2009. szeptember 8.

A legjobb fotós GPS - Garmin Oregon 550 teszt

A GPS-ek iPhone-ja; és ezzel a kijelentéssel be is fejezhetném a tesztet. A Garmin Oregon 550 olyan szabadidős GPS, melybe a gyártó egy fényképezőt is beleépített, és jól tette. Miért?


Vízálló GPS fényképezővel

A Garmin nem véletlenül világelső a GPS piacon. Az úgynevezett outdoor kategóriában is mindent visz a víz- és porálló modelljeivel. Az érintőképernyős Garmin Oregon majd Dakota modellek megjelenése világossá tette, hogy a mainstream piac felé nyitottak a ebben a szegmensben is, nem csak az autós Nüvi szériában. A csúcsmodell jelenleg nem a legprecízebb ipari tracklogot húzó, nem a beülőt használó mezőgazdasági földmérő-hegymászóknak való modell. Ezzel szemben nagyon könnyen kezelhető, általános időjárási viszonyokat tökéletesen tűrő, érintőképernyős cucc, mely digitális fényképezőt kapott. Ráadásul nem is olyan rosszat!


Garmin Oregon 550 szett

Ömlengés jogosan
A Garmin Oregon 550 főleg arra alkalmas, hogy túrázzunk vele. Szombat reggel felkelsz, elteszel a táskába két pót AA NiMh akkut, hátha a gyári Garmin elemeket elfelejtetted feltölteni este, bár bírná az egész napot. Beütöd a koordinátákat, vagy megkeresed a címet, autóval megközelíted a célpontot, átváltasz geocaching üzemmódra, megkeresed a közeli geoládát, készítesz pár fényképet útközben a gyönyörű tájról és a barátaidról, lefényképezed a megtalált geoládát, csinálsz még egy fotót a vízesés közepéről is, hogy csillognak a rád hulló cseppek, elcsúszol a vizes bakancsodban, majd a sárból kihalászod a GPS-t. Lemosol a patakban, este pedig az autó felé veszitek az irányt a délelőtti útvonalon visszafelé, követve a rögzített csiganyálat. Hazafelé útközben rádugod a notebookra a Garmin Oregon 550-t, felmásolod a képeket mobilod segítségével a Picasa, Panoramio vagy Flickr webalbumba, ahol a Google Maps koordinátákon ott csücsülnek a fotóid. Elküldöd az otthon maradt haveroknak az album linkjét, bejelented a geoládát a játék oldalán, és irány az ágy. Másnap arra kelsz, hogy valaki már írt is, irigykedve, milyen jó lehetett a vízesésnél, szinte ott volt Veled a fotók láttán. Aztán másvalaki azért ír, mert látja, hogy a közelében van a szép táj, amiről nem is tudta, hogy ott van, de a megosztott képes koordinátáid alapján vasárnap felkeresi a helyet ő is. Szóval valami ilyen, lassított svenkekkel készített reklámfilmet képzelek el mély narrátor hanggal, ütemesen telítődő zenével aláfestve üzeni, hogy vedd meg. :)


Kép a gépben

Tesztvideó
Vízbemerítés és a főbb menüket bemutató kisfilmem:

Saját tapasztalat
Volt már többféle szabadidős GPS megoldásom. Elsőként PDA-val szerencsétlenkedtem, majd jött a legendás Garmin GPSMAP 60CSx, aztán a Colorado 300, és most egy Oregon 400t. Az utóbi modell már szinte ugyanaz, mint az 550-es, csak a lyuk hiányzik a fenekén az optikának. A fent leírt geotag fotózást imádom, én is szívesen osztom meg élményeimet GPS koordinátákkal (lásd a twitterre postoló mobypicture albumom azon fotóit, ahol geotag is van). Azonban terepen félve veszem elő a PDA telefonom, hiszen a por karcol, a leejtés veszélye nagy, és az erős napfényben a kijelző is nehezen látható. A jó minőségű fényképezővel a GPS által rögzített tracklog összefésülése macerás, kinek van erre ideje? Amíg a Garmin Oregon 550 nálam volt, azon kaptam magam, hogy szívesen veszem elő ugyanerre a célra, mint amire a PDA telefont.


Kellemesen jó fotókat készít a masina

Éleslövészet
Egy PDA-val szemben a készülék éledési idejéről, szoftverindulásról értelmetlen beszélni, a megfelelő beállításokkal a Garmin Oregon 550 nálam 13 órát bírt egy napig egy bekapccsal. Biztos tovább lehet hegyezni, és akkor lehet belőle 16 óra. Közben kirándultunk, fotóztam, autóban hagytam magam irányítani vele, szóval használtam. Előfordult, hogy Jászszentlászló mellett egy tanyát kerestünk bemondás alapján, ahol állatokat lehet simogatni és kovászolt rozskenyeret adnak viccesen olcsó áron. Egy poros földút vitt a tanya felé. A Garmin Nüvi 205 autós GPS-emen csak a NaviGuide 5.2 amúgy friss autós térkép van, de itt már nem jelzett semmit. Ekkor böktem rá a takarékos üzemmódban csiganyálat húzó Oregon 550-re, és az arra előző napokban rátöltött Turistautak.hu térképen ott virított egy vonal az út helyén, és rajta az a kanyar, amit említett szóban a helyi navigátorunk. Gép be a zsebbe, irány a sütöde, majd a ménes, ahol pacikat simogattunk. Sok alföldi por fogadott minket. Örültem, hogy nem kell a PDA-mat összekarcolásztatnom, az Oregon IPX7 tokozása tette a dolgát.


A nagyon erős fényben is még élnek a színek

Achilles-sarok
Aki most venne ilyen masinát, javaslom tetessen gyorsan rá egy érintőképernyőt védő fóliát. De ne tompát, hanem úgynevezett ultraclear változatot. Az Oregon 550 kijelzője fényes, nem matt, mint a 200, 300 és 440t modelleké. Ennek előnye, hogy a látott kép kontrasztosabb, hátránya, hogy jobban látjuk magunkat benne erős fény esetén (lásd tesztfotóm). A jó minőségű gyári vagy Brando fólia megvédi a képernyőt, de nem akadályozza a használatot.


Makrófotó árnyékos helyen

A teszt videóban és pár fotón is látható, hogy bírja a vizet a gép. Mélytengeri fotózást ne vállaljunk vele, mert a szabvány szerint emlékeim szerint fél órát bírja fél méter mélyen. Egy sima édesvízi tóban nem látunk vele semmit, ott semmi értelme használni. Azonban hasznos nedves, párás időben, vagy Magpet tesztjéhez készült tesztképei között is látható egy olyan, mely mutatja, hogy egy tisztított medence vízében már élvezetes a használata víz alatt is. Természetesen ekkor a GPS vétel megszűnik. Ha sós tengervízben játszunk vele, utána mossuk le csapvízzel, mert a nagy hőség és a só nem kíméli a gumi részeket, és berepedezhet a tömítés.

Google Maps-en a Picasa albumom Oregon 550 fotói (forrás)

A készülék legelső szoftverváltozata jobb, mint anno a Colorado, vagy az első Oregon szériánál volt, hiszen időközben volt ideje javításokat fejlesztenie a gyártónak. Mire ezt a tesztet méltóztattam megírni, a Garmin kihozta a legújabb Oregon 550 firmware-t, mely kisebb fejlesztéseket és javításokat is tartalmaz. A WebUpdater segítségével érdemes már az elején felpakolni USB porton át PC-ről. A Garmin GPS-ek sajátja, hogy szinte minden beállításunkat megjegyzi a gép szoftver upgrade után is. De azért néha mentsük le a dolgokat kártyaolvasó üzemmódban, illetve a MapSource térképkezelő szoftverrel.

Fotók az Újpesti vasúti hídon (forrás)

Természetesen a barometrikus légnyomásmérő nem ázik be a vízben. Önmagában nem érzékeljük a hasznát, amíg össze nem vetjük a magasság adatokat egy PDA magasság adataival. Ugyanis segít pontosítani a pontatlan GPS méréseket. Továbbá jópofa nézni a liftben, hogyan emelkedünk méterről méterre. Aki komolyan pecázik, a légnyomásmérést arra is használhatja, hogy figyeli a beépített Holdnaptárral együtt, mikor kaphatnak őfelé a legjobban a halak. Aztán vagy bejön, vagy nem. Mindenesetre a forintérzékenyek követhetik a fejfájásuk és a környező légnyomás közötti összefüggést. :)


Szerviz menü - majdnem titok, hogy hoztam elő

Probléma vagy sem?
Írtam, hogy mainstream cucc. Azaz inkább azoknak kényelmes használni egy érintőképernyős modellt, akik koca kirándulók, szemben azokkal, akik precíziós méréseket végeznek sziklafalmászás közben. Nincs baj a GPS pontosságával, folyamatosan javítja a gyártó. Néhol, fórumokon azonban olvasni olyan mély elemzéseket, ahol a rögzített GPS jel függőleges kilengési hibájának pontosságát kritizálják, vagy a 2D receségről regélnek. Ez a "hiszti" azóta tart, mióta a Garmin váltott a legendás GPSMAP sorozatról a Colorado majd Oregon szériára. Ebből egy átlag felhasználónál is képzettebb user sem érez semmit. Hagyjuk meg a geek-eknek a szőrözést, a városi legendáknak pedig ne higgyünk, az Oregon 550 elvisz pontosan oda, ahová menni akartunk.


Turistautak.hu térkép a városban

Az összes Oregonon tapasztalható egy kis bosszantó kényelmetlenség. Mikor kijelölünk egy pontot a képernyőn, hogy megtudjuk, mi is van ott, akkor a térkép mögötte el kezd remegve mozogni, mintha félne, hogy rátalálunk valamire (lásd videó). Ez több, mint valószínű, hogy javítva lesz szoftveresen, a gyártó tud róla. A jelenséggel addig is simán együtt lehet élni.


Karabiner, bevált!

A hátlapon lévő fényképezőnek hagyott lyuk a felső részen található. Összemérve az Oregon 400t-vel látható, hogy rájött a gyártó, kicsit rövidebbre kell vennie a felcsúszó műanyag hevedert. Ugyanis belóg a karabiner a képbe. Bár így is le kell fogni erősen kézzel, hogy ne legyen fekete alja a képnek. Ha autós tartót veszünk a géphez, számítsunk rá, hogy nem tudunk vezetés közben geotag fotózni. A tappancs nem engedi, hogy kilássunk (lásd teszt képem).


Eseményfotózás 25 év távlatában
(Duxstock Zenei Találkozó)


A 3D iránytű lényegesen kényelmesebben használható, mint a többi modellben esetenként megtalálható 2D változat. Hiszen akárhogy tartjuk a gépet, megmutatja álló helyzetben is, merre van észak (a GPS nem mutatja meg, csak mozgás közben, és az is csak akkor mondható pontosnak, ha legalább 5 km/h sebességgel lépünk ki). Azonban 2D és 3D iránytű is kalibrációt igényel. Sőt, a kalibráció elvesztéséhez elegendő elsétálni egy nagyfeszültségű vezeték mellett. Sőt, a jobbra látható képen szereplő műtárgy mellett be sem tudtam kalibrálni a GPS iránytűjét, egyszerűen megbolondult az érzékelők számára nagy erőtér mellett. Azonban ha egy geoládát már nagyon nem lelünk, ott a helyszínen megéri elvégezni a beállítást, kivéve ha magas a mágnesezhető fémtartalma a közeli tereptárgyaknak.


Nem csúszik ki az izzadós kézből sem

Az utolsó negatívum, mi leírható a gépről, az a digitális zoom. A gyári 2 Mpx beállítás tökéletes a fotózáshoz, mely egyben azt is biztosítja, hogy a 3,2 Mpx-t kihasználva ráközelítsünk a kompozíciónk tárgyára. Nem nagyon érdemes, ha csak nem zavar az a kis gríz a képen. Lásd az alábbi két képet, a bal oldali teljes nyitással, a jobb oldali teljes nagyítással készült.


Viszonylag közeli objektum nagyítása


Távoli fák nagyítása
Összegzés
Még ennyit tudnék a gépről írni, hiszen mindössze a nagy általánosságokat, és az Oregon családhoz képesti eltéréseket emeltem ki. Még képernyőmentéseket sem készítettem, mert ezek teljes mértékben megegyeznek a többi, korábbi Oregon modellekről szóló tesztben lévőkkel. Célom pedig nem egy kezelési útmutató készítése volt, hanem a tuti geotag fotózásra alkalmas GPS bemutatása.

A Garmin Oregon 550 GPS nem a belépő árkategória, hanem a csúcsmodell. Nem ez a géped, ha egy fél professzionális digitális fényképező és e között vacillálsz. Már egy HD 720p videót rögzítő optikai képstabilizátoros masina is fele annyiba kerül, mint ez. Ha a mobiloddal sem fotóztál soha, akkor szintén ne vegyed ezt meg.


Nedves a feneke

Azonban ez a masina Rád vár, a GPS-es kiránduláshoz a tesztfotóimhoz hasonló élményt nem plusz egy vassal, hanem magával a geotag információkat rögzítő Oregonnal szeretnél magadénak tudni. A fogyasztás rendben van, térképben bővíthető, a fotók elférnek rá, a geoládáknak szintén van hely, pláne hogy teljes leírást tudsz tárolni. Az IPX7-es ház bírja a terepet, felszerelheted bicajra de autóban is használhatod. Szeretni fogod. Szerintem megéri az árát, mely ebben a pillanatban 139 900 forint. Az Oregon 550 mellett kapható az Oregon 550t is, mely a 400t-hez hasonlóan tartalmaz egy Európai topográfiai térképet is, így az ára már 169 900 forint (összes eltéréshez lásd az angol táblázatot).


Csáó, mi mentünk geotag-kirándulni!

Főbb műszaki adatok
  • Kijelzőméret: 3,8 x 6,3 cm (átló 7,6 cm)
  • Felbontás: 240 x 400
  • Érintőképernyő (fényes)
  • Méretek: 5,8 x 11,4 x 3,5 cm (192,7 g)
  • Belső memória: 850 MB
  • Bővíthető: igen (microSD)
  • Max waypoint: 2000 db
  • Max route: 200 db
  • Max tracklog: 10000 pont, 200 mentett track
  • Elektronikus iránytű: igen (3D)
  • Barometrikus magasságmérő: igen
  • Geocaching támogatás: igen
  • Wherigo játék: igen
  • Kamera: igen (3,2 Mpx, 4x digitális zoom)
  • 2x AA NiMH akku + töltő tartozék
  • A karabiner és az USB kábel tartozék
Kapcsolódó linkek

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése