2009. október 17.

HTC Touch Pro2 WinMo 6.5 ROM frissítés (sok képpel)

Megjelent, de mégsem érkezett meg a hivatalos ROM frissítés. (Update 2010-04-12: közben megjelent a letölthető, de nem a HTC oldalán, infó erre!) A HTC weboldaláról a hazánkban vásárolt HTC Touch Pro2 tulajdonosok nem tudják letölteni széria számukat megadva a telepítőt. Hogyan lehet mégis feltenni az európai ROM változatot? Miért nem kaptunk még ROM-t a Balkánon?

HTC Touch Pro2 frissítve hivatalos ROM-ra nemhivatalosan

A HTC support ködösít, de az a lényeg, hogy pár hetet várnia kell a Kelet-Európai PDA tulajdonosoknak a Windows Mobile 6.5 frissítésre. A PDA-Tech blogja arra tippel, hogy a Sunnysoft lokalizációk lassan készülnek el. Több se hiányzik, ki nem állhatom a magyarításokat a PDA-kon, ezért gondoltam egyet, és régió-fügetlenítettem a készülékem. Ez nem azonos a telefonszolgáltatóknál megszokott szolgáltatófüggetlenítéssel, hiszen eleve kártyafüggetlen a PDA-m. Arról van szó, hogy egy úgynevezett Hard-SPL futtatásával a készülékre "bármilyen" ROM-t fel lehet rá tenni, amit addig "Vendor ID error" üzenettel nem engedett volna a gép. Így már felment az EU változat. Az alábbiakban egy képregényes beszámolót láthatsz ennek menetéről. A frissítésben lányom is segített. :)


A Hard-SPL használatát senkinek nem javaslom, féltéglát csinálhatsz a gépedből, veszélyes mutatvány, garanciavesztéssel jár a gép elrontása. Számos szervizben nem veszik észre, de ahol kiszúrják, igen csak haragosak lesznek rád. Szóval mindenki saját felelősségére járjon csak el az alábbiak szerint. Én nem tenném az én helyemben, ha nem lenne sok éves PDA piaci tapasztalat a hátam mögött. Segíteni senkinek nem vagyok hajlandó se levélben, se telefonon, se fórumon! Szándékosan nem írom le, mi a használatának, telepítésének módja.

A Hard-SPL teljes leírása erre található, mely csak a HTC Touch Pro2 modellekhez jó:

A Hard-SPL úgy megy fel a gépre, mint egy ROM frissítés. Egyszer kell lefuttatni, de vissza is állítható, melyről az előbbi link ír bővebben angol nyelven.


A színes csíkokon látható, hogy ez a gép már tartalmazza az OliNex által készített Hard-SPL-t:


A gyári európai ROM sajnos nem tölthető le Kelet-Európában vásárolt modell esetén. Ha mégis elfogadja a HTC oldala a kódodat, akkor vagy már kitették a "mi" verziónkat, vagy olyan "kutyásferi géesem" boltban vetted, akik máshonnan hozták be hazánkba, nem a hivatalos importőri útvonalakon. Ebben az esetben Hard-SPL sem kell, felmegy a ROM simán a vasra.


A mostani változat másolata innen tölthető le egy egyszerű regisztrációt követően:
A hivatalos webhelyről jelenleg innen nem tölthető le:
Elég sokáig tart a hivatalos 6.5 ROM feltöltése a gépre PC-n át. Így javasolt a teljes töltöttségű állapot, még akkor is, ha USB-n át elvileg tölt a gép (ilyenkor nem!). Mikor felmászott, ezt a képet láttam meg elsőnek az újrainduláskor:


Ez az első futás, sokáig kell várni, nem árt töltőre dugni a gépet a PC helyett, hogy ne akarjon az ActiveSync ész nélkül csatlakozni. A szokásos setup-olás itt már másképpen néz ki, a HTC rendesen átalakította.


A Google már itt elfogadtatja veled a Google Maps mobil változata használatakor a pozícióadatok feldolgozásának engedélyezését.


Az e-mail már itt beállítható, én később szoktam ezt megtenni, így Skip-t nyomtam:


Van benne egy tanulószoftver is, hogy megtanuld, hogyan kell kezelni a HTC ezen modelljének 6.5 változatát.


Mire megláttam a Today képernyőt, mely természetesen a TouchFlo 3D féle Manila, addigra a PDA konfigurálta a gépben lévő SIM kártyámra engedélyezett mobil internet elérést, így frissítette a pozícióm a GSM szolgáltató adatai alapján és az időjárást is. Komolyan mondom, ez már döfi!


A csúsztatható ikonok megváltoztak, mind színesebb lett.


Nagy szomorúságomra rá kellett jönnöm, hogy a hivatalos 6.5 változatban még a Manila 2.1 van, nem a 2.5, így ebben még nincsenek a Today képernyőn program ikonok és nincsen Twitter tab sem.


Azonban a már említett lokalizáció meghatározás integrálása nagy poén! Nem kell állítgatni, hogy hol vagyunk, a gép tudja, és ennek megfelelően állítja át az időjárás meghatározandó helyszínét; lásd kis műhold embléma a település neve mellett. Továbbá marketingesen szólva még több élményt nyújt a Today képernyőn az óra elé eső csapadék, vagy a képbe beúszó sok felhő, vagy a jégvirágos, zúzmarás ablak fagypont alatt.


Új menük jelentek meg a beállítások alatt, több mindent a HTC menüiből kezelhetünk, mely könnyebb, mint a WinMo ablakai..


Maga a Windows Mobile 6.5 újdonsága az alábbi program képernyő, mely jó is meg nem is. Jobb lett, mert modernebb, ujjal könnyebben kezelhető. Azonban szerintem zavaró a méhkaptár elrendezés, kevesebb ikon fér így ki ugyanakkora területre, és áttekinthetetlenebb, megjegyezhetetlenebb az adott program vagy beállítás ikon helye, ráadásul nem lehet őket átrendezni kézzel még most sem.


Előretelepített a Facebook és az FM rádió is végre, és a Microsoft Marketplace is rákerült, amiből ingyenes szoftvereket is le lehet tölteni.


Az amúgy szerintem tök jó HTC YouTube Player van a vason, mivel az Opera Mobile szerintem még mindig a 9.5 változat, nem a 9.7, mely stabilabban tudja kezelni az Adobe Flash Lite 3-t. Vélhetően a HTC megvárja az Adobe Flash 10.1-t, mely tuti támogatást ígér az okosabb mobilokra.


Egy rövid nyomkodás, Opera Mobile használat és abból kilépés után ennyi a szabad memória a vason a hivatalos EU-s WinMo 6.5-tel:


A szerintem vacak CoPilot navigációs szoftver 15 napos változatát könnyen leszedhetjük, bekerült ugyan a ROM-ba, de uninstallálható:


Jöjjenek a névjegyablakok:


Egyébként a ROM verzióban a x.xx.401.x a régiókód, nem többlet tudás egy másik ebben az időben megjelent ROM-hoz képest. Így a jelenlegi hivatalos ROM, amit nemsokára Kelet-Európa is megkap, vélhetően a 1.86.401.0 változathoz hasonló verziót kap.


Megjegyzés
A Windows Mobile 6.5 ROM mintha gyorsabban futna a gépen, a Manila szinte megtáltosodott, nem beszélve a képernyőforgatásokról. Csak ajánlani tudom a frissítést, de várd meg a hivatalos Kelet-Európa változatot!

Mivel hiányoltam a néhol már HTC Manila név helyett HTC Sense néven futó 2.5 felületet, ezért a Hard-SPL felrakását követően nagy lendülettel vezérelve még ugyanazon este feltette két főzött, nem hivatalos ROM-t is a gépre.

Az EnergyROM neve sokaknak  ismerős lehet. Nekem túl csicsás, sok dolog van benne, az éppen tesztelt változat kicsit bug-os volt. De tegnap este felkerült egy újabb változat is. Természetesen ebben egy HTC "Leo" HD2 ROM szerűség van Touch Pro2-re alakítva és tuningolva. Így a Manila/Sense 2.5 került bele.
A Rhodium AF Manila 2.5 ROM V5 változatát használom két napja, és elégedett vagyok vele. Érzem, hogy mik még a Manila 2.5 bug-jai a 2.1-hez képest, és a ROM is tartalmaz 1-2 kisebb hibát (pl. nincsen a Today képernyőnek fekvő változata, vagy a HTC YouTube Player-nek nincsen hangja), de bejön!
Ezek a ROM-ok csak Hard-SPL után mennek fel a vasra. Ha az már megvolt, akkor telepíthetőek PC-ről és SD-ről is. Én PC-ről tettem rá, de Kryx barátom utazás közben is képes ROM-t frissíteni. Az SD-s módszerét leírta a blogjába, és ezzel az ajánlóval zárom is soraimat:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése