2011. január 10.

Samsung Galaxy S és a gyenge GPS jel

Már most leszögezem, hogy egy olyan problémáról írok, mellyel még nem találkoztam. A Samsung Galaxy S készülékkel kapcsolatos fórumokon előfordul visszatérő jelleggel, hogy a GPS -vevő érzékenységére panaszkodnak felhasználók. Jellemzően két jelenség tapasztalható: gyenge azaz így nem pontos a jel, vagy késik a jel. Sanciman barátom tapasztalatai alapján írom meg a posztomat, mert Ő lusta lesz erre. ;)

Az utóbbi hiba, azaz a GPS jel késés (lag) oka általában az, hogy lopott, warez-olt iGO-t használnak, mely a hack-elt Motonav. Azaz egy Motorola telefonra kihegyezett iGO My Way nem feltétlenül fog megfelelően működni egy géptípusra optimalizált esetben. A késés hibakeresését érdemes szűkíteni úgy, hogy nem az iGO-val szórakozik valaki, hanem megnézi a gyárilag beépített Google Maps térképen a pozícióváltozást. Ha megfelelő az SGS ROM-ja, és nincsen széttelepítve vagy elállítgatva a GPS rejtett menüje (lásd lejjebb), akkor mennie kell rendesen.

A gyenge GPS-jel oka már valós probléma. Nem szoftveres, hanem hardver problémáról beszélhetünk. Nem, nem a GPS chip a rossz, hanem az antenna elhelyezése a készülékben. A legtöbb GPS-vevős modellben a készülék tetején, felső felén van a GPS vételt erősítő belső antenna. A Samsung Galaxy S esetén valamivel lejjebb, a hangerőgomb alatt picivel, az USB csatlakozással függőlegesen egy vonalba. Azaz ha jobb kézzel veszed marokra a készüléket, akkor a mutatóujjad hegye takarja el, ha bal kezedben van a modell, akkor a mutatóujjad leghosszabb csontja (latin orvosi kifejezésektől magamat is megkímélném, nem vagyok jó elméleti anatómiából... :D).


Tehát ha kezedben van a készülék, a GPS jelérzékenység jelentősen csökken. Míg a Bluetoot, WiFi és GSM antennák nem szenvednek ilyen jelveszteséget akkor sem, ha lefogod a teljes készüléktetőt, addig az alacsonyabb frekvenciasávban működő, műholdjeleket fogadó GPS-vevő vételi energiaszükséglete ennél jóval nagyobb. Azaz könnyebben süket lesz, ha valami vízalapú eltakarja. A víz, és így az emberi test ugyanis ezeket a hullámokat árnyékolja, elnyeli a vevő elől.

Műanyag autós tartóban nem kell, hogy vételi gondja legyen a vevőnek, amennyiben az ablakban van. Egy esetet tudok elképzelni, mikor nehezen talál műholdjelet ekkor sem, és ez az, amikor észak felé néz az autód, vagy dél felé ugyan, de egy magas ház vagy más tereptárgy van előtted. Ugyanis a műholdak zöme az egyenlítő felé van. Az SGS esetén mivel a hátlap irányából érzékenyebb, és a készülék teteje irányából érzéketlenebb a GPS-vevő, ezért lehet ekkor vételi anomália.

A helyes kéztartás tehát utcai, sétás vagy túrázós navigáció esetén úgy néz ki, hogy az SGS felétől lefelé fogod csak a gépet. Vagy mint - idézve tanuét barátomat nem szó szerint - ahogy úrinő fogja az nemes szerszámot függőleges helyzetben tartva, két ujjal tartjuk a készüléket a pontos pozíciófogás érdekében.

Említettem feljebb, hogy a GPS elállítható a rejtett menükben. Az úgynevezett LbsTestMode menüje alatt van pár menü, amivel elrontható, illetve speciális beállításaiban módosítható a GPS-vevő működése.

A LbsTestMode menü előhívása telefon "nyomógombokkal" különböző Android változatokon (SAJÁT FELELŐSSÉGRE!):
  • Android 2.1 esetén: *#*#1472365#*#*
  • Android 2.2 esetén: *#*#3214789650#*#*
Szándékosan nem fejtem ki, hogy mi micsoda, mert ehhez úgy is csak azok fognak nyúlni, 1.) akik már állítottak át GPS-vevőt, 2.) tudnak angol nyelven. Nekik segíthet a bejegyzésem végén lévő utolsó link is.

Aki kíváncsi a Samsung Galaxy S teljes belső felépítésére, látogasson el a fenti kép forrásának oldalára:
A fentiek nem légből kapottak, az alábbi oldal is erről értekezik:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése