2006. február 16.

Zenekészítés és a PDA I. - LEDSET Pocket Jam

A szöveg centrikus (értsd botfülű) zenészeket is izgatja az a kérdés, hogy vajon ha beszerezünk egy PDA-t, akkor azon lehet-e zenét írni? A botfülűbbnél kicsit értőbbek talán rá is keresnek a fórumokban és a keresőkben a témára "music creator for pocket pc", aztán végigklikkelgetik a programokat, melyeket megtalálnak. Jómagam is ebbe a körbe tartozom. Így akadtam jó pár zenekészítő programra, melyekről tapasztalataimat közre adom egy cikk sorozatban.

Techno zene gyártó ReBirth* utánzat. Két analóg szintetizátor emulációs csatornát, és egy dobgépet tartalmaz. A hírhedt TB-303 utánzatok szűrőt is, és a szokásos hullám paraméter beállításokat is időben állíthatóan biztosítják a mozgó zenésznek. A TR-808 dobhangok wavefile-jait a felhasználó lecserélheti sajátra. A visszhang csatornánként állítható. A valóságban is megszokott Roland-os stepsequencer programozható itt is. Minden paraméter cerkával eltekerhető. Beleraktak a szintikhez egy-egy piano roll üzemmódban működő editort is, melyeket mátrixnak neveztek el. A dob sample egy saját kis intézőben cserélhető, így akár sampler-nek is használhatjuk a dobgépet.

A főképernyő és az első szinti mátrix ablaka

Természetesen nekiestem a programnak, hátha eldobhatok minden féle zeneeszközt, és ez lesz a világ csodája számomra. Telepítésnél ActiveSync-n át hiába jelöltem ki az SD kártyát cél állomásnak, a Program Files alá telepítette magát. Amúgy 600kB alatt foglalja csak a helyet. Indításnál figyelmeztet, hogy 15 percig fog csak futni, mert még nem vettem meg.

A Play megnyomása után azonnal zenélni kezd. Átváltom Loop módot, ekkor nem csak az adott pattern-t játssza körbe-körbe, hanem az egész zeneszámot. Egész jól csicsereg. Tehát alapban van benne egy dal az induláshoz. Két demó zenét találtam még (.jam saját file-jai). Ezeknél is szépen megindultak a tekerők maguktól, ahogy a zenék írói azt beállították. A zene megszólal, a fő hangerő a rendszer hangerő, állítható. A mátrixokban eltolás és transzponálás funkciókat találtam, és a főmenüből olyan parancsot is elértem, hogy Random. Ezzel véletlen szerű dallamsort vagy ritmusképletet hozhatok létre, mintha zenésznek tűnnék.

Elég korrekt módon kezeli a tekerőket

A grafikája gyorsabb lett, mint az első verziónak. Már alig akadozik a zene, mikor a jó öreg masinámon (iPAQ H3970 PPC2003) változtatom az ablakokat. Azért élő zenélésre csak türelmes tagokkal megáldott banda esetén is csak zenekari próbán javaslom bevetni. Aki dolgozott ReBirth vagy hasonló editoron, ezzel is elboldogul. Ha kész a nóta, az egész lementhető a saját .jam formátuma mellett wave file-ba is. A demó verzióban ez a funkció nem megy. Azonban bárki számára online elérhető a zsurnál is (manual).

Mivel ismerem a ReBirth működését, és első körben majdnem minden okosságot megtaláltam itt is, ezért nem akartam vele sokat szórakozni, miket tud még. Inkább elnéztem a gyártó weboldalára, és egy csokorra való demó mp3 zenét találtam. Ha nem most lett volna autó motor generál, megvenném. :)

  • Verzió: v3.02
  • Licenc: Demo
  • Ár: $19.95,-

Elérés: http://www.ledset.com/pocketjam/index.htm

*- A Propellerheads fejlesztette legendás, már múzeumi szoftvernek számító szoftvere. Az első Windows-on futó virtuális hangszer, teljesen élethű Rolad TB-303 analóg szinti gép és TR-808 illetve TR-909 analóg dobgép emulációja. http://www.rebirthmuseum.com

Az eredeti

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése