2008. szeptember 9.

Eee PC 901 SSD Benchmark - nem csak olvasás

A tegnapi SSD-sebességteszt kis kívánnivalót hagyott maga után. Ugyanis a mérés csak olvasásra szól, és nem vizsgáltam írásra a meghajtókat. Miért fontos ez? Aki nem csak lejátszik feltett videóanyagokat, vagy lemásol fájlokat más meghajtóra, azoknak a rámásolás sebessége sem mindegy. Van különbség a 4 GB-os és a 16 GB-os SSD között az ASUS Eee PC 901-ben? Van hát, nem is kicsi!


4 GB SSD: szinte azonos az olvasás sebességével

16 GB SSD: alig a fele az olvasás sebességének

Azaz a 16 GB-os SSD-re telepített operációs rendszer sajnos lassabb lesz minden olyan művelet esetén, ahol fájlokat kell írnia a rendszernek. Azaz nem javasolt Windows XP esetén a swap D: meghajtóra másolása. Ugyanez vonatkozik a kisebb és a nagyobb rendszerfájlokra is.

Kicsit bosszantó a jelenség, mert a 4 GB-os tár éppen hogy elegendő egy alap rendszer használatára. Ha mégis a 16 GB-osra telepítünk bármit, el kell fogadnunk, hogy kicsit tetübb lesz a rendszer futás közben, alkalmazás betöltésekor, vagy működése közben (lásd böngészők cache-helye). Amit lehet, érdemes, tegyük rá a 4 GB-osra, és használjuk az ASUS Eee PC-khez készített OS Cleaner alkalmazását, mely minden boot után törli a felesleges, nem használt átmeneti fájlokat a gépről.

Az írás és olvasás tesztjét a ATTO Disk Benchmark (bench32.exe, link javítva: 2012-02-17) végezte el. Köszönöm a linket Re-D-nek!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése