szoftvert, hanem dokkolót is! Az autós tartóba GPS-vevőt építettek. Magát megnevezni nem kívánó, navigációs szoftver fejlesztéssel foglalkozó kedves ismerősöm is megerősítette, az iPhone 3G-ben lévő GPS-t rosszul kezeli a 3.0 szoftver. A TomTom reklámban lévő "fokozott teljesítményű GPS" nem csak marketing szöveg, hanem kényszer.

iPhone TomTom-mal, és egy GPS-vevős dokkolóval

Az iPhone a saját GPS-ét elfedi az operációs rendszerrel. Emiatt néha akár három másodperc is eltelik, mire úgy dönt az OS, hogy jelet ad a szoftver felé. Így egy belvárosi autós leizzad, mire befordul a kanyarban a nyilacska. Talán éppen ez az oka annak, hogy a TomTom GPS-vevős autós dokkolót kínál a rövidesen megjelenő iPhone-ra megírt Navigator szoftveréhez (iphone.tomtom.com).

Hogy mit fog produkálni a többi fejlesztő, jó kérdés. Ugyan el lehet élni a néha belassuló, elmaradó GPS-pozícióval, de a 3 sec azért elég komoly probléma már csak azért is, mert a szifon-felhasználók a gyors szoftverekhez szoktak. Az iPhone 3.0 fejlesztőknél lévő SDK pedig nem valószínű, hogy sokat fog változni. Ha a TomTom NMEA protokollt használ, akkor szerencséje lehet azoknak, akik ráfejlesztik szoftverüket a nemzetközi gyártó dokkolójára is. Ha nem, akkor szívás lesz.

iPhone Navigon - lesz belőle demó változat is

További probléma a GPS-szel, hogy zabál. A jelenleg kapható autós dokkolók éppen hogy szinten tartják az akkut, mikor az iPhone 3G beépített GPS-vevője működik. Így dokkoló nélkül felejtős lesz egy városi navigáció, pláne ha napsütésben nézegeti az ember a teljes fényerőben úszó gyönyörű kijelzőt, mely még az erős fényű Garmin Nüviket is meghazudtolja, tolatólámpának is alkalmas akár.

A Sygic is készül az iPhone-ra

Nem az iPhone-ra izzított Google Maps-ből induljunk ki, hiszen az nem kér enni különösebben, azért ritkán látni így is szifonnal geoládázó cachert terepen. Egy folyamatos útvonaltervezéssel, látványos perspektivikus vagy 3D grafikával működő alkalmazás ráhajlít az akkura rendesen. Az is kérdés, hogy melyik fejlesztő lesz képes kihasználni az iPhone OpenGL meghajtását, vagy ki fog akadozós szoftvert írni a szifonra. A Nav N Go iGO-jától sokat várok, hiszen az iPhone egy multimédiás modell, az iGO fejlesztői meg ügyes fiúk. A GPS késését azonban a világ legtömörebb térképét előállító, szenzációs PDAmill játékfejlesztői tudással megspékelt NNG csapat sem hiszem, hogy át fogja tudni ugorni. Ehhez Steve Jobs és utódja kell. Ki tudja, lehet, hogy ez a szoftveres GPS-lassítás szándékos, és majd egy jó nagy zsíros licenc díjat kell érte fizetni?

Az iGO-t már demózták anno a CeBIT-en

Van még egy szívás, amivel szembe kell néznie a navigációs szoftverek iPhone-ra fejlesztőinek. Az iTunes maximum 1 GB-os alkalmazás letöltését engedélyezi. Közvetlenül iPhone-ra pedig talán mintha maximum 100 MB lenne ez a méret 3G-n át, mindenesetre van valami korlát, és ebbe térképestől, szoftverestől, 3D épületestől, POI adatbázisostól bele kell férni a kis méretekbe. Hazánk belefér mindkét méretbe, de egy teljes EU, esetleg egy Észak-Amerika már kihívás egy csomagban. Az iGO-sok csak-csak megoldják, de a TomTom nem arról híres, hogy kicsik lennének a térképei. Lássuk a medvét! Ámen! :)

Kapcsolódó linkek:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése