2009. május 12.

TopoGuide 2.12 béta térképfrissítés ingyen

A Garmin GPS-ekhez jól használható újabb hazai térképcsomag került frissítésre. A TopoGuide 2.12 béta változatra ingyen upgrade-elhetünk. Az új autópálya szakaszok, hidak és utak 2008. év végi állapotot tükröznek, az igazi újítás azonban a még látványosabb térképfelület.

Így néz ki Mapsource alatt a TopoGuide 2.11 béta térkép

A DTA-50 digitális topográfiai térkép a HM Térképészeti Közhasznú Társaság 1-50.000 léptékű anyagaiból készült. A DTA-50 hivatalos felosztásának megfelelően a térkép 319 szelvényből áll, a teljes adatmennyiség 88 MB. Az egyes szelvények kb. 18x18 km-es területet fednek le, méretük 92-635 kB között változik. A térkép használható off-road autózásra, szabadtéri sportokhoz, túrázáshoz, hegymászáshoz, geocachinghez, kerékpározáshoz, vadászathoz is.


Balra az új papírtérkép, jobbra a dizájnos színes régi.

A térkép útvonaltervezésre is alkalmas már jó ideje, bár előnyeit inkább a léptéke és tereptárgyak használhatósága adja, mintsem az "autós-lefedettsége". Lássunk pár képet, hogyan mutat a Mapsource szoftverrel a Garmin Oregon 400t GPS-re töltött TopoGuide 2.12 béta térkép!

Új hidak és autópálya szakaszok is rajta vannak a térképen, így nem kell szégyenkeznie a Garmin hazai képviseletének, a térkép az árát bőven megéri.



A felületek a papírtérképet kedvelőknek igyekeznek visszaadni a már megszokott színvilágot:


A városban minden rózsaszín, mint az Oregon 400t előre feltöltött EU 2.00 "recreation" térképe:


A TopoGuide 2.12 béta térkép újdonságai:
  • új adatbázis 2008 (decemberi verzió),
  • a megjelenítés a lehetőségekhez képest közelebb került az eredeti papírtérképen alkalmazott jelkulcshoz,
  • a papírtérképen méretarányban ábrázolt hidak, felüljárók a korábbi pontsorozat ("százlábú híd") helyett egyetlen pontszerű objektummal jelölődnek,
  • az erdőfelületek - ahol adat rendelkezésre állt - jellegüknek megfelelő feliratot kaptak (tűlevelű, lomblevelű, vegyes),
  • a nagyobb távvezetékek feszültsége bekerült a feliratba,
  • az utak jelentős részére a papírtérképen megszokott szélesség- és burkolatjelzés került, pl. 5(7)A,
  • a vasútvonalak címkéjébe bekerült a vonal száma illetve státusza (használaton kívül, személyszállítás szünetel),
  • az 5m-es felező szintvonalak is bekerültek, magasságadattal együtt,
  • a szintvonalakon túl további domborzati elemek (töltés, bevágás, horhos, tereplépcső, vízmosás) is felkerültek a térképre.
A kapcsolódó oldalról letölthető telepítőt azok tegyék fel, akik nem tartanak a béta változat esetleges hibáitól, mellyel kapcsolatos tapasztalatokat a fejlesztők szívesen fogadnak.
Kapcsolódó oldalak:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése