2009. április 1.

Garmin BaseCamp - 3D térképkezelés PC-n

A Garmin BaseCamp programmal a MapSource térképkezelőhöz hasonlóan megnézhetjük a térképeket, sőt a DEM adatokat felhasználva 3D-ben nézegethetjük a tracklogjainkat, hasonlóan, mint a Google Earth-ben. A Garmin BaseCamp 2.0.4 verziója már támogatja a PC platformot is.

A DEM nem jelent mást, mint a digitális domborzati modellt. Azaz ha a térkép tartalmazza ezen adatokat, akkor alkalmas a 3D ábrázolásra, megjelenítésre is, nem csak a 2D felülnézeti kép, és a 3D-szerű perspektivikus, azaz döntött nézet előállítására. Az outdoor (szabadidős/kültéri) kategóriában is megjelent a Garmin modelleknél a DEM támogatás, így a Colorado és az Oregon széria egyes modelljei is alkalmasak az iGO-ból ismert real 3D megjelenítésre. A Nüvi autós szériában a 765T modell szintén ismeri a DEM támogatást. PC-re a Garmin nem a MapSource-ba tette bele ugyanezt, hanem az egyszerűbb, de 3D-re kihegyezett Garmin BaseCamp alkalmazásba. Így a futtatásához elengedhetetlen a DEM jelenléte az adott Topo térképben.

A szoftver alkalmas a Geocaching és GPSgames pontok kezelésére is. A futtatáshoz szükséges minimum Windows XP SP2, és .NET framework 2.0 jelenléte is, és a videokártyának ismernie kell az OpenGL 1.3-t, különben a 3D terep megjelenítése nem támogatott. A hazai térképek közül a TopoGuide és a NaviGuide nem NT változata tartalmaz DEM adatokat. Én a ToPoGuide-dal meg is néztem, lásd az alábbi képet:

Garmin BaseCamp 2.0.4 letöltése:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése