2011. január 24.

Homemade Android t-shirt

Az úgy kezdődött, hogy megtetszett a Google webáruházban is kapható vonalrajzos Android póló. Meg is érkezett karácsony előtt, azonban a vonal nem Android zöld, hanem szürke, és ráadásul vasalt matrica, nem festett. Kedvesem a gyerekek megszületése óta javítja a csak ecetes ollóval tisztítható pecsétes ruhácskákat kézzel festett gyerekrajzokkal. Így feladtam az egyszerű feladatot, hogy fessen nekem is egyet. Android vonalfigura legyen rajta és zölddel.

Fent a házi változat, lent a GO110112 cikkszámú bolti verzió.

A hosszú ujjú pólót megvettem hozzá, szűkített fazont, mert azt szeretem, és csak annyit kellett megtennem, hogy előrajzolom a figurát fehér ceruzával. Fogtam a "gyári" pólót, beszkenneltem az ábrát. Két részben tettem meg, mert nagyobb, mint A4 méret. Képszerkesztővel negatívra állítottam, kihúztam a kontrasztot, hogy tényleg csak a vonal látszódjék az ábrából, és kinyomtattam egy Excel táblában 1:1 méretarányosra húzva két lapra. A lapokat összeragasztottam, majd szikével kivágtam a vonalat, persze meghagyva néhány bevágást, mintha festékfújáshoz készítenék sablont.

Balra a minta póló ábrája, jobbra az utómunkázott változat

A kész negatívot rátettem a pólóra, és a gyerekek színes ceruza készletéből egy fehér cerkát vételezve körberajzoltam a lyukakat. A festék kiválasztása is az én feladatom volt a lakótelepen megtalálható kreatív boltban. Mivel pont az a szín nem volt, amit szerettem volna, de egy világosabb és egy sötétebb árnyalat is megtalálható volt a kínálatban, ezért egy harmadik tubust mellé vásárolva össze tudtuk keverni a megfelelő színt. A színkeveréshez beletettem egy golyócskát, hogy könnyebben létrejöjjön az elegy.

Utómunka Excel-ben...
Nyomtatás után a kivágott negatív sablon
Kezdődhet a rajzolás!

Nem lett homogén az anyag, amit nem is bántam, mert egy enyhe színátmenetes árnyalatot szerettem volna látni a vonalban. A festés kedves feleségemre maradt, aki nagy rutinnal gyorsan elkészítette. Bár felhívta a figyelmem, hogy mivel a póló anyaga enyhén bordázott, és a vonalakkal merőlegesen vagy szögben nehéz egyenletesen festeni, lehetnek kisebb hibák, tökéletesen elégedett voltam a kapott eredménnyel.

Olyan ceruzát használj, amit ki lehet mosni!

Előkészítve a festéshez

A textilfesték; középen a bekevert alapanyag.

Száradás után kivasalta a pólót, majd az első mosás után a fehér ceruzanyomok is eltűntek. Így készen lett az olyan pólóból olyan ábrával és színnel az Android figurás pólóm, ahogy én szerettem volna.

Készül A Nagy Mű! :)

Még szárad
Vasalás és mosás előtt; itt még látszik a ceruzarajz.
Vasalás, fixálás...

A képeken láthatod a teljes munkafolyamatot. A sablonhoz használt képet is megosztom, hátha Te is belevágsz egy hasonló elkészítésébe.

Lehet hordani és büszkének lenni rá. :)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése