2009. január 21.

Rossz az autóstöltőd? Mérd meg a PDA-val!

Egyes PDA telefonok nem vagy alig tölthetőek bizonyos autóstöltőkkel. Ez azonban nem derül ki elsőre, pedig világít a töltés lámpa. Egy egyszerű segédprogrammal leellenőrizhetjük, mekkora töltőáramot vagy töltőteljesítményt vesz fel vagy nem a gépünk.
A HomeScreen PlusPlus program többre is alkalmas, mint amire itt szükség lesz, de nekem ez jött be. Ez a today plugin kiírja többek között az akkumulátorról felvett áramot mA-ben, vagy a felvett teljesítményt mW-ban. Amint töltőre dugjuk a PDA-t, a szám előtt megjelenik egy "+" jel, így tudjuk, hogy mennyi megy befelé a gépbe. A QVGA gépeken ez mínusznak látszik, de csak azért, mert rálóg az előtte lévő szám.

Fent autóstöltővel, GPS kikapcsolva,
lent autóstöltővel, GPS bekapcsolva.

Az alábbi képeken jól látható, hogy például iGO futás közben az akkura menő teljesítmény kisebb, hiszen mag a gép azért elszív a bemenőből. Így iGO-val az autóstöltőről az akku 1979 mW-t tud felvenni, míg iGO kikapcsolással, GPS működés nélkül 2186 mW-t.

Fent akkuról, GPS kikapcsolva,
lent akkuról, GPS bekapcsolva.

Amint kihúzom az autóstöltőt, az akkuról felvett teljesítmény 1867 mW, míg iGO nélkül, kikapcsolt GPS-vevővel 634 mW. Szóval töltőn a nagyobb szám a jobb, töltő nélkül a kisebb. Hiszen töltőn a nagyobb érték azt jelenti, hogy rendesen megy bele a delej, míg akkuról ha túl nagy az érték, akkor valami zabál rendesen.

Ne vonjuk ki a töltött és nem töltött értékeket egymásból, mert semmi értelme. Ugyanis a töltő nem áramgenerátoros, és az akku sem ideális akkumulátor, így nem kapjuk meg az iGO és a GPS fogyasztását belőle. Csak azt kapjuk meg, hogy képes-e a PDA tölteni és GPS-t működtetni egyszerre. Ugyanis ha töltés közben a teljesítmény érték előtt nem lesz "+" jel, akkor tuti nem elég a töltés a gépnek. Ha van "+" jel, de mondjuk csak "+ 100 mW", akkor éppen nem merül az akku.

Figyelem! A "mA" beállítás esetén teljesen más értékeket látunk, így ~1000 mW esetén körülbelül ~250 mA lesz kiírva. Mivel 4,2 V-os az akku, azaz U[V]=P[mW]/I[mA] képlettel visszaszámolható, hogy tényleg annyi-e. Azaz ha 3,5 V-t vagy kevesebbet kapunk, akkor vagy nagyon le van merülve az akku, vagy már rossz, vagy nem jól számoltunk valamit.

A HomeScreen PlusPlus programhasználata után ha elkezd fagyni a géped, akkor ne csodálkozz. Néha összeakad például a HTC Home today plugin-nel, vagy mit tudom én mivel. Mindenesetre nekem bejött, kint hagytam, amint láthatod, de nem tuningoltam úgy fel, ahogy azt például ez az Xda-Developers topik megteszi:
Amenyniben elég csak a mérés, nem is kell a képeken látható UI változat, elég a Basic verzió:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése