2008. szeptember 8.

Eee PC 901 SSD Benchmark

Egyes Eee PC-kben nem egy, hanem kettő SSD van. Az alap 4 GB mellett egy 16 GB méretű foglal helyet az Eee PC 901 típusban. Az ASUS spórolt volna, és lassabbat tesz a második helyre? Gondoltam, megnézem, mert sok a mendemonda, én meg mérnök lévén a számoknak hiszek, ha műszaki dolgokról van szó.

Segítségünkre sietett a HD Tune (www.hdtune.com) sebességmérő program, mely ingyenesen is használható. A két képen látható, hogy a 4 GB és a 16 GB között alig van sebességben különbség, a kisebbik kicsit talán gyorsabb. Mivel a 16 GB-oson már sok adat van, akár a fregmentált adatszerkezetnek is betudható az eltérés. Az elérési idők is szinte azonosak.


4 GB SSD: 28,6 Mbps / 0,5 ms


16 GB SSD: 26,7 Mbps / 0,6 ms

A tesztet két alkalommal is lefuttattam Windows XP Pro alatt, és azonos eredményt adott. A lényeg: a két SSD között gyakorlatilag nincsen sebességkülönbség, mindegy, melyikre telepítjük az operációs rendszert, a swap fájlt, vagy a programokat. Már csak arról kell döntenünk, hogy melyikkel tudunk jobban gazdálkodni. Közben kiderült, hogy az írási sebesség miatt nem javasolt programot futtatni a nagyobbikról:

A teszt csak az olvasási sebességre tér ki, az írásra nem.

Az eredeti

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése