2009. február 8.

Álmaim a Garmin Oregon 3.0 szoftverről

Arról álmodoztam, milyen jó is lenne, ha kicsit többet tudna a Garmin Oregon. Hiszen van egy szép érintőképernyője, a 400t-nek egy bika nagy tárterülete, és microSD-vel is szépen bővíthető. Na szóval, álmodozzunk!

Az Oregon-nal kapcsolatban jöjjön akkor pár álom javaslat:

Az ébresztő funkcióban nincsen ismétlődő beállítás. Jó lenne, ha nem kéne minden este újra beállítani, hanem be lehetne ha nem is a hét adott napjára (naptár van a gépben, így az is működhetne), de legalább úgy, hogy ismétlődjön minden reggel az adott időpont. Jelenleg ráadásul a "szundi" lenyomása esetén azt az időpontot jegyzi meg, ami az utolsó eltolt ébresztési időpont lett volna. Szóval nehézkes használni, holott kényelmes is lehetne. : ) Nem memória zabáló fejlesztés, inkább hiányosság, hanyagság javítása lenne.



A képnézegető és a háttérkép kiválasztás között lehetne egy kapcsolat. Pl. mikor nézem a képeket, és hozzáérek a képhez, nem csak egy nagyítás/kicsinyítés gomb jelenne meg, hanem egy olyan is, ami előhoz egy menüt, benne "beállítás háttérképnek" menüvel. Illetve ugyanitt lehetne egy "kép törlése" gomb is, és egy "kép fájllista" gomb is. Ugyanis jelenleg sok kép esetén elég nehéz görgetni képenként, míg fájllista esetén könnyebb lenne a görgethető menük miatt.

A képekhez, fotókhoz nem lenne rossz geotag-t menteni pl. "kép koordináta beállítása" menüvel. Persze, ugyanez visszafelé is mehetne, EXIF-ből olvasott eleve benne lévő GPS koordináta alapján lehetne az adott kép előbb már említett plusz menüjéből elmenni az adott koordinátára pl. "térképen mutat" és "cél a kép" menükkel. A Garmin Mobile XT-ben van egy hasonló funkció, csak az online szedi le a geotag-gelt képeket az adott helyről. Mivel mindegyik Oregon microSD-s, és ráadásul ugye a legnagyobb igen sok belső tárhellyel is bír, így kézenfekvő lehet a képek ilyen szintű offline felhasználása. Azaz utazás előtt töltöm rá a környék geotag-gelt fotóit, esetleg plusz pont leírást (mint az extra láda leírást), és használom, mint képes POI-kat.


Az extra tárhely másik felhasználási módja lehetne egy egyszerű ebook olvasó, ami sima text fájlt (vagy html-t esetleg) olvas az utoljára kinyitott helyről (hogy ne kelljen mindig oda tekerni a szövegben). Így egy 5 MB-os Bibliát is simán magával vihet a user text fájlban. Lehetne benne egyszerű keresési funkció is.



A naptárban jó lenne, ha lehetne emlékeztetőket felvenni. Amennyiben ezeket szabványos .CSV formátumban tárolja a masina, akár szinkronizálni is lehet a Google naptárral. Ehhez is bőven van hely a gépen. Az emlékeztetők nem baj, ha jeleznek, csipognak.



Mondanom sem kell, milyen lehetőségek nyílnak meg a Garmin userek előtt, akik Oregon (esetleg Colorado) modellt vettek. Legalábbis ha még szeretne a Garmin eladni belőle párat a jövőben is, akkor ezek alap funkciók lehetnek, akár csak a Nüvi családban megjelenő új plusz programok. Nekem az is tetszene, ha a fenti alkalmazásokat meg lehetne venni, fizetnék érte pár dollárt. Pedig az én ötleteim. :-)

Benne lehet a 3.0-ban? :-D

Az eredeti

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése