2010. november 17.

HTC Desire Z - QWERTY gyorsteszt és fotók

Csak annyira vettem kézbe, amennyire érdekelt. Kíváncsi voltam a HTC Desire Z készülékre, milyen rajta a kinyitható QWERTY billentyűzet. Volt két olyan PDA-m is, ami ilyen volt, az egyik a HTC Kaiser, a másik a HTC Touch Pro2 volt. Mindkét modell Windows Mobile op.rendszert futtat, míg a HTC Desire Z már Android alapú. Most arra nem térnék ki, hogy mennyire erős vas a Z, meg hogy mennyire innovatív a HTC Sense szoftverfelület és szinkronizációs felhő, mert az.


A hardver billentyűzet úgy jön elő, hogy "Z" alakban kinyílik, majd visszasimul kicsit feljebb a képernyő, és az aljában megjelenik a QWERTY. A Kaiser kitolható, és felnyílik a kijelző, ha akarjuk. A Pro2 hasonlóan működik. A Z azonban egy elég soványnak látszó megoldást alkalmaz. Értem ez alatt azt, hogy a kijelző képes magától is kiemelkedni, ha lendül a gép a kezedben és véletlenül leejted. Ennek az lehet a kockázata, hogy a félig nyitott kijelzővel leeső gép "Z" mechanikája eltörhet vagy elhajolhat az anyagtól függően, ami nem tudom, miből van. Szóval necces.




A QWERTY kényelmes méretű. Fura, hogy duplázták rajta az Fn gombokat, és a Menu gomb is kint van, miközben ott van a fektetve nézett kijelző jobb oldalán. Azonban mást nem igen dupláztak, ami nem következetes tervezésnek tűnik. Cserébe van két olyan funkciógomb, ami felprogramozható, ha jól vettem ki a gyors kézbevétel során. Az Fn sajnos nem úgy működik, hogy nyomva tartod, és közben ezt veszi, hanem egyszeri lenyomás és "úgy tartás" az csak egy lenyomásnak számít. Így ha azt szeretnéd, hogy 3 karakteren át lenyomva maradjon az Fn, akkor 3x kell megnyomnod a kiválasztott másik gombbal együtt, vagy előtte 2x, amire megjegyzi, hogy lenyomva maradt.






Az ékezetbevitel halál. Ugyanis az "á" úgy jön elő, hogy nyomva tartod az "a" gombot, majd a képernyőn(!) kiválasztod a felugró gombsorból a Neked tetsző ékezetváltozatot. Ezzel nem lehet gyorsan gépelni. A Kaiser és majd a Pro2 gépeken is ezek megoldhatóak voltak a WinMo-n már kiforrott ékezetbeviteli megoldások miatt. Nagyon gyorsan tudtam írni ékezetes szövegeket velük. Ezzel a megoldással a Z nem él jelenleg. Így nem bántam meg, hogy egy kicsivel nagyobb kijelzővel rendelkező Samsung Galaxy S-t vettem, amin már a nagy képernyőméret és az érintőképernyőn fektetett módban megjelenő AnySoftKeyboard Android app segítségével kihozott ékezeteket azonnal elérem segédbillentyűk nélkül. Egész belejöttem az SGS-en gépelésbe.





A HTC Desire Z amúgy szép modell, bár kicsit nehéznek tűnik. A készülékház kicsit lötyögős, az alján és a tetején lévő befelé mutató ív felesleges koszgyűjtő lehet. A kamera képes fókuszálni videó felvétel közben is, amit sajnos az SGS-em nem tud. Tesztfotókat nem készítettem vele, a fotóminőség azonban kellemes az előző HTC-khez képest. A villanó megléte sem rossz. Az akkufedél nyitógombja szerintem könnyen eltolható, így elhagyható egy rossz zsebberakás alkalmával a vékony hátlap. A kijelző nem AMOLED, ez látszik, a SuperLCD kékebb (hidegebb), és határozottabban kevésbé élénk, mint a Samsung kijelzője. A gépet ajánlani merem a már időközben megjelent tesztek alapján, nem okozhat nagy csalódást. Én nem venném meg akkor sem, ha most döntenék, mert az SGS vékonyabb, kicsit könnyebb, nagyobb és szebb a kijelzője, azon is lehet jól gépelni, és nem kell bele microSD a nagy belső memória miatt.

Szóval ennyi. Részletekre nem térek ki, mert a többi nem érdekelt annyira, hogy írjak róla. Úgy is sok hazai szaklap és techblog megteszi. Tessék rájuk keresni! :) A gép kézhezvételét köszönöm a Technetnek!

Neked kell a QWERTY?

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése