2008. december 28.

S2U2 WeatherWallpaper - időjárás a képernyőzáron

A népszerű Windows Mobile képernyőzár, az S2U2 program háttérképét cserélgeti az alábbi script. Akár a Yahoo Weather hazai időjárás-előrejelzéseit tehetjük ki a PDA képernyőjére, mely mellékesen még jól is néz ki. Sőt, animált verziója is van!
Az Xda-Developers fórumán találtam több olyan lehetőséget, melyek az S2U2 egy beépített bővítési lehetőségét kihasználva cserélgetik a háttérképet az aktuális időjárásra. Használatukhoz MortScript 4.1 szükséges, mivel mindegyik egy egyszerűen átírható script. Az egyik programocskát átírtam, és készítettem hozzá egy hazai településkiválasztót is, hogy ne kelljen a kódban turkálni, ha másik városba utazunk.
Az eredeti változat, aminek nekiestem, a WeatherWallpaper nevet kapta, és itt érhető el, amit :
A wW működése
Az általam átírt WeatherWallpaper script a wW nevet kapta, végtére annak egy egyszerűbb, testreszabottabb változata mindössze. A script óránként fut el, és mobil internet segítségével letölti az aktuális Yahoo időjárást a beállított településre. A kapott adatok alapján kiteszi a megfelelő kóddal ellátott háttérképet, és bal alsó ikont. A kód átírható, így a jelenlegi időjárás helyett kitehető a holnapi előrejelzés is, ezeket kommentelem majd.

Az S2U2-ben a bal alsó sarok környékére kitehető egy időjárás ikon többféle időjárás-előrejelző szolgáltatás támogatásával. Eddig a HTC Weather-t használtam, azonban ez csak akkor frissült, ha kézzel befrissítettem a HTC Home-ban az aktuális előrejelzést. Tehát, semmi értelme így. A wW script éppen ezért ettől teljesen független, és főleg azoknak hasznos, akik nem szeretnének telepíteni, használni más időjárás programokat. Persze, az Xda-n található scriptek más weather-szolgáltatást is támogatnak, de a számomra felesleges lehetőségeket kiszedtem. Az általam átírt verzió ráadásul magyarul írja ki a szöveges előrejelzést.

Installálás
  • Telepítsd a legújabb S2U2 változatot a PDA-ra: http://s2u2.ac-s2.com
  • Töltsd le és telepítsd a PDA-ra a MortScript 4.1 vagy annál újabb változatát: http://www.sto-helit.de/index.php?module=download&entry=ms_program&action=list
  • Töltsd le a wW scriptem innen:
    http://sancho.hu/files/blog/download/wW.zip
  • A benne lévő wW.mscr és wWSetup.mscr fájlokat másold az S2U2 alábbi mappájába: "\Program Files\S2U2\".
  • A "\weather.big" mappában lévő kép fájlokat akkor másold a "\Program Files\S2U2\gfx\weather\" mappába, ha le szeretnéd cserélni a kis bal alsó ikonokat nagyobbakra. De előtte a korábbi "weather" mappát nevezd át például "weather.small" névre, hogy ne veszítsd el!
  • A "\wallpaper" mappa tartalmát egy az egyben másold be a "\Program Files\S2U2\gfx\wallpaper\" mappába. Ezek lesznek az álló módban a háttérképek. Igaz, ezek QVGA felbontásúak, de menni fognak VGA képernyőn is.
  • A "\wallpaperL" mappa tartalmát egy az egyben másold be a "\Program Files\S2U2\gfx\wallpaperL\" mappába. Ezek lesznek a fekvő módban a háttérképek. Igaz, ezek még csak nem is QVGA felbontásúak, de menni fognak VGA képernyőn is, csak kicsiben.
  • Készíts a "\Program Files\S2U2\wW.mscr" fájlról egy parancsikont a "\Windows\StartUp\" könyvtárba, hogy minden reset után automatikusan elindulhasson a script.
  • Indítsd el a "\Program Files\S2U2\wWSetup.mscr" fájlt, és válaszd ki azt a hazai települést, aminek az időjárását látni szeretnéd.
  • Indítsd el a "\Program Files\S2U2\wW.mscr" fájlt. Amennyiben be van állítva a mobil internet elérésed, a szoftver simán frissíti az S2U2 alá a megfelelő háttérképet, és időjárás adatokat.
  • Indítsd el a "\Program Files\S2U2\s2u2 Settings.exe" fájlt, és az "Infó:" menüben keresd a "Today's Weather Forcast from" opciót, ahol válaszd ki az "Opciók 5" menüt. Alatta megjelenik, hogy "UserWeather". Ha ezt nem állítod át, akkor nem a script által frissített infók jelennek meg az S2U2 jobb alsó sarkában, hanem az, amit kiválasztasz.
  • Keresd meg lejjebb még a "Wallpaper:" menüben a "File/Directory (Portrait)" és a "File/Directory (Landscape)" opciónál is az "Opciók 5" menüt. Jó esetben alatta megjelenik a "\Program Files\S2U2\gfx\wallpaper\31.jpg" és "\Program Files\S2U2\gfx\wallpaperL\31.jpg" kép elérési útvonala, ahol a "31" az éppen befrissített időjárási adat megfelelő háttere.
  • Indítsd el az S2U2-t, és máris láthatod a Yahoo által adott időjárás adat alapján kiválasztott háttérképet.
Animált háttérkép használata
QVGA képernyőre készült egy animált háttérképes kollekció is. Mivel a képméretek sokkal nagyobbak, javaslom a .gif képek SD-ről üzemeltetését. Ez akkor jelenthet gondot, ha valaki cserélgeti az SD kártyáját. Ekkor az lehet a jelenség, hogy fekete képet mutat az S2U2.


Csak álló változatok készültek, a fekvő módhoz javaslom a nem teljes képernyős állóképek használatát. A wW scriptben külön sor ad lehetőséget arra, hogy álló és fekvő módban más-más kép típust (.jpg illetve .gif) használjunk.
  • Másold be a "WeatherWallpaperAnimated" mappa tartalmát az SD kártyán egy mappába és jegyezd meg az elérési útvonalat, pl. ide:
    wallpaperfolder = "\Storage Card\WeatherWallpaperAnimated\"
  • A "wW.msrc" scriptben egy szövegszerkesztővel írd át a "wallpaperfolder" értékét erre, példa:
    wallpaperfolder = "\Storage Card\WeatherWallpaperAnimated\"
  • A "wW.msrc" criptben egy zövegszerkesztővel írd át a "wallpapertype" értékét ".gif" értékre így:
    wallpapertype = ".gif"
    A "wallpapertypeL" értéke maradjon ".jpg", mert jelenleg nincsen fektetett módban működő animált .gif!
Finomhangolás profiknak
  • A frissítés időköze átállítható a "RunAt(..." sorban lévő 1-es átírásával. Nem javaslok fél óránál gyakoribb frissítést, mert óránként frissít csak a Yahho is, de volt már 3-4 órás előző adat is a lekért RSS-ükben. Amennyiben 2 óránként frissítenél, növeld az 1-et 2-re. Amennyiben óránként, de nem egészkor, akkor a 0-t írd át 30-ra, így óra harminckor fog lefutni a script.
  • Az eredeti script a "RunAt" metódust más módon hívja meg, Unix alapú rendszeridőhöz ad egy órát. Azonban ez nálam akármit is csináltam, 5 percenként lefuttatta a scripet, ezzel leszívta a PDA akkut, a HTC Kaiseremen WinMo 6.1 alatt nem volt jó. Ahogy olvasgattam más topikokat, nem én voltam ezzel az egyetlen. Az általam készített módosított változat óránként fut, és éjjel megáll egészen addig, amíg nem kapcsolod be a gépet újra. Ekkor újra lefut, és ismét óránként indul.
  • A nagyobb jobb alsó ikon használatát akkor javaslom, ha szeretnéd meghagyni az általad használt háttérképet.
  • A "weather.small" könyvtárban majdnem ugyanaz van, mint az eredetiben. Azonban állítólag ezek jobban igazodnak a Yahoo weather kódokhoz, mint a HTC kódok. Érdemes vele próbálkozni a kis eredeti ikont kedvelőknek.
  • A jobb alsó ikon alá kiírandó szöveg módosítható a "wW.mscr"-ben az első "weather" változó utáni képlet átírásával. A MortScript nyelvnek megfelelően a változók és a macskaköröm között lévő állandó szövegek "&" jellel fűzhetőek össze. A használható változók a következők:
  • Aktuális időjárás: ccond (időjárás angol szöveg), ccode (időjárás kód), temp (hőmérséklet), pubdate (frissítés dátuma angolul).
  • Következő napi előrejelzés: cond (időjárás angol szöveg), code (időjárás kód), hitemp legmagasabb várható hőmérséklet), lotemp (legalacsonyabb várható időjárás), dayat (előrejelzés napja).
  • A "weather" változó eleje tartalmazza a jobb alsó ikon képkódját. Így a "C|"&ccode fogja mutatni az aktuális időjárás képét, míg a "C|"&code a holnapi előrejelzést.
    Kapcsolódó anyagok

    Nincsenek megjegyzések :

    Megjegyzés küldése