2009. május 22.

Memory Stick helyett microSD a SONY cuccokban? Lehetséges!

Aki valaha kezébe vett valamilyen SONY eszközt, kiverte a víz, mikor meglátta a semmivel sem kompatibilis Memory Stick memória szabványt. Ráadásul majdnem minden második évben kijön a gyártó valami új változattal, lásd Duo Pro vagy M2. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne microSD kártyát dugni a SONY fényképezőbe, vagy a telefonba. Lehetséges, és nem is drágán!

MS Duo Pro adapter microSD-hez

A megoldás
A Speedshop-ban vettem egy erre alkalmas eszközt. A GoodRam gyárt sok más egyéb mellett Memory Stick Pro Duo formátumra alakító microSD adaptert. Négy változatot hoz forgalomba, egészen a sima 1 GB-os verziótól a 8 GB-os SDHC változatig. Önmagában az adapter nem kapható, kénytelen vagy venni hozzá egy microSD kártyát is. Sajnos, vagy szerencsére a Speedshop-ban csak az 1 GB-os változat kapható, amin nincsen feltüntetve az SDHC nagy sebességű szabvány. Ez nem is jelent gondot, mert az adapter saját tapasztalataim alapján simán eszi akár a 4 GB-os SDHC-t is, és nagy valószínűséggel a 8-ast is.

Gyári csomagolás - ez éppen 2 GB-os

A régi is eszi
Ez azt jelenti, hogy a Memory Stick Duo Pro szabványt fogadó SONY eszközökbe beletehetsz akár 8 GB-os SHDC szabványú microSD kártyát is. Van egy sima Memory Stick adapterem, amit egy Duo Pro kártyával együtt vettem. Ebbe akármilyen Duo Pro kártya is dugható. Úgy gondoltam, kipróbálom, mit szól a régi SONY DSC-V1 fényképezőm ahhoz, ha egy 4 GB-os microSD kártyát teszek belé dupla adapterrel. Gyárilag, hivatalosan maximum Memory Stick Pro kártya menne bele. Persze, felmerült bennem, hogy látja-e a 4 GB-t a készülék, és azt kell mondjam, hogy igen! Míg 1 GB-ra 1500 képet készíthetek 1,2 Mpx felbontásban, addig a 4 GB-os SDHC microSD kátyára 6000 darab felett kattinthatok. Azaz látja a teljes kapacitást, és kezeli az SDHC kártyát is. Tartós tesztet nem végeztem.

Mindegyiket külön vettem, mégis ismerik egymást

A sebesség is rendben
A sebességét is megnéztem, ki tudom-e használni a 10 Mbps-t. Ehhez egy SONY DSC-H20 fényképezőbe tettem a 4 GB SDHC microSD kártyát a Memory Stick Duo Pro adapterrel. A készülék jelezte, hogy elképzelhető olyan, hogy nem tud rögzíteni, de nem tiltotta a használatát. A teljes kapacitást a darabszámváltozás az 1 GB-os MemoryStick Duo Pro kártyához képest itt érzékeltem. Átkapcsolva videó rögzítésre, kiválasztva a HD felbontás legjobb minőségét (1024x768, 720p, standard), a DSC-H20 simán rögzített a 4 GB-ra, a visszajátszott anyag akadásmentes lett. Azaz simán bírja a felbontásnak szükséges 9 Mbps sávszélességet is. Tartós tesztet nem végeztem. Ebben a formátumban 1 GB 15 perc, és a készülék szabványa a FAT fájlrendszer miatt 2 GB fájlméretet enged meg. Azaz egy 8 GB-os SDHC microSD kártyára 4 x 30 perc videót rögzíthetünk a SONY DSC-H20 fényképezővel.

SONY Rulez!
Nem merem azt mondani, hogy minden SONY masina ugyanígy megeszi a GoodRam adapterbe dugott microSD kártyákat. Azonban egy régi és egy teljesen új digitális fényképező is szereti. A GoodRam Memory Stick Pro Duo formátumra alakító microSD adaptere egy sima Memory Stick adapterrel együtt is működött (adapter az adapterben és úgy benne a microSD). A sebességet bírta. A régi Lexar típusú 5in1 kártyaolvasóm is felismerte a sima Memory Stick adapterbe dugott akármilyen konstellációt. Ez a régi Lexar kártyaolvasó SD adapterbe dugott SDHC-s microSD-t nem olvas, de a MS adapterbe dugott MS Duo Pro adapterbe tett 4GB-os SDHC-s microSD-t már kezel. Hoppá! :) Szóval szerintem megéri. Nem bántam meg, hogy SONY-t választottam. :)

Kapcsolódó linkek:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése