2011. június 22.

Garmin PowerMonkey - külső áramforrás bekapcsolva

Terepen nincsen rosszabb, mint egy lemerülő kütyü, ami használhatatlanná válik. Ráadásul, ha a belső akkumulátor nem cserélhető, elemmel nem megy, töltő nincs a környéken, lehet elásni, nem jó semmire, csak nehezéknek. A Garmin gondolt azon felhasználóira, akik töltenének a terepen is. A PowerMonkey egy esőálló tokkal szerelt külső akkumulátor kerékpárosoknak, napelemmel megtoldva.

A PowerMonkey és a napelem - töltés folyamatban...

Na jó, nem a Garmin gyártotta, maga a marokmajom ismerős lehet a neten vásárlóknak. Annyi az érdekessége, hogy a Garmin adta mellé a nevét és egy felszíjazható napelemet, valamint egy gumitokot, amibe az akku elrejthető és segítségével felcsatolható a vázra.

A váz alatt felszorítva ott a gumi tokban a marokmajom.
Éppen egy Garmin Oregon GPS-nek ad üzemeltetést.

Amire való a PowerMonkey:
 • Belső, nem cserélhető akkumulátorral, esetleg AA elemekkel sem működő eszközök töltése vagy üzemeltetése.
 • Hosszabb, napsütötte túra esetén alternatív töltés biztosítása.
 • Kerékpárra szerelhető USB-s  eszközök, GPS folyamatos töltésére esőben is.
Amikor felesleges a PowerMonkey:
 • Ha AA akkukkal vagy elemmel működő eszközeid vannak, jobban jársz, ha egy marék AA akkut hordasz magaddal, mely időben elegendő a túrára.
 • Ha nem süt a nap, nem ér semmit a napelem.
 • Ha van 8 órás távolságban, a közelben 12 V vagy 230 V adapterrel biztosított töltés.
 • Ha azt hiszed, hogy a napelem nagy töltést biztosít.
A PowerMonkey belső kapacitása 2200mAh, azaz ennek megfelelő AA akkukkal egyenrangú. A különbség annyi, hogy USB a kimenet, azaz 5 V-t ad ki magával állandó töltőárammal. A maximális áramerőssége 700 mA, azaz full leszívás esetén 3 órát tölt, de ha az adott eszköz nem kíván ekkora áramot, akkor ennek függvényében tovább is bírja. Egy Garmin Edge 800 plusz 20 órát üzemel megfelelő beállítások mellett ezzel a külső akkuval.


A gumi tartóba rakás folyamata és a kijelző működés közben.

A marokmajom a saját 230 V adapteres töltője mellett akár USB-ről is tölthető. Ugyanis a csomagban kapunk két kis átalakítót. Továbbá a mellékelt, piperetartozékként kihajtható napelem szintén képes a töltésre. A 230 V-os adapter nulláról 3,5 óra alatt, egy átlagos USB töltővel 6 óra alatt (prosi adat 5 óra), míg napelemmel 18 óra alatt tölthető fel a hivatalos adatok alapján (prosiban 15 órát írnak, az útmutatóban már többet).

El vagyunk látva adapterrel, bár a microUSB-t hiányoltam. :)

A napelem 200 mA-es töltőárama főleg arra alkalmas, hogy lassítsa a PowerMonkey teljes lemerülését. Hiszen általában nincsen 18 óránk arra, hogy folyamatos, 90°-ban ráeső napsugarat biztosítsunk a napcelláknak. Mivel az említett kis adapterek közül az egyik USB-re is átalakítja a napelemet, ezért a 200 mA-ről töltést felvenni képes eszközök is megszólaltathatóak vele, nem csak a PowerMonkey.


Lehet variálni rendesen, hogy mit mibe dugunk bele.

Az akkumulátor érdekessége, hogy csak akkor ad le töltést, ha 3-4 másodpercig nyomva tartjuk a rajta lévő gombot, mely a ráhúzható gumitokból is kilátszik. Ha lehúzzuk róla a terhelést, akkor egy idő után lekapcsol. Ennek az lehet az oka, hogy a belső akkumulátor cellafeszültsége eltér az 5 V kimenő feszültségtől, és a töltés alatt egy feszültség átalakító gondoskodik a megfelelő szint előállításáról, és egyben a stabil töltőáramról.

Vízen és napsütésben...

A PowerMonkey kapott egy kijelzőt és egy lámpát is. A lámpa pirosan világít, ha töltjük, és zöldre vált, ha teljes a kapacitása, valamint pirosan villog, ha már szomjazik a töltésre. A kijelző  folyadékkristályos, és kék háttérvilágítással kedvezőtlen fényviszonyok mellett biztosítja a láthatóságát. A kijelzőn a töltöttség mértéke vagy a töltés folyamata látható, valamint egy kis csík jelzi a biztonsági akku szintjét is. A napelemen is van egy hasonló lámpa, mint az akkumulátoron, mely zöldre vált, ha értékelhető a róla leadható töltésmennyiség.

A tesztkészülék látta Badacsonyt, és nem akárhonnan!

A napelem cellái kihajthatóak, a dőlésszög beállítható, így összeszedhető kedvezőtlen fényszögből is némi beeső hasznos fény. A hozzá kapott tépőzár és a rajta lévő rések biztosítják, hogy felköthető legyen egy hátizsákra. A kábele igen rövid. Ne akard megtoldani, mert a 200 mA töltőáram annál nagyobb veszteséget szenved ilyen kis feszültségen. Azaz a napelem nem alkalmas arra, hogy a kerékpáron elérjen a GPS-ig. Legalábbis necces a dolog (kormány táskára csatolt napelem esetleg). Ha a hátizsákra szíjazod, és egy felső zsebbe teszed az akkut, akkor a töltés biztosított tekerés közben. Persze, ekkor nem tudod tölteni vagy táplálni az akkuval a GPS-t.

A PowerMonkey gumitokja ha nem is búvárkodásra alkalmas, de az eső ellen megvédi az akkut. A kormány alá vagy a váz alá szépen felszorítható. Arra kell figyelned, hogy a kábele elérjen a GPS-ig. Az USB is kapott egy kis sapkát, így ha nem használod, elrejthető a por és eső elől a csatlakozófelület.

A napelemek nem karcolódnak a ráhajtástól,
mert nem lehet "üvegig" összecsukni.

A napelem és a 230 V-os töltő is kis vékony csatlakozót kapott. A 230 V-os adapter villái lecserélhetőek, így más földrészeken is használható. A mellékelt kis USB adapterek a továbbvariálást segítik. Ha például egy okostelefont szeretnék tölteni az akkuról, akkor a két kis adaptert egymásba dugva az USB aljzatba bedugható az iPhone fehér kábele, vagy egy Android telefonhoz jó microUSB kábel. A miniUSB aljzat arra jó, ha USB-ről akarjuk tölteni például autóban a PowerMonkey-t. Csak a napelemet is bevethetjük kis áramfelvételű eszközökhöz, ha az USB mama aljzatot formáló adaptert rádugjuk.

A töltés és az üzemeltetés fogalmait azért nem árt tisztázni. Az, hogy valamire rádugjuk az USB töltést, még nem jelenti azt, hogy az eszköz töltődik. A PowerMonkey ezek alapján az eszközök képességeitől függően biztosít töltést vagy üzemeltetést a készülékek képességeit tekintve:


 • Töltés és üzemeltetés is: Garmin Edge 800
 • Csak töltés: Garmin Forerunner 205 / 305 / 405 / 310XT / 110, Edge 500 / 705
 • Csak üzemeltetés: Oregon / Dakota / GPSMAP 62 széria
Jómagam Garmin Oregon tulajdonos vagyok. A külső akku használatának nem láttam eddig értelmét, hiszen egy pár AA akku töltve mindig van nálam, feltéve ha felkészülök a szükségességére. Egyetlen élethelyzet van, amikor érdekes lehet a külső áramforrás az Oregonnál, az pedig a tracklog rögzítésé megszakításának elkerülése. Ekkor is azonban nagyon körültekintően kell eljárni, mivel az Oregonok kiakadnak, ha a már rádugott feszültségszintet megszakítjuk majd újra visszakapcsoljuk. Ezzel szemben vannak olyan GPS-ek, melyek belső akkumulátorral rendelkeznek, lásd a kerékpáros Garmin Edge 800 GPS-t. Kifejezetten hasznos mellé a PowerMonkey. Az okostelefonom azonban nagyon hálás volt annak, mikor rátoltam a marokmajmot. A napelemet kipróbáltam, mint látható, egy vitorláson hasznos tud lenni. Bár, nekünk volt 12 V-unk, azért eljátszottam vele. Hátizsákon is teszteltem, tette a dolgát, töltött. Lassan, de töltött. Azonban a 200 mA nem indította be a Samsung Galaxy S okostelót, meg se nyikkant rá. :)

A töltőcsomag hivatalos ára jelenleg 24.900,- Ft:
Ennél olcsóbb külső akkut lehet kapni. Ennél olcsóbb napelemes, az akkut a napelemmel egybe szerelt töltőt is lehet kapni. Azonban három dologgal nem biztos, hogy azok a megoldások megbirkóznak:
 1. A Garmin GPS-ek a nekik nem szabványos töltő rádugása után átkapcsolnak USB háttértár üzemmódba.
 2. Számos külső akku nem képes rendesen tölteni egyes okostelefonokat.
 3. Nem feltétlenül vannak esőálló tokban, ami egy kerékpár vázra felszorítható.
Bármilyen külső akkut választasz, járd körbe, pontosan mire szeretnéd használni! Ha például csak az okostelód kéne tölteni, akkor kérdés, kell-e vízállóság, és a külső akku kapacitása nagyobb-e a telefon akkujáénál (ha nem, akkor nem tölti fel 100%-ra az életben).

A PowerMonkey fő feladata a Garmin Edge kerékpáros edzős GPS-ek plusz tápellátása hosszabb túrákra is, valamint egyéb USB képes eszközök, mp3 lejátszók, okostelefonok töltése. Arra tökéletesen megfelel!

További teszt a Garmin PowerMonkey-ra:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése