2009. június 9.

Megújult a Lap.hu link gyűjtemény

A Startlap idén 10 éves, és ennek örömére a nyitó mögött lévő óriási link gyűjteményt megújította. A kinézet jelentős változásokon esett át, ami rá is fért, hiszen a Lap.hu oldalak kinézete már-már oldies kategóriába tartozott.

Az új felület 4 hasábos

Jómagam is szerkesztek pár Lap.hu oldalt, így nem csak a külső, hanem a belső változásokat is látom. Újabb lehetőségeket kaptak a szerkesztők, hogy még jobb tematizált tartalmat adjanak a látogatóknak, és megnövekedett az általuk eladható display felület mérete is (két darab 214x200 doboz a bal oldalon firstview-ban, illetve a fórum oldalon is megmaradt az alsó banner). Az általam kezelt Garmin.lap.hu, az iGO.lap.hu és a TMC.lap.hu oldalak mindegyikének jólesett a változás, hiszen az erősen műszaki tartalom mellé végre befűzhetek aloldalakat is, és végre van értelme az úgynevezett "alt tag"-eknek. Minden oldal megkapta az akadálymentesített változatot is (pl. a tmc.lap.hu gyengénlátóknak).

Aloldalak a dobozokon extra funkciókkal

Az oldal 1024-es lett, így megjelent egy negyedik oszlop is. Jelenleg nem túl sok minden található meg benne, de tudom a szerkesztőségtől, hogy ide a jövőben még terveznek dolgokat. A link ajánlás egyszerűbb lett, mely könnyíti a látogató életét, hiszen egyből láthatja, hogy mely oldalak lehetnek esetleg jobbak a Lap.hu-ra ajánlott linkjének. A lapszerkesztő kapott egy szép profil oldalt, az enyémet is át kell dolgozni rendesen. A korábbi sima html popup helyett egy fullos leírást lehet betennie a szerkesztőnek önmagáról.

Könnyített, profibb linkajánlás

Iszonyatosan jó feature az RSS feed. A hírolvasókba befűzhető végre bármelyik Lap.hu oldal, így aki egy témakörre kattan, láthatja egy jól szerkesztett oldal esetén az újdonságokat anélkül, hogy különösebb keresést hajtana végre. Bár az új linkek egy külön dobozt is kapott a jobboldalon, melyben lehívható az 5 legújabb elem, látható az 5 leghasznosabb elem, de az 5 legnépszerűbb link is listázható. A fórum is könnyebben elérhető, így a Lap.hu oldalakhoz kapcsolódó topikoknak végre talán lehet értelme. Had' ne mondjam, milyen hasznos lehet ez egy Garmin vagy iGO felhasználó számára. Már amennyiben rászoknak a userek, hogy itt kérdezzenek. Én csak örülni tudnék, hiszen ez azt jelenti, hogy van értelme az oldalnak.

Végre! Lap.hu RSS!

Kívül nem látszik, de a szerkesztők végre látják a kattintási statisztikát. Egy nagyon durva és látványos stat rendszert kaptunk. A piros színek jelzik az erősen kattintott tartalmat. Így a szerkesztő látja, mi az amit le lehet szedni, hogy betartsa a 600 darabos link határt oldalanként, illetve mi az, amit esetleg megéri feljebb tenni tartalomban a látogató kényelmének érdekében. A látogató az aoldalakon és a jobb oldali top5 dobozban látja a közvetett statisztikákat, mint rendezési szempont.

Top5 gyorsdoboz 3 rendezéssel

A dobozok aloldalakat kaptak. Így a felhasználó külön nézegetheti, hogy mondjuk melyik webáruház az, amit a legtöbben lekattintanak. Sőt, mivel értékelni is lehet a linkeket, ezért a látogató lecsekkolhatja, mennyire lehet érdekes az adott tartalom. A doboz aloldalán ha kinyitod a dobozt, és lekattintod az "Összes tulajdonság megtekintése" linket, akkor előjönnek az "alt tag" szövegek. Például ha megnézed az iGO.lap.hu oldalamon a hírek dobozt ezzel a módszerrel, akkor előjönnek a befűzött lead szövegek, így eldöntheted, lekattintod-e az adott tartalmat, vagy sem. Értsd, értékesebb kattintást kap az adott céloldal, mintha lenyitod, de azonnal elhagyod, mert vacak a tartalom.

Külső dinamikus tartalom befűzése

Az oldalak fejléce megkapta a Startlap keresőt, de Google-lel is indíthatunk vadászatot. Nem mondom, hogy napi kezdőoldalnak ettől beállítja valaki az adott oldalt, de így már jobban van értelme egy kedvelt, és gyakran frissített tartalmat előhívni a Lap.hu családból. A bal oldalra kikerült egy "Hírek a témában" doboz. Ide a lapszerkesztő RSS-eket fűzhet be. A Yahoo! Pipes, a Feedoor, és hasonló hírcsatorna aggregátorok hasznos eszközök lesznek a spéci tartalom előállításához. Így például a szerkesztő csak Garmin híreket tehet be dinamikusan az oldalra, máris érdekesebbé, mozgalmasabbá téve annak tartalmát. Ezen még én is dolgozni fogok egy kicsit.

Keresés a fejlécből

A display felületek szolidabbak lettek, bár nőttek, de mégis talán az 1024 széles felbontás miatt kulturáltabb lett az egész. A "Tartalom" lenyitható, így nem éktelenkedik ott a sok link, ha sok a doboz egy lapon. A minőségibb tartalom létrehozására irányult pár fejlesztés a szerkesztők felé, ami nem látszik közvetlenül kifelé. Ilyen a korábban bevezetett minimum 100 mellett a maximum 600 darab link, vagy a most aktivált minimum 4 link per doboz szabály, és szöveges de link-mentes doboz tiltása, vagy a link ellenőr, mely letilt egy linket, ha a túloldalon "Error 404" jön vissza. A script-jogokat is megvonták, így ha minden igaz, megszűnnek a széthackkelt oldalak, ahol undorító módon ugranak fel bannerek. Az új rendszerben meglepően kevés a bug, bár már én is leltem. Mégis jól előkészített a váltás. Az új sablonok egész jól alkalmazkodnak a régi tartalomhoz, de nem baj, ha a szerkesztő ránéz az oldalára, és helyrekalapálja. Különben is ez a dolga, vagy miért szerkeszti az oldalt? Egy linkgyűjtemény soha nincsen kész...

Lenyitható, becsukható dobozok

Azzal nem foglalkoznék, hogy a SEO-sok ezentúl milyen trükkökkel tudnak még több ötletet meríteni a Lap.hu csoporttól, vagy hogy miként tudnak még hatékonyabban link-ostromot indítani az adott szerkesztőre, mert nem vagyok saját magam ellensége. Mindenesetre a szerkesztőknek lesz dolga rendesen. Miért? A Lap.hu megújulás mögött komoly SEO tanácsadás volt, látszik az egész szerkezeten. A cél a minőségibb tartalomhoz illő motor előállítása volt, és szerintem ez sikerült. A Startlap a hazai internet 3. legjobban látogatott szereplője. A Lap.hu oldalak a Startlap nyitót is megelőzi havi látogatottságban (napi látogatottságban nem). Szóval erős láb, és a jelenlegi változásokkal az is marad. Reszkess iWiW csoport, mert nyakadban a Startlap csoport! :) Tartalék pedig még van, hiszen hol van a geotag, a multimédiás embended tartalom, a közösségi kapcsolódási lehetőségek és hasonló nyalánkságok. Reméljük, az nem egy újabb 10 év még.

Új Lap.hu sablonok a szerkesztőknek

Kis magyarázat: A Startlap és a Lap.hu nem azonos. A Startlap nyitót sokan keverik a Lap.hu oldalakkal. A Startlap csoportba sok termék tartozik, olyanok mint Startlap.hu nyitó, Citromail, Lap.hu, Startlap játékok, Hírstart, eOldal, Videopalyer, Térkép24, Kedvenc linkek, Startrandi, Startutazás, stb... A Lap.hu mintegy 8300 témakört ölel át, és 2200 lapszerkesztő készíti hobbiból vagy kereskedelmi céllal. A Stratlap csoport a Sanoma Budapest Zrt. tulajdona. Tudtommal a Startlap.hu is megújul idén, és a teljes Startlap csoport tartogat még meglepetéseket.

Kapcsolódó oldalaim:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése