2009. január 6.

Google hírek magyar nyelven - kellett ez nekünk?

Elindult a Google News magyar változata. A leginkább Hírstart.hu oldalhoz hasonlítható szolgáltatás körülbelül 200 hazai híroldal anyagaiból táplálkozik. Annyira azért nem nyűgözött le.

A Google Hírek kezdőoldala - hagyományos "kéklinkes aláhúzós"

A Google Híreknek elsőre nagyon megörültem, mert a Kereső Óriás jó dolgokat szokott kihozni webtechnológia terén. A honosítás pedig kifejezetten nagy örömet okozott. Aztán arra lettem figyelmes, hogy a belekerülő hírek nem frissülnek kellő gyorsasággal, jelentős lemaradásban vannak egyéb hazai hírgyűjtőkkel szemben. Sőt, az általam általában kedvelt Tudomány/technológia rovat kifejezetten unalmas. Origó, Index és a körülöttük legyeskedő 1-2 oldal tartalmait találtam csak benne. A jelenlegi vezető hír a "techtud" rovatban a "A rózsaszín leguán meglepetés lett volna Darwinnak" címet kapta. Mondanom sem kell, szétvetett az izgalom tőle. A "Az Internet Explorer 2008 vesztes böngészője" is már egy hetes hír, és ugyan ebben a rovatban ez a 2. fő anyag. Hát nem tudom...

A Hírstart.hu kezdőoldala - megújult nemrég

A Hírstart.hu megújításkor került be az az ügyes Google News feature, mely természetesen a Google Hírekből sem maradhatott el, ami a hasonló híreket szűri ki. Azaz kiemel egyet az adott témában, és jelzi, ha több másik oldal ugyanezt megírta csak más szavakkal. A Hírstart.hu jól koppintott, a címek alatt megjelenő "3 hír a témában" egész jól szűr már. A Google Hírek esetén ugyan erről van szó, a "mind a(z) 10 cikk »" kattintható link esetén.

Hírkereső.hu - kissé elavult

Ami tetszik a Google Hírekben, az az, hogy nem spóroltak a képekkel az alrovatokban sem. Azonban a linkek aláhúzását csak nem hagyták el. Az érdekesség az, hogy a kirakott kép nem feltétlenül a kiemelt cikkből jön, hanem valamelyik hasonló témájú írásból.

A hírgyűjtőkre gyúró oldalaknak ezentúl nem csak a Hírstart.hu és a Hírkereső.hu oldalakra kell frankón címet gyúrni, hanem érdemes fogyelniük a Google Hírekre is. Már ha bekerül lapjuk oda. Hogy mi alapján történik a bekerülés, nem tudom. A másik kettő esetében tudom, hogy be lehet jelentkezni, és egy minőségi elbíráslá után az adott rovatba bekerül az adott helyre valaki. A Hírkereső.hu előszeretettel adja el az első helyeket, a Hírstart.hu pedig előszeretettel emel ki Sanomás lapokat, bár inkább csak a rovatokban, így igyekezve megtartani a kellő objektivitást. Mindegyiken van toplista, sőt a Hírstart.hu oldalon a megújulás után bevezették - a rovatokban vélhetően a kellő mennyiségű szavazat miatt még nem, de a főoldalon már működő - értékelés alapján működő toplistát. (Elképzelem, amint a szerkesztőség tagjai ott űlnek, és szavaznak a saját írásaikra.)

A Google Hírek esetén egy szupertitkos eljárás alapján az adott 200 hazai forrásból nyálaz össze egy kínálatot a motor. Szóval valamelyes relevánsak a tartalmak. Csak nekem nem elég gyorsak. Meg mintha rovat szinten ez a teljes 200 forrás már igen csak kevés lenne. Bár a Hírtstart.hu jelenleg 110 körül mozog, és nagyobb hírmozgást érzékelek. Ami annak is köszönhető, hogy oda minden bekerül az adott forrásokból, akár csak a Hírkereső.hu oldalra. Azonban a Google Hírek csak a fontosnak tűnő híreket teszi ki, ami meg ugye kattintás alapú mérés alapján jöhet létre, és ehhez idő kell, ergo pár órás, vagy akár 1-2 napos késés is lehet egy egy érdekes hírnél.

A kereső természetesen itt is működik, visszamenőleg turkálhatunk már megjelent anyagokban. Így a HTC ezt adja ki (mindegyik az utolsó 30 nap beállítással lekérve):
Csak azt nem értem, miért nem láttam én a HTC hírek egyikét sem a Google Hírekben? Az érdekesség az, hogy 4. helyen éppen most a PDAMánia webáruházának egyik ajánlata fut. Szóval ez mindent bevesz, ha hír, ha csak annak látszó anyag:

Szóval, van még mit finomhangolni rajta...

Ami miatt nem leszek rendszeres olvasó - hírfaló létem ellenére - a Google Hírek oldalon, az a jelenleg rétegtelensége, hiába testre szabható. Mindenkinek szóló overground anyagok vannak rajta, ami mindenhol elolvasható, és nincsenek olyan szűk rovatok, mint a Hírstart.hu esetén az Infotech rovat. Azonban ebben meg nincsen RSS feed, nem tudom befűzni a Netvibes oldalamba. Engem kifejezetten a réteg tech hírek érdekelnek.

Techember hírek - magamnak

Ezért is készítettem magamnak el a techember.blogspot.com automatikusan létrejövő hírmotort, benne 15 kifejezetten magyar nyelvű blog és 25 hazai híroldal anyagaival. Szóval ez negyven magyar tartalom, mely kifejezetten csak nekem szól. A többi meg beesik minden más módon úgy is a böngésző ablakon, ha kell, ha nem.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése