2008. november 17.

Saját automata híroldal készítése

Unod a híroldalakat? Hírzabáló vagy? Nem tetszik a Google Reader? Túl sokat tud a Netvibes? Nincsen fent a kedvenc tech blogod a Hírstarton? Készíts saját híroldalt! Mi kell hozzá?

Készítettem egy inkább technológiai demót, melyből végül is egy hírgyűjtő blog lett. A http://techember.blogspot.com oldal majd 40 magyar nyelvű technológiai híroldal és blog vegyes felhozatalát frissíti körülbelül óránként. A következőket kell tenni, ha létre akarsz hozni egy hasonlót, természetesen ingyen:
  • Gyűjtsd be a kedvenc oldalaid RSS Feed linkjeit.
  • Készíts egy ingyenes blogoldalt a Google motorjával, a Blogger.com oldalon. Azért ezt javaslom, mert a blogmotor fogadja az e-mailből jövő üzeneteket, mintha postolnál. Állíts be tehát egy e-mail címet a "Beállítások / E-mail" fül alatt ("blognick.szabadonválasztott@blogger.com" alakú lesz az az e-mailcím, melyre küldött e-mailek azonnal meg tudnak jelenni a blogoldalon).
  • Regisztrájl a Feedoor.com oldalra. Ez az oldal lehetőséget ad, hogy könnyen egy RSS Feed-be gyűjthess számos más RSS-t. Hátránya, hogy időszakosan leáll, nem frissül, és a listába korlátozott számú (de azért elég) RSS fűzhető csak be.
  • Több saját profil alá gyűjthetsz más-más kategóriába tartozó anyagokat (pl. külön az autós híreket, külön a tech bloggereket, stb...). Tehát töltsd fel az RSS Feed-jeidet egy profil alá gyűjtve. A végén jegyezd meg a Feedoor RSS Feed linked, mely "sajátfeed.feedoor.com" alakú lesz.
  • Regisztrálj az xFruits.com oldalra is. Ez az oldal hasonló az előzőhöz, azonban sokkal több funkciója van. Azonban nem nagyon tűri, ha egy xFruits RSS csokrot szeretnél szintén xFruits RSS-be fűzni. Ezen az oldalon használd az RSS to Mail funkciót. Ide kell beírnod a Feedoor RSS profilod Feed címét. Az Email mezőbe feltétlenül az új blogod post címét add meg (tudod, a "sajátfeed.feedoor.com" alakút).
  • Jó esetben azonnal megjelenik egy adag post a "blognick.blogspot.com" új blogoldaladon.
  • A frissítések 1-3 óránként jönnek. Ha nem jön fél napig valamiért, akkor nem jó adtál meg valahol valamit, vagy javítottad, és a viszonylag sérülékeny web 2.0-ás xFruits vagy Feedoor motor elmászott, adatot vesztett, nem mentett a legutóbbi módosításodnál, stb... Szóval nem atomstabil, üzletet ne húzz fel rá!
A fentiekre vanak egyszerűbb megoldások is. Pl. kevesebb, 10 darab RSS Feed esetén én tuti csak simán az xFruits RSS to Mail sorait szaporítottam volna, és nem fűztem volna semmit. Persze, ennek az a hátránya, hogy egy postban tuti nem lenne duplikáció. A Feedoor arra is jó, hogy utólag javítva a már korábban feltöltött linkeket, megjelenik, hogy hány karakterre korlátottuk a cím utáni szöveget, vagy hány link legyen egy RSS-ben átvéve az adott RSS Feed-ből (nagyon eltérőek, néhol van 5 rövid post, néhol meg egész blogbejegyzés képekkel jön az RSS-ben). Szóval a Feedoor kicsit konszolidálja a Feed-eket, az xFruits pedig figyel arra, hogy egy hír csak egyszer menjen el egy RSS-ből a post e-mailben.

Az xFruits elvileg tudna közvetlenül különféle blogmotorokba postolni, azonban ahogy olvasom mások fórumbejegyzéseit, nem működik egy ideje. Pedig az lenne az igazi megoldás. Néztem más RSS to Mail motorokat és számos RSS aggregátort is, azonban még ezek azok, melyek viszonylag jól kódolnak, viszonylag működnek, és nem kérnek enni.

Ha nem kell a macera, olvasgasd a http://techember.blogspot.com oldalt! :)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése