2009. december 9.

Újdonságok a Garmin Oregon GPS szoftverében

A legújabb béta főleg a geocaching technikai sport kedvelőinek szól. Karácsonyi ajándékként megbolondították a műszerfalat, személyre szabhatóbbá és még kezelhetőbbé tették azt, de még a megteendő magasságot is előre jelzi. A bejegyzésem megírásakor aktuális szoftver változatok innen érhetőek el a Garmin Oregon 300/400 (v3.41) és Oregon 550 (v2.71) szabadidős, érintőképernyős GPS modellekhez.

A főbb újdonságok:
  • Magasságadatok előzetes(!) megjelenítése grafikonnal menet közben (kék görbe) DEM adatok alapján.
  • Öt új megjelenítés a műszerfalon (Compass, Stopwatch, Active Geocache és Elevation Plot).
  • Az iránytű és térképoldalakon bevezetett műszerfal opciók.
  • Track navigációs újdonságok (hosszan ír róla a Garmin).
A GPSfix.net blogban megjelent, és a hivatalos közleményben lévő képernyőmentések magukért beszélnek, de persze azért kommentálom.


Bemész az Iránytű menübe, és a jobb alsó sarokban az álló téglalapra katintasz. Feljön a menü, melyben kiválaszthatod, milyen nézetet mutasson az iránytű műszerfala. Itt öt új menüt látsz, ezek közül a fenti középső a Geocaching - Active névre hallgat. Ebben a módban a felső sorra kattintasz (ha előtte a kijelölt cél a GC vagy GG láda neve), akkor az extra leírás nyílik meg a ládáról. A GC ikon a láda egyéb tulajdonságait engedi megnézni, így pl. a kommenteket külön nézegetheted, átállíthatod a láda státuszát, stb... Egyébként nem csak az iránytű menüben hívható ugyanez elő, hanem a fentiek szerint a térképnézetben (Beállítás - Térkép - Adatmezők mutatása - Dashboard - Geocaching active) és a Műszerfal menüben is. Így mindenhol látható az iránytű működés közben. A fenti képeken az Oregon 550-ben lévő 3D iránytű látható, a 2D-s iránytű csak egy egyszerűbb piros csík. A jobbszélső ablak Stopwatch, azaz a stopper kinézet, és azt tudja, ami a dolga. Ugyan butább, mint a főmenüben lévő másik stopper, azonban a navigációval együtt használható mondjuk a részidő egyszerűbb mérésére.


A másik nagy újdonság a magasság előrejelzése. A grafikon zöld része mutatja az eddig megtett, tracklog-ban is rögzített magasságadatokat. A kék grafikon azt mutatja meg, hogy várhatóan a megtervezett útvonalon mennyit kell még emelkednünk vagy süllyednünk. Ezt nem jósolja, hanem saccolja, és nem másból, mint az egyes modellekre előretelepített DEM digitális térképmodell alapján (a TopoGuide Magyarország térkép is tartalmaz DEM-t).


Az Oregon 550 userek kiváltsága, hogy az útvonalpont listában szép ikonok jelennek meg a fok adatok és a távolságadatok, valamint a név adat mellett balra. Ezzel könnyebb a közelben lévő érdekes pontokat beazonosítani. Sőt, kifejezett újdonság a nagyobb tereptárgyakat az útvonal mentén. Nekem még nem világos, hogy ez utóbbi csak az 550-ben van benne, vagy a 300/400 modellek is tudják-e, a 400t-men nem hoztam (még?) elő.

Mivel ez egy béta szoftver változat még csak, előfordulnak lefagyások (nekem elszállt 1-2 alkalommal, ahogy GPS-jel nélkül, demó módban nyúztam). Így aki ráér, nem siet az új feature-ökkel a hideg erdőbe ládázni, várhat a végleges változatra is, mely pár napon vagy 1-2 héten belül megjelenik, ahogy az lenni szokott Garminéknál. :o) További hiányosság a track fordított mentésének eltűnése, bár én ezt még egyszer sem használtam.

A bétás frissítések letöltése:
Egyéb infó:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése