2006. február 25.

Időjárás előrejelzés GPS koordinátára

Menjünk holnap kirándulni a Börzsönybe? Lehet úszni a Balatonban már pénteken? Esik a hó holnap után a Fogarasi Havasokban?

Egy jó ideje a rádiós és tévés előrejelzés helyett egy sokkal pontosabb, számomra információdúsabb formát használok a pár napos időjárás előrejelzésre. Csak a GPS koordinátát kell megadnom, és 5 napra előre megkapom a hőmérséklet, felhőzet, és csapadék görbéket.

Egy korábbi cikk már foglalkozott hasonló megoldással. Azt egy kicsit macerásnak találtam, és pontatlannak céljaimra. A PDA kedvencei közé elmentettem három linket, melyeket csak meg kell hívni. A linkben decimális alakban szerepel a GPS koordináta. A link meghívása .gif file-okat eredményez. A görbék GPRS alapú Internet kapcsolattal PDA-ra is hamar lehívhatóak, akár terepen is.

Tehát esetünkben a decimális alakban megadott N47.50712 és a E19.04558 koordináták (Országház) átírása megadja más helyek időjárás előrejelzéseit is. Az Online Aeromap, a Google Earth, és a Google Maps is szereti ezt az alakot alkalmazni, így hamar kinyerheted kedvenc helyeid csapadék adatait.

  • A görbék:

Perverzek kisérletezhetnek az alábbi html kóddal:

A kód eredménye:

A Windows Desktop-ra is kitehető a három görbe (Display Properties > Desktop > Customize Desktop... > Web).

Még mellé ezt a Flash alapon működő műhold képet szoktam használni: klikk ide.

Legyen egy jó napod! :-D

Az eredeti

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése