2009. június 8.

Letölthető az Opera Mobile 9.7 beta (teszt, videó)

Ma reggel a Twitteren is megjelent előzetes információknak megfelelően letölthetővé vált az Opera Mobile böngésző Windows Mobile változata. A 9.7 sok gyorsulást ígért, és ez sikerült is. A béta változat még nem tartalmaz mindent az új dolgokból, de már megéri feltenni.

Opera Mobile 9.7 beta

Az OM 9.7-be belekerült az asztali változatban is reklámozott Opera Turbo mód. Telepítés után ezt külön be kell kapcsolni. Előnye, hogy az Opera Mini böngészőnél már megismert szerver oldali tartalom kerül csak letöltésre, mely gyorsítja a böngészést, és csökkenti a processzorigénybe vételt. Azonban ekkor nem futnak az Ajax-os featúrák az oldalon.

Opera Turbo - alapban ki van kapcsolva

Érdekesség, hogy például egy Picasa képtár Turbo módban mobil nézetben töltődik be, míg kikapcsolva az Om lehozza a teljes változatot. Persze, ilyenkor kiríja az oldal, hogy a Picasa összes funkcióját nem éred el, és nagyon lassan jelenik meg minden kép, ha sok thumbnail van egy lapon, de cserébe nem szorítkozunk a mobil változatra. A Google Calendar esetén már nem ez a helyzet, ott mindkét esetben a teljes értékű változatot látjuk, nem úgy mint az Opera Mini-ben, ahol csak a mobilra optimalizált minimál verza jön le.

Picasa webképtár Turbo módban

A videókat továbbra sem játssza le az OM, így arra megmarad a beépített HTC Streaming Media alkalmazás, vagy a Google YouTube Player, illetve a Core Palyer szoftver. Vagy egyszerűen feltelepíted a Skyfire böngészőt is, melyből a hetekben kijött az 1.0 verzió.

Picasa webképtár natív módban

Aki ismeri a Skyfire-t, és az előző Opera Mobile 8-as változat lassúságát, azt fogja tapasztalni, hogy még a lassú képernyőkezeléssel működő HTC Kaiser is meglepően jól futtatja az OM 9.7 bétát, és egy szintre kerül a Skyfire böngészővel. Az érintőképernyő reakciója azonban az Opera Mini 4-nél még egyiknek sem jobb.

A szövegkijelölés végre könnyebb
a gyorsabb képernyőkezelés miatt

Az OM 9.7-ben jelentős Widget tár bővülés történt, mely külön telepítőt alkalmaz. Így aki nem szeretné feltenni, az megússza, aki viszont ki akarja próbálni például a Twitter Widget-et is, akkor hajrá, lehet leszedni.

Valamivel több jelenik meg, mint
a Mini-ben, de még nem fullos


Továbbra is hiányzik az Opera Link integráció, így maximum a Pocket Internet Explorer kedvenceiből húzhatunk be automatikusan saját linkeket. Az Opera Turbo módot aktiválva sokat gyorsul a böngésző. Azt kikapcsolva hagyva többet mutatnak magukból a web2-es oldalak, de instabilabb és lassabb lesz a működés. Nem tudom, hogy nagyobb memóriás gépeken mit művel, lehet hogy a HTC Kaiseré a kevés neki. Még nem volt időm tüzetesebben ezt megvizsgálni. Bár mondjuk, a komplexebb oldalakhoz azt hiszem, megmarad a Skyfire használata. Az Opera Mini sem fog lekerülni a PDA telefonomról. Az Opera Mobile 9.7 béta azonban a Text Selection miatt, azaz az oldal szöveges tartalmának könnyebb másolása miatt érdekel engem. Ha az Opera Link is belekerülne, akkor esetleg hanyagolnám az Opera Minit.

Nem sok értelmét látom,
de Widget-ek is vannak


Az alábbi 20 perces videót az msmobiles.com tette közzé, melyen élesben láthatod, hogyan működik az Opera Mobile 9.7 béta.



Az Opera Mobile 9.7 installer itt érhető el, akár csak a Widget telepítője:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése