2011. május 24.

Láttam: Windows Phone Mango élőben

A nemzetközi bejelentéssel egy időben mutatta be a Microsoft Magyarország a hazai közönségnek okostelefon platformjának következő változatát. A Windows Phone 7 a Mango kódnevet kapja. Olyan dolgokat láttam, ami mindenképpen megér egy bejegyzést.


A WP7-től nem vagyok elájulva, így kicsit szkeptikusan vártam, mit tud mutatni a MS. Pár olyan dolgot szeretnék kiemelni, mely megfogott, és mindenképpen más, mint amit az Apple iOS vagy a Google Android platformjain megszoktunk. Hét hónap alatt kódolta le a gyártó a Mangót, 1000 új API-t készített a fejlesztőknek és mintegy 500 új featuret épített a WP-be. Ez elég durván hangzik, bár ha azt vesszük, hogy mi csak ősszel jutunk hozzá, akkor lassan összejön az egy év... Sebaj, várunk, úgy néz ki, hogy érdemes, bár nem gondolom, hogy a konkurensek piacát komolyan fogja egy éven belül befolyásolni az előre jelzett sok új Nokia Windows Phone.

Molnár Zsolt (Microsoft) megnyitotta a VIP meghívottaknak szóló eseményt:


A flash támogatásról bőszen hallgattak, azonban Molnár Zsolt által felvezetett bemutatón lement egy videó, melyben a MS demóembere bemutatta, hogyan ver oda HTML5 ebességben a beépített, új Internet Explorer 9 mobil böngésző a versenytársak aktuális készülékeire. Kipróbáltam, tényleg megy, teszi a dolgát. Csak a flash, amit Android alatt már megszoktam, hiányzik... Azért arra figyelhetne a MS, hogy a YouTube videók elinduljanak HTML5-ben a külön letöltést igénylő YouTube lejátszó nélkül is, de nem...

Az alábbi videóban Joe bemutatja, mi a Mango lényege:


Ugyanez másfél percben zenével:


A MS a Mangóban összeköttetést biztosít a különböző alkalmazások között. Azaz az alkalmazások képesek tudni egymásról. Például egységesen lehet a letöltés kezelést meghívni, mely képes több részletben is, megszakításokkal tűzdelve egy nagyobb fájlt lehúzni a készülékre. Az űberkirály feature az összevont kommunikáció. Példa: chatelsz valakivel Facebookon, majd kilép, és útközben Messenger alatt folytatja, de mindezt egy párbeszédben látod, nem kell ehhez appot váltanod. Mindössze egy sor jelzi a chat mondatai között, hogy hol, milyen felületen érhető el ismét az ismerősöd. Mindezt úgy oldotta meg a MS, hogy az SDK-ba beletette az ismert kommunikációs szolgáltatások szükséges API-jait. Így a fejlesztőnk csak meg kell hívnia a megfelelő csomagot, nem kell külön foglalkoznia vele. Ugyanez működik a levelezésben is, azaz egyetlen mappában nézegetheted a több irányból jövő olvasatlan leveleket, ráadásul a párbeszédeket kibontva kezelheted. A Zune is több integrációt kapott, ásd YouTube vagy Last.fm. Ez utóbbit majd meg kéne nézni, mikor lesz elérhető hazánkban (végre vagy sem).

Az Androidon már ismert Goggles (nem Googles!!!) szolgáltatásánál többet tudó intelligens fotós keresés magasabb szinten képes segíteni. Például felismer egy könyvet a borítója alapján, majd felajánlja akár három webes könyváruház elérését. Vagy nem értesz egy mondatot, lefordíttatod vele magyarra, de a szöveget a fotón cseréli ki. Minderre vannak appok más rendszereken is, de a Mangóba nagyon használhatóan tette össze ezeket a Microsoft. Ha csak ki nem hozza mindezt a konkurencia is őszig...


A multitask elég jól használható. Kellett erre a készülékre, mert halálos a back gomb használata. Volt számos felhő feature, mely biztos nem lesz elérhető hazánkba. Ezek főleg a lokális adatok, vásárlást segítő dolgok. Nem volt róla szó, de hiába is kérdezünk rá, a felhő helyett mindig jön a köd. :) Ne legyen igazam!

A csempékre végre fejleszthetők dinamikus megjelenítések, azaz az Androidon ismert jobb widgetekhez hasonlóan nem csak ikonok, hanem tartalmak is meg tudnak jelenni a kezelőfelületen. Ne is baj, mert így legalább ugorhat egyet a pici puha piactér növekedése. Bár vannak ugyan olyanok, akik azt hangoztatják, hogy a minőségibb appok a fontosabbak, mint a mennyiség. Azonban egyrészt a Microsoft Windows Phone Marketplace is tele van azért gyenge minőségű alkalmazásokkal. Továbbá ugyanazok a fejlesztők dolgoznak jellemzően mindegyik platformra, azaz a fejlesztés minősége kvázi konstans. Szóval, ideje, hogy a jelenlegi tempón változtassanak, mert így csak 2013-ra lesz csak 100.000 app a piactéren.

A végfelhasználók még nem, de a fejlesztők már most a kezükbe vehetik a Mangót, ráadásul kapnak egy felturbózott WP Mango emulátort is. Továbbá kilokkolhatják a telefont - ráadásul magyar fejlesztőként. Alkalmazásokat is tehetnek fel a piactérbe, nem kell amerikai céget alapítani hozzá. Élőben mutatta be Bátorfi Zsolt MS guru megmondónk, amint a GpsTuner Outdoor Navigation for Windows Phone 7 egy virtuális GPS-jelsorozat alapján hogyan rángatja a pozícióját a virtuális Mangón. A mozgásérzékelő is ugyanis emulálható fejlesztés közben, ráadásul xml-be elmenthető a pálya. Ha jól értettem, ez a keretrendszer teljesen ingyenes.

Az említett emulátorról rögzítettem egy kis videót:




A rendezvényen sok ismerős arcot láttam, ami érthető, hiszen sokakat érdekel, mit hoz ki a MS a telefonos platformjából. Még Handrás, a hazai Steve Jobs is ott volt, és megnézte (lásd az elején a fotót, első sor, jobb oldalt, kevés haj). Majdnem le is fotóztam Androiddal... :-) Itt olvashatod a véleményét: http://handras.hu/?p=4482

Közkézen forgott pár új vas is, amin a Windows Phone Mango futott. Egy ASUS járt a kezemben, nagyon könnyű volt, és veszett gyorsan ment. Ha a Nokia is képes lesz erre, akkor nagy jövője lehet a rendszernek. Csak jönne már! :)

Olvass tovább a témában, ha a részletek jobban érdekelnek!
Biztos lesznek még érdekes cikkek, de ma este ennyit találtam...

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése