2011. május 18.

Garmin Montana GPS - szívós darab


A Garmin bejelentette legújabb strapabíró GPS-ét. A Garmin Montana egy Oregon és egy Nüvi házasságából született autós és kirándulós GPS. A vízálló de amúgy viszonylag kecses házban a navigációt megtámogatták a terepen hasznos légnyomásmérős magasságmérővel, a 3D precíziós iránytűvel is. Az érintőképernyője 4"-os, ami akkora, mint a Samsung Galaxy S i9000 okostelefon vagy a néhai HP iPAQ 316 navigátor megjelenítője. Napfényben is jól látható, nagy fényerejű. A hátlapon az Oregon 550-hez hasonlóan van egy auto-fókuszos fényképező, azonban 5 Mpx felbontással szerelik.


Az IPX7 tokozás bírja a sarat, vizet, a strapát, ahogy szokták a Garmin outdoor modelljei (fél méterre a vízfelszíntől fél órán át bírja, illetve por- és benzingőz álló). Kifejezetten arra készült, hogy az autóban vagy egy vízitúrán, esetleg az Alpokban kirándulva is mindent tudjon, amit egy GPS-nek tudnia illik manapság. Ráadásul a Garmin túraeszközökkel ellentétben ez már beszél. Sokkal szebbnek is tűnik, mint a szintén hibrid Garmin Nüvi 550 autós-motoros-geocachingelős GPS. A Montana hangos képességeit megtolták egy 3,5 mm-es Jack fejhallgató aljzattal is. Így a füles oda is be tudja mondani, ha jobbra kell fordulni egy ösvényen.


Kétféle akkuval lehet szerelni a gépet. A szokásos Li-Ionakkumulátorokkal 16 órát képes működni, míg az AA akkukkal 22 órás üzemidőt is bír. A túrázás mellett a geocaching funkció is benne van, így elférnek rajta a teljes ládaleírások. A készülékkel készült fotókat geotag-geli a vas, így Picasa-val USB-n át feltölthetőek az ismert geo-képmegosztó helyekre lokalizált képeink. Ahogy a navigációs képernyő, úgy a fotók készítése is automatikus tájolást kap, azaz mindegy hogyan tartjuk a vasat, tudja, hol volt a lent, amikor a kép készült.


A képernyő egyébként 272x480 pixeles. A készülék Li-Ion akkukkal 289 gramm, 3 db AA akkuval 333 gramm. A belső memória 3,5 GB (minden elfér rá!), és bővíthető microSD kártyával. Az EU típusszám 010-00924-03 lesz, és még nincsen beárazva. Ezek a 650t adatai. A Montana 650 és a 600 némileg kevesebbet tud. A lenti linkeken eléred a speceket. Pl. a 600-asban "csak" 3 GB a belső memória, és nincsen benne fényképező(!). A pontos eltéréseket akkor lesz értelme megnézni, ha kiderül, hogy a Garmin.hu hazai képviselet melyiket hozza be és milyen áron.


Én várom ezt a modellt, mert mindent teljesít, amit egy GPS-től manapság elvárok. Talán a mobiltelefónia hiányzik belőle, de nem nagyon. :o) Még kérdéses, milyen lesz a kerékpáros tartó, ugyanis a hátlap eléggé eltér az eddigi modellek fenekétől.

Videók a készülékről:



A Garmin Montana 650t ára 699,99 USD, ami nem a belépő kategória (~132.000,- HUF nettóra saccolom):
A Garmin Montana 650 is listázásra került 629.99 USD áron (~120.000,- HUF nettó):
A Garmin Montana 600 a legbutább típus 549,99 USD áron (~105.000,- HUF nettó):
További fotók:
A hivatalos bejelentés:
A hivatalos bejelentés magyar változata:
No meg pár "mellékes" link:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése