2011. május 27.

Android túltöltés védelem

Az okostelefonokban alkalmazott akkumulátorok ellensége az állandó töltés. Nem tudom, melyik Android eszközö hogyan oldották meg a gyártók, gyanítom, hogy ROM-tól is függ, melyik mennyire védi a tartós töltés ellen a Li-ion celláit.


A Samsung Galaxy S 2.3.3 stock ROM-ja a képen látható módon a 100%-os töltöttségi szint elérésekor befejezi és megszünteti a táplálást. Látható hogy vissza sem billen. Szerintem ez hiba, mintha az Android 2.2.1 JPY build alatt nem így viselkedett volna. Mindenesetre az akkunak nem árt, csak bosszantó, hogy reggel 80%-on van az akku. A felső ábra mutatja a cellafeszültséget, alatta látod a töltöttség szintjét. Mielőtt valaki nekiáll okoskodni, az akku szintje kalibrálva van, nem ez a gond! ;-)

Update1: Úgy tudod eldönteni, hogy túlterheli-e túltöltéssel az akkudat a töltőd, ha felteszel egy ilyen elemző appot, mint a fenti is. Ez az alkalmazás kitehető widgetként, és részletesebb adatokat is szolgáltat is a várható maximális, minimális és átlagos üzemidőről is.

A Li-Ion akkuk hátránya, hogy a túltöltés miatt túlmelegednek, ami öregíti őket. Minden töltés újabb ciklusnak számít, ami öregíti a cellákat, akkor is, ha nem teljes töltést csináltál.

Update2: Közben annyit változott a helyzet, hogy az utóbbi napokban nem kapcsol ki, és nem esik el a cellafeszültség esése után a töltés megszakítását követően a töltésszint, hanem marad 100%-on. A jelenség előtt teljesen értetlenül állok, nem tudom hova tenni. Az alábbi ábrán látható, hogy más az alsó grafikon viselkedése, mint a fenti első ábrán volt.


Neked mit mutat reggelre az akku?

Linkek a témában:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése