2009. január 12.

Russa futtatása WinCE eszközön

Egyes Windows CE alapú PNA eszközök operációs rendszere könnyen elérhető anélkül, hogy módosítani kéne bármit is a készülék ROM-jában, vagy a futó rendszerben. Sőt, olyan modellek is forgalomban vannak, melyekhez nem telepít az importőr előre semmiféle navigációs szoftvert. Ez elég sok illegális szoftvertelepítésre ad okot, holott sokaknak elegendő lenne mindössze egy egyszerű kis navigációs alkalmazás is.
A GIS Russa PNA-kra készült 1.1.28.15 változata gond nélkül futtatható a legtöbb Windows CE eszközön is. A korábbi változat kisebb DLL javításokat kívánt, de ez már copy/paste működik!
Erre alkalmas lehetne a GIS Russa freeware 1.1.28.15 változata, azonban alapban nem hajlandó elindulni, csak Pocket PC és Windows Mobile felületeken. Egy megfelelő DLL hívás-átirányítással mégis elindítható. Ehhez a következőket kell tennünk.
Russa egy 800x480 pixeles Windows CE alapú PNA-n.
Az új PNA változatra egyik fórumozónk hívta fel a figyelmet. Ez úton köszönöm neki! Ráadásul elkészített egy magyarítást is, melyben fekvő módban is jól látható minden felirat.

RussaWinCE telepítése

  • Töltsd le a GIS Russa PNA változatát RussaCE.zip csomagban innen:
    http://sancho.hu/files/blog/download/Russa/RussaCE.zip
    (az eredeti csomag hang és magyarítás, illetve a turistautak.hu skinje nélkül innen érhető el a russa.ru oldalról).
  • Csomagold ki és másold az SD-re a \RussaCE könyvtárba a tartalmát.
  • Amennyiben korábban már volt a PNA-n Russa futtatva, akkor ugyan oda másold be az új fájlokat, ahol a régi volt. Ez azért szükséges, mert egy registry bejegyzés elronthatja a következő kilépést a régi Russa változat törlése után. Amennyiben mégis másik helyre szeretnéd tenni a RussaCE-t, és korábban már futtattad a készüléken az előző változatot, akkor töröld ki a registry-ből az alábbi bejegyzést:
    "\\HKLM\SOFTWARE\Russa\MapCollections\Russa\Path"
  • Dugd az SD-t a PNA-ba, és indítsd el a RussaCE.exe fájlt.
Az, hogy hogyan indíható el adott PNA-naz adott Windows CE alkalmazás, azzal nem kívánok foglalkozni. Ez legyen minden modelltulajnak a maga feladata. ;) HP iPAQ 316 és Navon esetén lásd lejjebb a kiegészítéseket!

RussaCE létrehozása

  • A készüléken lévő, vagy Chan oldaláról is letölthető (klikk ide) egyik a gépeddel kompatibilis AYGSHELL.DLL-t másold be a PNA-ra telepített Russa futtató könyvtárba. Ha Chan-ét használod, a 14-es dir-ben lévő általában jó lesz.
  • Nevezd át AYGSHELP.DLL-re.
  • PC-re másold át a Russa.exe fájlt RussaCE.exe néven.
  • Töltsd le az ingyenes HexEdit.exe hexa-kód szerkesztőt (klikk ide).
  • Nyisd meg vele a RussaCE.exe fájlt.
  • Keresd meg benne az "AYGSHELL" sztringet.
  • Nevezd át "AYGSHELP" szövegre azt.
  • Mentsd el, és másold vissza a PNA-ra a RussaCE.exe fájlt.
  • A HP iPAQ 316 esetén keresd meg a registry-ben ezt a kulcsot:
    "\HKLM\System\Explorer\Shell Folders\My Documents"
  • A HP iPAQ 316 esetén írd át az értékét erre idézőjelek nélkül:
    "\ResidentFlash\My Documents"
  • Indítsd el a RussaCE.exe fájlt, és futni fog jó esetben a Russa.
Ezt követően már csak a megfelelő GPS COM portot kell beállítanod, és az ingyenes Russa térképeket mellémásolnod, és megnyitnod.
A fenti eljárás nem feltöri az amúgy is ingyenes programot, tehát egy még régen pénzbe kerülő Russa esetén sem végez licensz kilövést (nem lenne tőle ingyenes), hanem mindössze arra bírja rá a Russa.exe fájlt, hogy ne a rendszer által használt egyik DLL fájlt hívja meg és keresse, hanem egy WinCE kompatibilis verziót nyisson meg használatra. Tehát, nem teszünk mást, mint átnevezünk egy fájlt, és ezt a Russa.exe-ben tesszük meg.

HP iPAQ 316 esetén

A \My Documents könyvtára registry átírással átkerül a programok által nem írható ROM-ból az írható ResidentFlash belső meghajtóra. Így a Russa is meg tudja nyitni írásra a "\GPS Tracks and Waypoints" könyvtárát, és bele tudja írni a fájlait, és a rögzített tracklogokat.
  • Keresd meg a registry-ben ezt a kulcsot:
    "\HKLM\System\Explorer\Shell Folders\My Documents"
  • Írd át az értékét erre idézőjelek nélkül:
    "\ResidentFlash\My Documents"
A registry átírás nélkül a Russa minden indításnál egy hibaüzenetet ad fel, mely csak Task Manager segítségével lőhető le, és a beállítások sem kerülnek teljesen mentésre. A registry-t vagy Total Commander CE, vagy TRE.exe segítségével lehet könnyen szerkeszteni. Nem emlékszem, hogy a registry átírás után kell-e soft reset, vagy sem, sorry!

Navon esetén

Bizonyos PNA-kon (lásd Navon) a menüből indítható programokat általában valamilyen text file szabályozza, a Navon esetében ez IGOPATH.TXT ill. ADDONS.TXT. Ebben egy ilyesmi leírás lesz (ez most nem Navonos, de ott is hasonló volt):
[modules]
Settings = "icons/settings.bmp", "settings", 1
Navigate = "", \\Flash Disk\\myguide\\myguide.exe
Ezt kell kiegészíteni így:
[modules]
Settings = "icons/settings.bmp", "settings", 1
Navigate = "", \\Flash Disk\\myguide\\myguide.exe
Russa = "", "\\SDMMC\\RussaCE\\RussaCE.exe"
Explorer = "", \\Windows\\Explorer.exe"
(Az \\SDMMC vagy \\Flash Disk változhat, gépfüggő. Navon esetében USB módban két disk látszik, a másodikon van az IGO8 is, és ide fér fel a Russa, ez \\SDMMC néven látszik. Érdemes az Explorert először ferakni, ez mindenhol \\Windows\\Explorer.exe, és onnan körülnézve meg lehet állapítani a neveket.)
Az Explorert sajnos fel kell tenni, és fenn is kell hagyni, mert néha a Russa induláskor panaszkodik/panaszkodna, hogy szabálytalanul állt le, és ez az indítómenüből nem működik, ilyenkor elszáll. Ilyen állapotában csak az Explorerből indítható; aztán újra megy a gyorsmenüből is.
---
Az adott PNA eszköz Windows CE felületének előhozásában nem tudok segíteni, nem vagyok jártas benne. Így az adott készülékre a Russa teljes telepítését sem tudom részletezni, hiszen erősen eltérhet.

Kapcsolódó linkek:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése