2009. május 4.

Izzik a twitter, de mire? - okosítás kezdőknek

Úgy két hete három blogger kitalált egy versenyt, melyikük éri el előbb a 2009 követőt a twitter.com rendszerén. Céljuk a hazai twitter állomány növelése, és valami újabb áttörés a web2.0 frontján. Oké, oké, de kell ez a csirip nekem? Mire jó ez a twitter?

A twitter valahol a chat, a blog és a fórum között helyezkedik el, sokan hasonlítják az iWiW üzenőfalhoz (vagy azt ehhez). A dolog egyszerű, maximum 140 karakteres üzeneteket oszthatunk meg azokkal, akik követnek minket. Az úgynevezett csiripek lehetnek akár zároltak, vagy teljesen publikusak is. Rengeteg eszköz jelent meg az elmúlt fél évben, mely különböző módon segíti a twitter-felhasználókat, az egyik talán legnépszerűbb hazánkban a turulcsirip.hu, mely a hazai felhasználókat igyekszik összegyűjteni, és pár extra funkciót ad nekik (ráadásul 2009. 05. 02 12:45-kor volt az 1 milliomodik csirip). Lássuk, mire lehet használni a twittert?

Turulcsirip a hazai twitter-nyitó

Csirip a WC ülőkéről

A twitter előnye, hogy mobilról is működik akár webklienssel (m.twitter.com vagy turulcsirip.hu/mobil), de létezik számos iPhone és Windows Mobile kliens is (lásd pl. PockeTwit). Így akárhol vagyunk, megoszthatjuk gondolatainkat, éppen végzett tevékenységeinket, hangulatunkat. Arra is lehetőségünk van, hogy egy éppen elkészített fotó linkjét tegyük pár kattintással közzé (lásd a két óra alatt 120 klikket kapott kávés fotóm twitpic.com/49o1q). Pillanatnyi GPS koordinátánkat is közzé tehetünk, a mobil lekéri a GPS-vevővel helyzetünket, és beszúr egy Google Maps linket a twittbe (lásd a gólyafigyelő Nagy Károlyt: mobypicture.com/?towcp2).

Csiripek PDA-ról PockeTwit szoftverrel

Szakmai megmondások

A blogger széna kifejezetten hajlamos a nyilvános észosztásra, így előszeretettel használja a twittert. Sokan követik őket, hiszen első kézből tudhatnak meg olyan dolgokat tőlük például a webes technológia dolgairól, amit máshol nem, vagy csak később. A twitter egyben a kiégett, vagy összeszedett gondolatokat összerakni nem tudók gyűjtőhelye is, így elég vegyes a felhozatal. A twitter előnye, hogy nem kell még annyira sem rákészülni, mint egy blogbejegyzésre, mehet a gyors, velős, rövid vélemény.

A hazai twitter őrületet ők indították el:
hh, angelday és doransky.
Kövesd őket!

A megmondások közé sorolom azt is, mikor valaki híreket, cikkeket, blogbejegyzéseket ajánl mások tollából. Szerencsére a twitter-motor a hosszabb linkeket lerövidíti úgynevezett tinyurl-re, így nem fogy el a 140 karaktert a kattintáshoz elengedhetetlen linkkel. A hírajánlást nagyon jól segítik az olyan átjárók, mint a twitterfeed.com RSS-ből küld twitterre automatikusan csiripet, az RSS-be pedig betehető a Google Reader-ben elolvasott és Share gombbal megosztott hír. Hogy értsd: úgy is tudsz twittelni, hogy nem írsz semmit, csak olvasol.

Csiripelő cégek

A twitterre felmászott szinte minden angol szakmai weblap, ami a gadget témakörben valamit is számít, de nemzetközi és hazai szoftvergyártókat, vagy azok kiemelt embereit is egyre többet találni (pár általam is követett twitt a teljesség igénye nélkül: Gizmodo, Opera, iWiW Dev, Skyfire, Garmin, MS Mobile, pocketnow, Jakes Journal, Startlap, Twikini, Muziic, fring). Számíthatunk rá, hogy a következő hetekben megjelenik még számos hazai ismert ember, cég a twitteren. Lásd, a totálkáros Winkler Róbert a kampány hatására indította csiripelését. Igazi értelme akkor van egy webceleb termék vagy arc követésének, ha kíváncsiak vagyunk arra, mit mond a másik. Olyan speciális szolgáltatások is meg tudnak így jelenni, mint például az Időjárás twitt.

Csiripelés Netvibes ablakból

Extrák

A twitter érdekessége, hogy könnyen kereshetünk a hozzászólások között. Így egy éppen felreppenő pletyka, hír azonnal nyomon követhető a twitteren, pl. tényleg akkora pánik-e a sertésinfluenza, és utazzunk vagy ne utazzunk USÁba? Már említettem a turulcsirip.hu oldalt (mobilon turulcsirip.hu/mobil), mely a turul.miner.hu csatornát hívja meg keresőnek. A "gyári" kereső a search.twitter.com linken érhető el.

Keresés a "Windows 7 RC" témára - rövidítése win7rc

Megnézhetjük, valaki írt-e nekünk, csak nem vettük észre (ilyenkor egy @ előtagot kell a nick elé írni, esetemben @sanchomuzax), melyről RSS kérhető le (@sanchomuzax RSS). Gyakori, hogy egy témáról élőben közvetítő a twitterbe nyomja a tudósítást, ilyenkor jó használni a # jelet, mely egyből keresést indít, ha lekattintjuk. A Nagy Twitter Verseny érdekesebb csiripjei például a #ntv2009 jelzéssel kérhetőek le.

A turulon jól követhetőek a válaszok

Az okosabb telefonokon működő twitter szoftverek képesek a teló beépített képességeit kihasználva multimédiás tartalmat is twittelni. Az említett fotókészítés és -küldés, valamint a GPS-koordináta megosztáson túl akár élőben videó csiripelhetünk is. Azaz mikor megkezdjük a telefonba épített webkamerával a felvételt, egy link kerül ki a twitter csatornánkba, melyre kattintva a néző azt látja, amit éppen felveszünk. Persze, ez megy noteszgépről is sima webkamerával, csak a durvás verzióval említve mégis csak szebb. Az iPhone előszeretettel használja az ustream.tv szolgáltatását. Windows Mobile készüléken a Qik-t próbáltam ki, mely számos telefont támogat. Beállítható az azonnali műsorkezdés, és twitterbe link küldés is. Bár innen Facebook és YouTube csatornákra is postolhatunk.

Most videóztam: [qik] - Esti vicceskedés
http://qik.com/video/1581829
(mobillal élőben stream-elve)

Jut eszembe! Aki nem bír egyszerre a sok közösségi oldallal, keresse az átjárókat. Így megoldható az is, hogy a twitter csiripek azonnal megjelenjenek a Facebook profilunkban is, vagy honlapunkon egy dobozban, vagy a blogunkban egy rövid postként, onnan hírlevélbe, illetve RSS-be, onnan meg ki tudja, hová? Az iWiW átjáróról még nem hallottam, de ami késik...

A twitter kereső technológiákra gyakorolt hatását nem fejtegetném, egy kezdő twittelő úgy sem tud vele mit kezdeni. Pár linket azért közzétennék, mely túlmutat magán a csiripelésen:

Nincsenek szabályok

Nem igaz, vannak, de hát... Sajnos, a 1990 évek elején/közepén még evidens Netikett mára már ismeretlen dolog. A twitteren az egyetlen moderáció az, ha fogod és blokkolod valakinek a csiripjeit, hogy ne is lásd. Azonban reálisan semmit nem tehetsz az ellen, ha valami nem tetszik. Persze, lehet menni a hatósághoz, és várni, hogy az adott rendőrőrs egy nyomozás keretein belül bekérje az esetleges törvénysértő minősített adatait a fejlesztőktől, azonban ők tőlünk kicsit messze vannak.

Más veszélyek is leselkedhetnek a járatlan twittelőre. Bárki bejelölheti, követheti, üzenhet neki, nyilvánosan válaszolhat privát üzenetre, retwittelhet (aka forward) rejtett üzenetet. A főnök látja, mikor mit művelsz, a leendő munkáltatód rákeres "viselt" webes dolgaidra, vagy kiderül otthon, mégsem ott voltál, ahol mondtad, vagy meggondolatlanul üzelti titkokat csipogtál ki, stb... Bár az üzenetek törölhetőek, de a twitterről törölt csiripek nem tűnnek el a turulcsiripről egykönnyen, vagy ha egy csiripet valaki tovább share-el idő előtt a TurulMemere, brrrr... Szóval veszélyesebb lehet, mint az újságírás, nyoma marad.

Bármire is használod a twittert, ne várd el, hogy azt kapd, amit elképzeltél, és ne lepődj meg, ha másoknak nem tetszik, amit adsz. A twitter mögött is hús-vér emberek vannak, dolgoznak, élnek, pihennek. Tovább arra is figyelj, hogy ne menjen a munkád, az élő kapcsolataid, a szabadidőd rovására, nem ér az egész annyit! :)

Miért írtam erről ennyit?

A fenti blogbejegyzés a Szinkronblogolás twitter május 4 mozgalom támogatására készült.

A twitter őrületet indító bloggerek (twitterverseny2009.blog.hu):

follow_doransky_2009_medium

Itt találod az oldalakat: Itt pedig a "követő" helyet: Ja és ne feledkezz el rólam se, engem itt követhetsz:

És téged hol lehet?

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése