2008. december 19.

Megszűnt HP termékek - Karácsonyi ajándék?

A HP.hu weboldalra kikerült a "megszűnt" kategóriába pár olyan masina, ami még igen csak kapható a boltokban. Ilyen a HP iPAQ 316 navigátor és a HP iPAQ 514 okostelefon is. Jó kis év végi ajándék!
A HP iPAQ 316 támogatásának megszűnéséről már írtam korábban, mikor kikerült az angliai HP oldalra a 310-es. Most már világos, várhatóan a Nav N Go által létrehozott Naviextras.com oldalra sem kerül ki a modell. Gyakorlatilag az utolsó frissítés ami megjelent rá, az az egyetlen áprilisi csomag, nincs tovább. A HP iPAQ 514 okostelefonra sem jelenik meg több firmware, ROM frissítés, javítás, amit még el is visel az ember, mert okostelefonokra és PDA-kra nem is nagyon szokott kijönni 1-2 javításnáél több más gyártó esetében sem. Azonba a HP iPAQ 316 esetén másról van szó. A gyártó által létrehozott http://www.ipaq.com/navigate/ weboldal egy kamu lap lett. Arra volt jó, hogy növelje az eladásokat, de valódi támogatást nem kínált soha. Magyar menük soha nem jelentek meg rajta, és az említett egyetlen térképfrissítésen kívül nem jelent meg más értelmes tartalom az oldalon. Cserébe begyűjtöttek egy halom e-mail címet, amin át azóta is kapják a felhasználók a más HP termékekre szóló szoftverek, új vasak elérhetőségét.

Nagyon sok felhasználó keres meg a HP iPAQ 316-os géppel kapcsolatos kérdésekkel, melyekre nem igazán tudok mit válaszolni, csak ezeket:
  • Nem tudok térképfrissítésben segíteni.
  • Nem támogatom a warez megoldásokat, nem tudok linket adni.
  • Nincsen és nem is lesz a jelek szerint további új navigációs térkép a géphez.
Aki legális megoldást szeretne, két megoldást tudok javasolni a gépen lévő navigációs szoftver lecserélésére:
  • Sygic Drive fizetős navigációs szoftver évente egy fizetős térképfrissítéssel
  • Navitel fizetős navigációs szoftver a turistautak.hu ingyenes térképeivel
Egyik sem olyan jó szoftver, mint az iGO alapú HP szoftver. Egyik térképe sem olyan részletes, mint az iGO alatti hazai Top-Map térkép. A Sygic Drive nemsokára támogatja a hazai TMC vételét. A navitel alkalmas a tuhu térkép miatt túrára is.

Őszintén sajnálom, de ez van!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése