2008. november 12.

A Skype-nak annyi: videótelefonálás a webes Gmail-ben!

A webes Gmail levelezőrendszerbe integrált Gtalk támogatja a videótelefonálást. Mindössze egyetlen böngésző-plugint kell telepítenünk 1-2 kattintással. Hogyan működik?

A www.gmail.com címre belépve amennyiben nem aktiválódik automatikusan a webes Gtalk, figyelmeztet a böngésző, hogy aktiváljuk az ActiveX vezérlőt. Ezután bármelyik balra található Gtalk kontakt menüjét megnyitva, vagy a http://mail.google.com/videochat oldal segítségével kérjünk egy videó csevegés funkciót. Elképzelhető, hogy ekkor is még figyelmeztet minket a gép, hogy nincsen beállítva a rendszer videóhívásra, és telepítenie kell egy alkalmazást.

Azonban szerencsére magyar menükkel teszi ezt is meg, így egy telepítés engedélyezés és böngésző újraindítás után végre a képen is látható kis videós ikon jelenik meg a nevünk mellett. Természetesen a hívott félnek is aktiválnia kell a videóhívás funkciót. Ezután a lenti bemutatóban látható módon dumálhatunk bárkivel.


Az olyan átjárók, mint a meebo is, mely egyszerre kezel számos csevegő felületet, amúgy is nagy érvágás a Skype-nak. Hiszen a Skype protokollja zárt, és kimarad minden jóból. Akik nyilvános helyen, munkahelyen, iskolában, mások által használt gépen neteznek, és nem tudnak, vagy nem szeretnek telepíteni programokat, gyorsan rászoknak az ilyen általános, webes alkalmazásokra. A Gtalk videóbeszélgetés támogatása pedig - szerintem - újabb döfés a Skype amúgy népszerű, de zárt, és telepítést igénylő szolgáltatásába.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése